Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Korov
  • 13.08.2022. 09:00

Kanadska hudoljetnica u vinogradima, ima li rješenja za suzbijanje ovog invazivnog korova?

Lako pronalazi način kako ponovno izniknuti nakon tretiranja, bilo kemijskim ili mehaničkim putem, a probleme stvara od lipnja pa sve do rujna.

Foto: Youtube/Printscreen
  • 1.987
  • 72
  • 0

Vinogradari od lipnja pa sve do rujna imaju problem s kanadskom hudoljetnicom.

"Korovska je to vrsta, u Hrvatskoj prisutna negdje od 1860. Riječ je o travi koja prezimi kao rozetica, koja je vrlo invazivna, a dostiže visinu i do metar i pol", napominje za Poljoprivrednu televiziju Zdravko Raguž. 

Prije se, dodao je, pojavljivala na zapuštenim površinama, no sada ju se sreće i na čistim površinama odnosno u vinogradima i voćnjacima koji se redovno obrađuju. 

Lako pronalazi način kako ponovno izniknuti nakon tretiranja, bilo kemijskim ili mehaničkim putem. Dakle, pojasnio je, ljudi su trimerom uklanjali korov, međutim, i na jednom centimetru biljke ostala su 3,4 spavajuća pupa iz kojih je iznova krenula. S obzirom na niz ukidanja herbicida, drži da će upravo mehaničko uništavanje biti ključno. No, treba ga provesti dok je biljka relativno mala jer se kasnije zadebljava pa čak ni ono više neće biti rješenje za ovu upornu biljku. 

"Kod primjene herbicida treba ju se što bolje okupati, sa svih strana i po svim listovima. Tek onda možemo biti sigurni da smo ju uništili. Ostavite li joj imalo zelenog prostora, ona kreće", upozorava Raguž navodeći i da joj ne smetaju visoke temperature pa ni suša. 

Koliko je otporna, navodi i da će u slučaju paljenja trave koja je suha, trava izgoriti, neće se obnoviti, međutim ova će biljka sigurno preživjeti i nakon vatre opet niknuti.

"Problem je veliki, jer hrana i voda potroši neće doći do uzgajane biljke i morat ćemo tražiti nekakva dodatna rješenja za nju", zaključio je. 

 


Tagovi

Kanadska hudoljetnica Invazivna vrsta Korov Korov u vinogradu Zdravko Raguž


Autorica

Marija Jurišić

Više [+]

Urednica emisije Zlatno klasje Poljoprivredne televizije.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]