Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pepijeva kapljica
  • 26.09.2019. 15:00
  • Zagrebačka, Hruševec Kupljenski, Zaprešić

Jeste li već probali Pepijevu kapljicu? Stjepan Đurinski niže nagrade za vina ledene berbe

Na sajmu valja obići i vidjeti što se novoga nudi od poljoprivredne mehanizacije, bez koje nema ni dobrog vinograda, dok se u podrumu vidi umijeće vinara, kaže Stjepan Đurinski, redoviti sudionik ocjenjivanja vina u Gornjoj Radgoni, gdje je njegovo vino više puta nagrađeno pa se tako već nalazi i u izloženim primjercima u vinskoj kući na sajmu AGRA.

Foto: Marinko Petković
  • 1.212
  • 85
  • 0

OPG Stjepan Đurinski iz Hruševec Kupljenskog kod Zaprešića, najnagrađivaniji je vinar u Zagrebačkoj županiji, a zadnja u nizu vrijednih nagrada je Zlatna medalja za ledenu berbu Leona na 45. Ocjenjivanju vina u Sloveniji u Gornjoj Radgoni na sajmu AGRA. Posjetili smo vinogradara, kojeg prijatelji zovu po istoimenom vinu Pepijeva kapljica, na početku ovogodišnje berbe bijelih sorata dok one crne još čekaju da se 'nakupe šećeri'.

Đurinski kaže da je ova godina količinski, barem na obroncima iznad Zaprešića, dala manje grožđa nego lani, ali je kvaliteta zato bolja jer nema previše grožđa što znači da bi i vina trebala biti bolja. No, dug  je put od berbe, bilo muškata, rizlinga, graševine i pinota bijelog do frankovke, cabarnet sauvignona odnosno traminca koji čeka, ovisno o godini, ledenu berbu da se dobiju prosušene bobice za nagrađivana vina, čijih pola litre košta i 400 kuna.              

Ledena berba je strast od koje se ne živi

Dodaje da je ledena berba prije svega vinogradarska strast, koja donosi vrijedne nagrade i priznanja, ali se od nje kod nas, još uvijek, ne može i živjeti, pa godišnja proizvodnja vina Đurinski iznosi oko 18.000 boca: bijelo 70 posto, crno 10 posto, desertna slatka vina 20 posto, pjenušci tri posto.

Berba bijelih sorti je krenula, crne još nakupljaju šećere 

Obitelj Đurinski počela je s proizvodnjom vina 2003. godine. Isprva se produkcija plemenite kapljice temeljila na kupljenom grožđu, a 2005. zasađeni su na lokacijma Kosovčak i Zanovače vlastiti vinogradi sa 4.700 trsova, kojih je sad dva ha. U proizvodnju je uključena cijela obitelj, a prije nekoliko godina, Đurinski je kupio jedan hektar vinograda u legendarnom Kutjevu, gdje se može vidjeti u društvu Vlade Krauthakera, vinarske generacije koja čini staru vinsku školu, koja se još uvijek dobro drži. Iz Kutjeva se grožđe dovozi kamionima, a Đurinski ga spremno čeka kod velike preše, dok berbu u vinogradu vodi sin Mario.  

Tako je bilo i ove godine, a 20-ak berača čine rodbina i pajdaši, koje nakon napornog dana obvezno čeka odojak, za kojeg je zadužen dobri susjed. No, Đurinski je spreman nakon cijelog dana berbe, odmah krenuti na još jednu promociju vina u Zagreb, gdje je redoviti gost, a znali smo ga vidjeti i na smotri OPG-ova u Skradinu.

Osim Hrvatske, redoviti  je sudionik ocjenjivanja vina Slovenije u Gornjoj Radgoni, gdje je njegovo vino više puta nagrađeno pa se tako već nalazi i u izloženim primjercima u vinskoj kući na sajmu AGRA. "Na sajmu valja obići i vidjeti što se novoga nudi od poljoprivredne mehanizacije, bez koje nema ni dobrog vinograda, dok se u podrumu vidi umijeće vinara", kaže on. To umijeće potvrđuju i nagrade iz više zemalja srednje Europe.  

Papu nije vidio, ali je vidio Rim   

Đuriskog smo sreli i na obnovljenoj Vinoviti na Zagrebačkom velesajmu, prije nekoliko godinu, na kojoj  je bilo samo pet vinara iako je županija subvencirala  izložbeni prostor, dok ostali vinari, a ima ih u središnjoj Bregovitoj Hrvatskoj 630, koji stavljaju vino na tržište od ukupno 1.600 proizvođača vina, nisu pokazali veći interes. Stjepan je bio prvi dan na sajmu, a drugi dan uskočila je mlađa generacija Đurinski, kćerka i snaha. Obiteljska sloga se vidi i kod berbe, gdje svatko radi ono što najbolje zna i može.  

Vina Đurinski predstavljena su i nasajmu AGRA u slovenskoj Gornjoj Radgoni 

Znao sam, kaže Stjepan, zbog vina otići i u naše veleposlanstvo u Rim, a iako Papu nije vidio, njegovo vino je 'vidjelo Rim'. Takav način promocije vina, kaže, nije uvijek isplativ, ali s druge strane, čovjek uvijek nešto novo vidi i ostane mu u sjećanju. Ako ništa drugo, bogatiji je za jedno iskustvo.      

Na tradicionalnom poljoprivrednom imanju, Đurinski ima kušaonicu za 18 osoba, a radno vrijeme je samo po najavi. Tu su i prirodne ljepote, kao i kulturno-povijesni i sakralni spomenici u okruženju, a za preporučiti je posjet obližnjim Jelačićevim Novim dvorima i obnovljenom dvorcu Lužnica.  

Vina što se nude su s kontroliranim zemljopisnim porijeklom i spadaju u kategorije redovne berbe, ali i visokog predikata. S vinom obitelj Đurinski zapaženo sudjeluje na ocjenjivanjima i izložbama, i zadnjih godina postiže vrhunske rezultate, često dobije i najviša odličja: Vina Croatia 2015., šampion desertnih i predikatnih vina, u Svetom Ivanu Zelini zlatna medalja, traminac 2012 ledeno vino, zlatna medalja 2013 izborna berba...


Fotoprilog


Tagovi

OPG Stjepan Đurinski Berba Vino Pepijeva kapljica


Autor

Marinko Petković

Više [+]

Dugogodišnji novinar s diplomom Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu koji prati poljoprivredu i prehrambenu industriju. Danas na iste teme izvještava za brojne domaće medije. Predsjednik Zbora agrarnih novinara pri HND-u.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]