Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vino Teran
  • 08.08.2017. 16:30

Kako pravilno označiti vino sorte Teran?

Ministarstvo poljoprivrede objavilo je upute o označavanju vina sa ZOI "Hrvatska Istra" oznakom sorte Teran.

Foto: Pixabay/Arno_M
  • 458
  • 27
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede objavilo je upute o označavanju vina sa ZOI "Hrvatska Istra" oznakom sorte Teran. Kako podsjećaju, delegiranom Uredbom Komisije (EU) br. 2017/1353 od 19. svibnja 2017. o izmjeni Uredbe (EZ) br. 607/2009 u pogledu sorti vinove loze i njihovih sinonima koji se mogu navesti na etiketi vina, hrvatskim proizvođačima vina omogućeno je označavanja vina sa zaštićenom oznakom izvornosti "Hrvatska Istra" nazivom sorte "Teran", ali uz sljedeće uvjete:

Naziv sorte "Teran" može se upotrebljavati isključivo samo za vina sa zaštićenom oznakom izvornosti "Hrvatska Istra", pod uvjetom da se oznake "Hrvatska Istra" i "Teran" nalaze u istom vidnom polju i da je naziv "Teran" ispisan manjim slovima od naziva "Hrvatska Istra".

Navedenom Uredbom propisano je i dodatno odstupanje za postojeće zalihe vina sa zaštićenom oznakom izvornosti "Hrvatska Istra", na temelju kojeg se vina sa zaštićenom oznakom izvornosti "Hrvatska Istra"proizvedena prije datuma stupanja na snagu ove Uredbe mogu u skladu s primjenjivim zakonodavstvom stavljati na tržište dok se ne potroše zalihe, čak i ako ne ispunjavaju uvjete označivanja iz retka 55. Priloga XV. dijela A Uredbe (EZ) br. 607/2009.

To znači da se vina koja nose zaštićenu oznaku izvornosti "Hrvatska Istra" i koja su proizvedena prije stupanja na snagu ove Uredbe (prije 21. srpnja 2017. godine), a označena su na način da se oznake "Hrvatska Istra" i "Teran" ne nalaze u istom vidnom polju i/ili da je naziv "Teran" ispisan jednakim ili većim slovima od naziva "Hrvatska Istra", mogu stavljati na tržište do iskorištenja zaliha.
Dodatno odstupanje odnosi se isključivo na postojeće zalihe vina sa zaštićenom oznakom izvornosti "Hrvatska Istra", a ne primjenjuje na vina bez zaštićene oznake izvornosti "Hrvatska Istra".

Foto: Pixabay/Arno_M


Tagovi

Teran Hrvatska Istra Označavanje vina


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!