Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Kolar
  • 05.01.2017. 10:30

Kampiranje uz vinograde, bicikle i domaće proizvode

"Glavne djelatnosti su nam vinarija i kušaona, ali smo našim posjetiteljima htjeli ponuditi nešto više, a u skoroj budućnosti želimo povećati kapacitet što se tiče vinarstva, smještaja i restorana."

Foto: Getto, Fb Camping Suza Baranje
  • 3.537
  • 367
  • 0

Vinarija Kolar kao da je oduvijek postojala jer su čak i njihovi pradjedi proizvodili vino. S vinarstvom su se otac i majka ozbiljnije počeli baviti 1975. godine kada su se vjenčali, ali to je bila proizvodnja vina za rinfuzu i za potrošnju u mjestu, priča kćerka Sibila.

S buteljiranjem su počeli kada su odrasle te je otac tada odlučio poljoprivredu staviti u drugi plan pa su zasadili novi nasad vinograda. U pitoreksnom baranjskom selu Suza imaju 9 ha rodnih vinograda i 3 ha novih nasada Merlota, Cabarneta i Traminca.

Petnaesta sorta će doći za dvije godine

Koliko trenutno imate sorata vina?

Otvorili smo kušaonicu vina 2004. godine koja ima sanitarni čvor i tri dvokrevetne sobe. S vremenom je rasla ponuda vina i trenutno imamo 14 vrsta vina od kojih su 11 sorata, a uz to imamo jedan Rose i dva Cuveea, crni i bijeli. Zasadili smo petnaestu sortu - to je Merlot koja će doći za dvije godine.

Možete li nešto reći o vašem campingu Suza Baranje?

Prošle godine smo otvorili kamp Camping Suza Baranje u domaćinstvu za koji smo ove godine dobili nagradu Turistički cvijet koji dodjeljuje Hrvatska gospodarska komora za inovativnost u ponudi, jer registriranih kampova u domaćinstvu nema.

Promocija putem festivala

Kako obavljate promociju?

Promoviramo se putem raznih festivala, facebooka i biciklističkih portala. U 2016. godini se možemo pohvaliti sa ostvarenih 206 noćenja što je za ovu godinu jako lijepo. Noćenja su otvorena prošle godine, no tada nam je bilo navratilo samo nekoliko usputnih turista. Ove godine su došli turisti iz Nizozemske pa su nam rekli da su tamo dobili informaciju u jednoj turističkoj agenciji da je gostima koji su bili kod nas bilo jako lijepo tako da su drugi došli do nas i putem preporuke.

Kamping ima brojne mogućnosti

Što imate za ponuditi u campingu?

Imamo mjesta za šatore, dva mjesta za kamp-prikolice, sigurnosne spremnike za bicikle, pa gosti mogu slobodno prošetati znajući da su im bicikli na sigurnom. Nudimo još prostor gdje si gosti mogu pripremati jelo, a možemo i mi njima pripremati jelo, a mogu koristiti i sanitarne čvorove te za bilo kakvu drugu zamolbu uvijek gostima stojimo na raspolaganju.

Ove godine smo imali turiste koji su se kajacima htjeli spustiti niz Dunav do Aljmaša. Mi smo im organizirali prijevoz do Dunava u Zmajevcu, a oni su tamo napuhali svoje čamce i spustili su se do Aljmaša te smo ih vratili otamo i dovezli natrag u Suzu. Bili su u potpunosti zadovoljni i rekli su da će nas toplo dalje preporučiti.

Imate li u ponudi bicikle za iznajmljivanje?

Zasada nemamo u ponudi iznajmljivanje bicikala, ali planiramo to realizirati uskoro u budućnosti. Gosti koji dolaze u kamp sve nose sa sobom, pa tako i bicikle.

U vinariji i kušaoni radi cijela obitelj

Koje su vam glavne djelatnosti u kampu?

Glavne djelatnosti su nam vinarija i kušaona, ali smo našim posjetiteljima htjeli ponuditi nešto više, a u skoroj budućnosti želimo povećati kapacitet što se tiče vinarstva, smještaja i restorana. U našoj kušaoni nudimo i našu baranjsku autohtonu hranu, a to su naši suhomesnati proizvodi, fiš, čobanac, junetina, piletina, pečena riba i razni roštilji. Hranu nastojimo kupiti od domaćih proizvođača i gledamo da je hrvatski proizvod. U našoj kušaoni radi isključivo obitelj te je mama unutra u kuhinji, tata kuha vani u kotlićima, a mi mlađi poslužujemo, čak i djecu nastojimo uključiti u sve to. U vinogradima imamo radnike od trenutka rezidbe do berbe. Sav kontakt s gostima mi sami odrađujemo.

Koje sve sorte vina imate?

Od crnih sorata imamo Frankovku, Cabarnet Sauvignon i Pinot Crni ,Merlot, a bijele sorte su: Graševina Sauvignon, Pinot Bijeli, mirisavi Traminac, Chardonnay, rajski Rizling, Zeleni Silvanac.

Ne mogu konkurirati s cijenama

Jeste li dobili nagrade za neka vina?

Dobili smo zlatno odličje za Cabarnet sauvignon, a zeleni Silvanac je najbolje ocijenjeno mlado crno vino. Ove godine smo dobili posebnu nagradu za svoju Chardonnay kao bijelo vino sa ostatkom šećera u Sv. Ivanu Zelini.

S kojim se problemima susrećete u vinarstvu?

Imamo dosta administrativnih problema i to je sada najmanje vinarstvo, i sve se dosta svodi oko toga. Kod promocije je problem što smo manja vinarija sa 40.000 litara vina godišnje i imamo jako puno sorti te su ulazni troškovi dosta visoki pored velikih vinarija ne možemo konkurirati s cijenama i s obzirom da imaju vrhunska vina dosta su prihvatljive cijene vina. S obzirom da nemamo velike količine - više ciljamo na ugostiteljske objekte kao što su restorani ili na vinoteke. Najveću količinu prodamo na kućnom pragu.

Foto: Getto, Fb Camping Suza Baranje


Tagovi

Kampiranje OPG Kolar Camping Suza Baranje


Autorica

Helena Mašaberg

Više [+]

Helena je diplomirani agronom (studij bilinogojstva smjer - zaštita bilja), a hobi joj je pisanje dobrih priča!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.