Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Veleučilište u Požegi
  • 08.11.2020. 16:30
  • Požeško-slavonska, Vetovo

Korona otkazala klasičnu posvetu mladog vina, Martinje obilježeno radionicom

Edukativna radionica "Digitalna poljoprivreda u vinogradarstvu" održana je na vinskoj klijeti na obroncima Papuka, ponad Vetova i Prigorja, nastavnoj bazi Veleučilišta u Požegi.

Foto: Ivica Prpić
  • 261
  • 202
  • 0

Ove su godine, sukladno aktualnom momentu i epidemiološkim mjerama, vinari, ali i studenti vinarstva požeškog kraja, proslavu Martinja, svog najvećeg blagdana, odlučili obilježiti radno, na edukativnoj radionici "Digitalna poljoprivreda u vinogradarstvu" održanoj na vinskoj klijeti na obroncima Papuka, ponad Vetova i Prigorja, nastavnoj bazi Veleučilišta u Požegi.

 "Okupili smo se uoči sv. Martina da ga obilježimo na jedan drugačiji način zbog pandemije. Poznato je da je sv. Martin bio osoba koja je darivala druge, mi smo se odlučili kao Veleučilište darivati znanje zajednici i vinogradarima kao jedan specifični dio znanosti, a to je precizna ili digitalna poljoprivreda", izjavio je doc. dr. sc. Berislav Andrlić, prodekan za razvoj požeškog Veleučilišta, predstavljajući okupljenim sudionicima najnoviji projekt "Edukacijsko-istraživački poligon za preciznu poljoprivredu" koji će biti financiran iz europskih fondova.

U okviru projekta je planirana nadogradnja 88 četvornih metara ove klijeti i spremišta vina na lokaciji u Prigorju prostorima za, kako mu i sam naziv govori, edukaciju koji će biti opremljeni informatičkom opremom za preciznu poljoprivredu te holografskim staklom.

Tako će se, zahvaljujući suvremenim alatima moći rano detektirati sve promjene na vinovoj lozi i pratiti stanje u vinogradima smještenim podno objekta, i adekvatno tomu određivati potrebne korekcije u primijenjenoj tehnologiji uzgoja. Veleučilište uvodi, najavio je prodekan Andrlić, i novi studij informatike.

Digitalna poljoprivreda u vinogradarstvu, naziv je održane radionice na vinskoj klijeti 

Da Poljoprivredni odjel požeškog Veleučilišta prati suvremene trendove, ponajviše s aspekta racionalizacije vinogradarske i vinarske proizvodnje, istaknuo je ovom prigodom mr.sc. Josip Mesić, voditelj klijeti, navodeći primjenu novih tehnologija angažiranih u digitalizaciji i primarnoj procjeni mogućih zaraza.

Upravo su nešto više na tu temu rekli okupljenim sudionicima radionice i djelatnici novogradiške tvrtke Alten prezentirajući svoja iskustva glede mogućnosti digitalne poljoprivrede kroz primjenu dronova s hiperspektralnim kamerama za detekciju patogena na poljoprivrednim kulturama u što ranijoj fazi zaraze.


Fotoprilog


Tagovi

Vinarstvo Veleučilište u Požegi Sv. Martin Berislav Andrlić Josip Mesić


Autorica

Renata Prusina

Više [+]

Diplomirana inženjerka agronomije s dugogodišnjim novinarskim i uredničkim iskustvom. Članica nekoliko novinarskih asocijacija među kojima je i TotY. Osim svojim perom, voli bilježiti i objektivom.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle od 6 sjemenki uguranih u obično vulgaris zemlju izniklo je 4 mladice. Nije još vrijeme za sadnju ali klijavost sjemenki kakve jesu je solidna. Ove će biti probno posađene kad još malo ojačaju pa kako im bude.