Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ante Marlais
  • 10.05.2016. 09:30

Jedini pelješki Francuz koji zna s lozom

Ante Marlais jedini je pelješki Francuz iz Chateaua Ponikve. Naime, obitelj Marlais vuče daleke korijene iz Francuske i doseljava se na Pelješac početkom 17. stoljeća.

  • 2.554
  • 383
  • 0

U organizaciji vinskog festivala Dubrovnik FestiWine pod vodstvom uspješne PR agencije Dubrovnik PartneR čija vlasnica i direktorica je Tilda Bogdanović organiziran je obilazak poluotoka Pelješca s glavnim ciljem posjeta peljeških vinara i njihovih vinarija.

Organizatorica vinskog festivala pod nazivom Dubrovnik FestiWine Željana Udovičić zajedno s gostima nazočila je obilasku peljeških vinarija i gosti su bili oduševljeni. Upravo je Željana osoba čiji optimizam i rad nerijetko dolaze do izražaja. Zaista se može reći da je Dubrovnik FestiWine festival koji jug Dalmacije opravdano zaslužuje, jer veliko je bogatstvo i vina, i sposobnih ljudi, i prelijepih mjesta koja čine cjelinu koja vrijedi.

Posjet vinariji Marlais na Pelješcu - od obiteljskog posla do prepoznatljivog odredišta!

Ljubaznost i gostoprimstvo su goste dočekali na samom početku, a čašice vrhunskog vina ispratile na samom odlasku. Početna stanica je bila vinarija Marlais u mjestu Ponikve.

Obitelj oduvijek u poljoprivredi

Vinarija Marlais smjestila se na poluotoku Pelješcu, u malenom naselju Ponikve. Izgrađena je u periodu od 2013. do 2015. i od prošle godine otvorena za sve posjetitelje. Fascinantno i vrlo upečatljivo uređena vinarija je vinarija s kojom se vlasnik vinarije - vinar Ante Marlais može ponositi, kao i članovi njegove obitelji.

Ante i Marijana Marlais - trud i rad se isplate!

Bavljenje vinarstvom je obiteljski posao pa su svi članovi obitelji uključeni i svatko obavlja neki dio posla. Troje članova prvenstveno je vezano za samu proizvodnju vina, a dva člana određuju sav marketinški dio i rad sa gostima. Vina koja imaju u ponudi su Plavac Mali, Škrapa i Rukatac.

"Obitelj se oduvijek bavila poljoprivrednom proizvodnjom, kako maslina tako i vinove loze, a profesionalno se počinje baviti proizvodnjom vina i maslinova ulja od 2010. godine", istaknuo je vinar Ante Marlais. Zanimljivo je istaknuti da je Ante Marlais jedini pelješki Francuz iz Chateaua Ponikve. Naime, obitelj Marlais vuče daleke korijene iz Francuske i doseljava se na Pelješac početkom 17. stoljeća.

Jedino ih može spriječiti vrijeme

Vlasnici su 20.000 loza na ukupno 2,5 hektara zemlje. Vinogradi obitelji Marlais nastali su na južnim padinama poluotoka Pelješca poznatim po bogatoj insolaciji.

Rad u vinogradu i na zemlji prvenstveno je i određen vremenskim uvjetima, tako da uvijek se mogu dogoditi neke neprilike pa ih je tako 2010 god. pogodila velika tuča koja je uništila veći dio nasada na predjelu Ponikava, a 2014. godine zbog učestalih kiša kvaliteta loze je bila na niskom nivou. Dakle, problemi su često vezani uz vremenske nepogode, ali drugih problema jednostavno nema.

Obitelj se oduvijek bavila poljoprivrednom proizvodnjom, kako maslina tako i vinove loze, a profesionalno se počinje baviti proizvodnjom vina i maslinova ulja od 2010. godine.

Vina skladište u podrumu koji je pod zemljom zbog konstantne temperature do 16 stupnjeva. Crno vino se skladišti u drvenim bačvama od 225l i 500l, a bijelo vino i Rose u bačvama od inoxa. Na gornjem dijelu nalazi se novotvorena vrhunski opremljena kušaona vina, domaćih likera i maslinovog ulja.

Marijana Marlais i Željana Udovičić

Prijava na Vinsku omotnicu i izvoz

Prijavili su se na Vinsku omotnicu kao jednu od mjera od koje očekuju potporu i poticaj u vidu poboljšanja opreme za proizvodnju vina. Ona će uvelike pomoći u daljnjem radu i pridonijeti će samoj kvaliteti njihovih vina.

Vina plasiraju po raznim restoranima diljem Hrvatske. Također individualnim posjetiteljima u njihovoj vinariji i na skupnim degustacijama. Jedan dio vina izvoze i u Njemačku, po zahtjevima njihovih kupaca. Kao mala vinarija direktno prodaju svoje vino, ne otkupljuju ga ostali kupci.

"Vinarstvom se može isključivo i jedino baviti ukoliko osjećate povezanost i strast prema vinu. Pri tome naravno ne mislimo na ispijanje vina nego duboku analizu svakog vina koje se nalazi ispred nas u određenom trenutku.

Dugotrajan je to i ponekad iscrpljujući posao koji zahtijeva predanost tokom cijele godine, tako da ga ne bi trebale raditi osobe kojima to nije na prvom mjestu", istaknuo je vinar Ante Marlais kao savjet za bavljenje vinarstvom.


Fotoprilog


Tagovi

Ante Marlais Dubrovnik FestiWine PR agencije Dubrovnik PartneR Željana Udovicic Vinarija Marlais Ponikve Plavac Mali Skrapa Rukatac Tilda Bogdanovic


Autorica

Jelena Hendić

Više [+]

Jelena je magistar novinarstva sa višegodišnjim iskustvom. Njezin moto je: Novinarstvo nije posao, već način i stil života!