Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vina od davnina
  • 16.04.2018. 10:15

Jurica vina iz Potomja imaju šampionski Dingač

Iz Potomja na poluotoku Pelješcu dolazi šampionsko vino Ive Violića koje je na prvom nacionalnom ocjenjivanju vina autohtnonih sorata proglašeno najboljim crvenim Primorske Hrvatske

Foto: Vedran Stapić
  • 1.709
  • 76
  • 0

Proteklog vikenda, u petak i subotu, 13 i 14. travnja 2018. zagrebačka Lauba je uz svoj umjetnički karakter dobila i nesvakidašnju vinsku notu. Ocjenjivanje vina autohtonih sorata vinove loze Republike Hrvatske prethodilo je manifestaciji Vina od davnina, prvoj nacionalnoj reviji vina autohtonih sorata. Predstavljeni su tu i najbolji temeljem rezultata ocjenjivanja, a bilo je pregršt prilike za kušanje od strane zagrebačke publike. Ljubitelji crvenih vina tako su mogli okusiti i sve čari šampionskog Dingača, koji je ponio titulu najboljeg crvenog vina autohtonih sorata Primorske Hrvatske u konkurenciji 29 uzoraka.

Ovaj Dingač - Plavac mali crni dolazi iz Potomja s poluotoka Pelješca, a ubran je 2015. godine u vinogradima vlasnika Ivo Violić "Jurica vina".

Ova se obitelj zadnjih 20 godina intenzivno bavi proizvodnjom vina, dok su nasadi obiteljski i datiraju unazad 40 do 50 godina. 

Na najvišim pozicijama naših vinograda urod po trsu se kreće oko 40 dkg, dok na najnižim imamo oko 60 dkg. To  prosušeno bobičasto voće nastalo u kombinaciji sunca, kamena, mora i težačkih ruku daje bogatstvo okusa našem vinu, opisuje nam predstavnica vinarije.

Potomje je malo vinarsko mjesto na Pelješcu u koje svake godine rado dolaze brojni turisti - najzastupljeniji su Česi, Poljaci, Mađari i Talijani uz domaće goste, a ima i novih investicija u vinogradarstvu. Što uz dosegnutu razinu kvalitete osigurava i dobru budućnost Dingaču.

Šampiona nismo očekivali

Pitali smo ih kako su zadovoljni s ovom Revijom vina i jesu li očekivali titulu najboljeg?

Svjesni smo kvalitete i rekli smo da idemo po zlato, ali šampiona nismo očekivali. Biti proglašen najboljim od ovih velikih imena cijenjene i stručne komisije te baš na ovoj manifestaciji koja je spojila cijelu Hrvatsku. Ponosni smo. Ovaj događaj je jako dobro zamišljen, ali vidimo nedostatak konkretnog posla. Treba nam nešto vezano za sami plasman. Da tu budu hoteli, restorani – direktnije prezentacije na drugačiji način. Ali dojmovi su pozitivni, doći ćemo i sljedeće godine. 


Tagovi

Vina od davnina Ivo Violić Vino Jurica


Autor

Vedran Stapić

Više [+]

Jedan od osnivača Agrokluba. Bavi se organizacijom, razvojem novih proizvoda i rješenja, a s vremena na vrijeme, u trenucima inspiracije nešto i napiše :)

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo