Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita okoliša
  • 11.03.2023. 16:30

Kako iskoristiti otpad i otpadne vode vinarije?

Oko 20 posto količine grožđa, koja stigne u vinariju, završi kao čvrsti otpad.

Foto: Depositphotos/temis1964
  • 274
  • 24
  • 0

S rastom svijesti i zakonskih zahtjeva za održavanje i unaprjeđenje stanja okoliša pitanje adekvatnog tretmana otpada iz vinarija postaje sve važnije i regulatorno i financijsko pitanje.

Proizvodnja vina, kao i druge proizvodnje u prehrambenoj industriji, vezana je stvaranjem određenih količina čvrstog i tekućeg otpada, odnosno otpadnih voda, navoda Alen Predić iz PSSRS, dodavši da 20 posto količine grožđa, koja stigne u vinariju, završi kao čvrsti otpad.

Iskoristiv otpad

"Sav čvrsti otpad u proizvodnji vina ne mora uvijek biti otpad u pravom smislu te riječi i on se može podijeliti na onaj koji je nastao preradom grožđa i proizvodnjom vina i druge vrste otpada", kaže savjetodavac, pojasnivši da u prvi spada peteljkovina, sjemenke, komina i drugo, tzv. biološki otpad. Ostale vrste, kako navodi, treba odlagati na propisan način, a njegovo odvoženje iz vinarija se ugovara s komunalnim poduzećima.

Sjemenke se mogu koristiti za proizvodnju ulja, pokožica crnog grožđa za izdvajanje vrijednih supstanci kao što su rezervatrol i flavonoidi kao antioksidansi.

 Sjemenke se mogu koristiti za proizvodnju ulja (Foto: Tomislav Milas)

"Pokožica i talozi se mogu koristiti za izdvajanje vinske kiseline, komina za proizvodnju rakije, peteljkovina i ocijeđena komina za kompostiranje i korištenje organskog gnojiva", daje neke od primjera.  

Kako proizvesti ulje sjemenki grožđa?

U vinarijama treba razdvojiti procesne otpadne vode, kojih je znatno više od sanitarnih. U prve spada ona koja je korištena za pranje i čišćenje vinarijskih površina i opreme jer sadrži određene količine kemijskih sredstava. Budući da su vinarije znatno udaljene od komunalne kanalizacijske mreže sanitarne se najčešće odvode u adekvatno projektirane septičke jame.

"Vinarije koje proizvode obična vina, preradom grožđa, stvaraju veće količine teških otpadnih voda s velikim količinama materijala u suspenziji", ističe Predić. 

Tri faze obrade

Otpadne vode iz vinarije trebaju proći tri faze obrade: 

  • Mehanička, koja se vrši sustavima sita (filtera) ili taloženjima, koja ima za cilj smanjenje količine čvrstih dijelova u otpadnim vodama.
  • Biološki tretmani trebaju dovesti do mikrobiološke razgradnje organskih tvari do njihovih prihvatljivih nivoa.
  • Kemijskim tretmanima je potrebno osigurati odgovarajuću pH vrijednost (pH 6-7) i neke druge korekcije njenog sastava. 
Obrađene vode mogu se koristiti kao voda za navodnjavanje vinograda (Foto: Vedran Stapić)

Obrađene vode mogu se koristiti kao voda za navodnjavanje vinograda za što se koriste depoi za njihovo odlaganje. Mnoge vinarije u depoe usmjeravaju i površinske vode prikupljene s krova vinarije i betonskih ili asfaltnih površina.

"Možda je najveći problem s procesnim otpadnim vodama iz vinarije koje sadrže visoki udjel čestica u suspenziji koje se sporo talože i mogu dovesti do stvaranja znatnih količina taloga ili začepljenja na opremi za obradu vode i u eventualnim spremnicima za njihovo odlaganje", dodaje Predić napomenuvši da su to razlozi za relativno česta rješenja deponiranja otpadnih voda u lagune (umjetne bare), u kojima se taloženje i druge transformacije otpadnih voda do potrebnog stupnja pročišćenosti odvijaju u usvjetima približno prirodnim.


Tagovi

Otpad Vinarije Otpadne vode Alen Predić Savjetodavna služba Biootpad Iskorištavanje otpada Navodnjavanje vinograda


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste znali za ovaj recept? -Potočarka -Vrhovi mlade Koprive -Dve vrste Divljeg luka -Cvetovi Jagorčevine, Ljubičice, i Plućnjaka. -Sirće Trnjine, maslinovo ulje, so Biljke očistiti i oprati. Koprivu kratko popariti i iseckati. Poročark... Više [+]

x