Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz vina
  • 25.10.2017. 19:30

Izvoz vina u Švicarsku skočio za 75 posto!

Uz organizirano kušanje vina, B2B sastanke i poslovne susrete s distributerima u Zürichu predstavilo se 17 hrvatskih vinarija.

Foto: HGK
  • 708
  • 42
  • 0

Uz organizirano kušanje vina, B2B sastanke i poslovne susrete s distributerima u Zürichu predstavilo se 17 hrvatskih vinarija.

"Premda je Švicarska Hrvatskoj, što se vina tiče, sedmo izvozno tržište, radi se o teritoriju gdje su naša vina još uvijek nedovoljno poznata, zbog čega je promocija profesionalnoj publici izuzetno važna. Osim toga, ovakve aktivnosti pridonose i daljnjoj izgradnjibrenda hrvatskih vina koje smo, upravo zbog prepoznatljivosti na stranom tržištu, okupili pod brandom Vina Croatia - vina mosaica", rekao je Igor Barbarić, tajnik Udruženja vinarstva HGK.

Stručno kušanje održalo se pod vodstvom voditelja Ivana Barbića, renomiranog švicarskog vinskog stručnjaka. Na promociji su vinari mogli razgovarati i s kupcima i sa stručnjacima o plasiranju vina na tržište Švicarske i svim izazovima koje to sa sobom nosi.

Prostor za izvoz u Švicarskoj limitiran, ali kvalitetan

"Imajući na umu da je švicarsko tržište bez konkurencije u platežnoj moći i standardu življenja te da su Švicarci gurmani koji redovno jedu vani, sljubljuju vino s hranom i smatraju kulturu stola dijelom kulture življenja, implikacije predstavljanja hrvatskih vina u Švicarskoj su nedvojbene. U Švicarskoj, možda i više nego na nekom drugom tržištu, naši vinari imaju odgovoran zadatak predstaviti svoju ponudu. Švicarci imaju i vlastitu proizvodnju, a prema nekim istraživanjima, do 75% plasmana u restorane čine njihova vina, pa je prostor već u startu limitiran, ali kvalitetan, što je u redu za Hrvatsku s obzirom na količine i cijene", kaže Franco Kozlović, predsjednik Udruženja vinarstva HGK.

Ogroman izvozni potencijal

Prošle je godine u Švicarsku izvezeno vina u vrijednosti 398 tisuća eura. Budući da iz Švicarske ne uvozimo vina, bilanca je pozitivna. U 2016. se u odnosu na 2015. godinu izvoz vina u Švicarsku povećao za 75%, odnosno u 2015. godini izvezli smo 47.000 litara, dok smo u 2016. godini izvezli ukupno 73.500 litara vina. Pri izvozu su najviše zastupljena vina u bocama čija je prosječna izvozna cijena 5,38 eura po litri.

"Skok u izvozu u samo godinu dana pokazuje ogroman izvozni potencijal naših vina u Švicarsku, uz daljnje ulaganje i jačanje prepoznatljivosti hrvatskih vina i brenda Vina Croatia - vina mosaica na ovo zahtjevno tržište", rekao je Barbarić.

Projekt vrijedan milijun i 400 tisuća kuna!

Predstavljanje domaćih vina na švicarskom tržištu projekt je vrijedan milijun i 400 tisuća kuna, a 80% projekta financira se sredstvima koje je Udruženje vinarstva HGK povuklo iz EU fonda, iz tzv. Vinske omotnice. Vinari će svoje proizvode nakon Züricha, 26. listopada 2017., na isti način, predstaviti i u Genevi.

Na promociji sudjeluje 17 hrvatskih vinarija: Galić, Krauthaker, Zlatan otok, Jako vino, Iločki podrumi, Badel 1862, Vina Matošević, PP Orahovica, Vinarija Kozlović, Bodren, PG Jagunić, Rizman, Miloš, Osilovac, Kutjevo, Dingač - Skaramuča i Vinarija Katunar.

Švicarci traže kvalitetna vina i spremni su to platiti

"Zanimanje koje su vinari iz Udruženja vinarstva pokazali za sudjelovanje u ovom projektu jasno pokazuje potencijal švicarskoga tržišta. Dosadašnja iskustva u izvozu hrvatskih vina pokazuju visoku gastronomsku osviještenost Švicaraca, a naravno, uz nju idu i vina najviše kvalitete. Oni traže najbolja vina i spremni su to i platiti. Švicarska je po prosječnim cijenama izvoza hrvatskih vina među prvim zemljama. To je posebno značajno za daljnji strateški razvoj hrvatskoga vinarstva jer želimo graditi imidž raznovrsnosti vina najvišega ranga kvalitete, a nikako ne masovne i jeftine proizvodnje. Posljednjih godina, osvojene nagrade hrvatskih vina na međunarodnim ocjenjivanjima vina idu u prilog tome", rekao je Igor Hruškar iz PP Orahovice.

Foto: HGK


Izvori

Hrvatska gospodarska komora HGK


Tagovi

HGK Vino Izvoz Predstavljanje Proizvodnja PP Orahovica Vinarija Švicarska


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poštovani, nekaj mi je napalo ružmarin koji stoji na lođi cijelo vrijeme (već drugu godinu), nisam sigurna dal su uši ili pepelnica od previše zalijevanja? Na svaki način trebam riješiti taj problem pa sam planirala obrezati sve do korijena... Više [+]