Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zelena rezidba
  • 07.08.2019. 09:00

Kako izbjeći greške u zalamanju vinove loze?

Propuste u redovnom "plijevljenju" trsa, vrlo je štetno nadoknađivati uobičajenim radikalnim kolovoškim zalamanjem zaperaka.

Foto: Depositphotos/phb.cz
  • 7.445
  • 301
  • 2

Nepravovremeno obavljena zelena rezidba vinove loze ima niz negativnih učinaka u suvremenoj vinogradarskoj proizvodnji. Suviše ostavljena zelena masa na trsu ne samo da umanjuje rodnost, trošeći hranu i vodu na račun grozdova, nego uveliko doprinosi i pojavi sive truleži i ostalih bolesti vinove loze.

Međutim, mnogi vinogradari vjeruju da se propuštene mjere zelene rezidbe mogu ispraviti početkom kolovoza radikalnim zalamanjem koje će uspostaviti ravnotežu između zelene mase i rodnosti trsa. Ali su u zabludi. Ova radna operacija obavljena u ovo vrijeme - izazvat će suprotan efekt.

Grozdovi ostaju bez hrane, a zaperci brzo odrvenjavaju

Aleksandar Antić, diplomirani inženjer poljoprivrede kaže da umjesto da se optimalnim i umjerenim zalamanjem zelene mase, hraniva preusmjere prema grozdovima i pospješi njihova ishrana, pretjeranim prikraćivanjem (zalamanjem) vršnih dijelova zaperaka, postiže se samo pogoršanje uvjeta ishrane.

"Niskim zalamanjem odstranjuje se velika površina najaktivnijih i asimilatima najproduktivnijih listova, pa se zbog toga smanjuje i hrana u trsu i grozdovima," Antić.

Vidljive su i druge posljedice. Da bi uz previše prikraćene zaperke i bitno smanjenu najproduktivniju lisnu masu ipak ishranio rod, na trsu prikraćeni zaperci brzo zadebljaju, čime se vegatacija produžava do kasne jeseni. Zaperci tako kasne sa sazrijevanjem pa u zimu ulaze neotporni na niske temperature.

Na zapercima ostaviti od 14 do 16 listova

Dakle, s obzirom na ozbiljne posljedice na prinos i rodnu sposobnost vinograda, važno je da se ove uobičajene i moglo bi se reći - osnovne greške u zalamanju, u budućnosti ne čine. Pravilno obavljeno zalamanje je kada se na zaperku vinskih sorti grožđa ostavi 14, a kod stolnih sorti - 16 listova.

Kada se preporučuje defolijacija lišća?

Taj broj listova ostavlja se prilikom ranije obavljenog umjerenog zalamanja, ali ako je pri kolovoškom zalamanju narušena ravnoteža između bujnosti i rodnosti trsa, preporučuje se defolijacija, odnosno dodatno skidanje lišća. To podrazumijeva da se pojedinačno uklanjaju najstariji i isluženi listovi na najnižem dijelu trsa.

Neprovjetren trs - siva trulež na grozdovima

Kada je previše ostavljene zelene mase na trsu, javljaju se razne bolesti, a najčešće siva trulež ili plijesan grožđa. Nju uzrokuje gljivica Botrytis cinarea. Osim što smanjuje urod grožđa, bolest nepovoljno utječe i na proces vinifikacije. Gljivica se naseljava u grozdiće u vrijeme ili poslije cvjetanja, nakon koje slijedi poluparazitska zelena i kisela plijesan, kao i treća parazitska faza u vrijeme dozrijevanja grožđa.

Značaj zaperaka vinove loze i kako ih pravilno ukloniti

Osim obavezne primjene fungicida (botricida) neophodne su i preventivne mjere poput uklanjanja starog lišća, provjetravanje, manje gnojidbe dušikom... Prskanje botricidima se obavlja tijekom vegetacije - poslije cvjetanja, u vrijeme zatvaranja grozdića, u vrijeme šarka i omekšavanja bobica i pred samu berbu.


Povezana biljna vrsta

Vinova loza

Vinova loza

Sinonim: - | Engleski naziv: Wine grape | Latinski naziv: Vitis vinifera

Vinske sorte vinove loze bijeloga grožđa uzgajaju se na pjeskovitim tlima, a tamnija tla su povoljnija za crne (obojene) sorte, prije svega zbog svog povoljnijeg toplinskog... Više [+]

Tagovi

Zelena rezidba Vinova loza Zelena rezidba vinove loze Zalamanje zelene mase


Autor

Miodrag Palić

Više [+]

Dugogodišnji novinar,kao i urednik, tiskanih i elektronskih medija, bogat iskustvom u sektoru poljoprivrede i prehrambene industrije.