Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Babić
  • 16.12.2013. 15:47

Kamene suze Primoštena Burnog

Crno vino Babić naziva se i Kamene suze primoštena Burnog

  • 838
  • 71
  • 0

Na preko deset tisuća panjeva (trsova) babića posađenog u škrapama između kamenih gromača, rađaju se kamene suze u vinogadu obitelji Stipe i Ante Gašparov. Ako se zna da je to jedina loza koja raste iz kamena, zalivena krvlju i znojem primoštenskog težaka, onda nije teško pogoditi da se iz tog grožđa cijede doista kamene suze, vrhunske kvalitete a koja odskače od ostalih sorata crnoga vina.

Gospodin Stipe Gašparov, sin Ante je naslijedio višestoljetnu tradiciju svoje obitelji, u kojoj se s koljena na koljeno prenosila tradicija uzgoja i spravljanje najboljeg babića na ovim prostorima. Proputovao je mnoge zemlje, naučio nekoliko jezika i stekao velika i vrijedna iskustva. Mogao je birati daleko lakši život i šetati svijetom u Armani odijelu, ali se ipak vratio i prihvatio motike, žaštitnog znaka dalmatinskog težaka i nastavio tradiciju svojih predaka.

Kamena Suza, kako je njegovo vino krstio pjesnik Ante Sikirić, koji je o njemu napisao i prekrasne stihove:

"Među škrape, među stine, posadimo lozu sine,

čovik sadi a Bog plaća, uvik mi je priča ćaća,

pa se kupaj u svom znoju, nemoj mislit na nevoju,

prikriži se, reci amen, nek te rani primoštenski kamen.."

Stipe je sa Kamenom Suzom sudjelovao na više manifestacija vinara u zemlji i van nje. Daleke 2004. godine na manifestaciji vina u Kutini dobio je priznanje za najbolje izvorno hrvatsko vino. Posebno mjesto u vitrini zauzima zlatna plaketa koju je dobio od njegove svetosti Pape Ivana Pavla II za boravka u Zadru.

Njegovo vino je pio sveti otac u zrakoplovu na povratku u Italiju. Stipe proizvode plasira najviše u hotelima i ekskluzivnijim restoranima Splita. Poticana sredstva njie primao jer je to prevelika procedura i dug put kroz birokraciju. Iako nema drugih prihoda, jer je profesionalni poljoprivrednik - vinogradar i vinar, uzdržava osmeročlanu obielj. Oca,majku, suprugu i četvero malodobne djece. Problema ima na pretek jer flaširati vina je veoma skup posao, ali on ne odustaje. Od silnih godina druženja s Babićem, žilama njegovih predaka i obitelji on teče.


Tagovi

Kamene Stipe Gašparov Primoštena Burnog Ante Sikirić Crno vino Babić


Autor

Tomislav Drezga

Više [+]

Dugogodišnji suradnik brojnih časopisa kao što su: Nova Zemlja, Zadrugar, glasilo Zadružnog Saveza Dalmacije, Glas slavonije - Agro Glas, Gospodarski list, Nova zadruga. Novinarstvom se bavi od 1989. godine.