Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Internet prodaja
  • 22.06.2015. 07:25

Izbjegli posrednike i trgovce i prodaju direktno!

Web kojega je pokrenuo Bhaskar Kamble dio je truda kojega ulažu mladi poljoprivrednici u Indiji kako bi iskoristili brzorastuće e-tržište u toj zemlji

Foto: depositphotos.com,
  • 250
  • 62
  • 0

Bhaskar Kamble vjeruje kako će Indijci kupovati i grožđe preko interneta, baš kao što kupuju i donje rublje. Ovaj 42-godišnji uzgajivač grožđa iz Nashika, pokrajine u zapadnoj državi Maharashtran u Indiji pokrenuo je inicijativu za dostavom svojega grožđa do kućnog praga kupaca duž cijele Indije.

Vlasnik je gotovo 30 hektara zemljišta, a udružio je resurse desetak poljoprivrednika iz Jalalpura, maloga sela s oko 3.000 stanovnika u Nashik pokrajini. Za početak bi grožđe isporučivali kupcima u Maharashtratu za 100 rupija, odnosno 1,55 dolara po kilogramu.

E-tržište poljoprivrednih proizvoda brzo raste

Shvatili kako duplo više zarade kada izbjegnu posrednike i trgovce.

Nashik se, naime, smatra indijskim središtem za grožđe, Na tome se području uzgaja između 60 i 65% ukupnog grožđa u Indiji. Projekt se provodi za sada na području pokrajine Nashik, ali je Kambleov cilj privući i druge. Njegov website bestgrapes.co.in dio je truda kojega mladi poljoprivrednici u Indiji ulažu kako bi iskoristili brzorastuće e-tržište u Indiji.

Procjenjuje se kako bi e-maloprodajno tržište do 2020. godine u Indiji moglo narasti na 50 milijardi dolara. Trenutno vrijedi 16, prema procijeni Internet i mobilne organizacije Indije. No, na tome je tržištu premalo poljoprivrednih proizvoda. Poljoprivrednici Indije prisiljeni su trgovati na tradicionalne načine pa do svojih kupaca dolaze putem trgovaca i posrednika. Međutim, farmeri poput Kamblea počinju iskorištavati moć interneta i tako dolaziti do svojih kupaca.

Zaobići posrednike i prodavati direktno

Indijski uzgajivač grožđa organizirao prodaju putem Interneta.

"Primili smo narudžbe za grožđe iz Dubajia. No, kasnije smo shvatili kako bi slanje bilo ekonomski neisplativo, pa smo ju odbili. Razmišljali smo kako bi naše incijalno tržište za početak trebalo biti ograničeno na Nashik, ali primamo narudžbe iz drugih glavnih gradova, također", rekao je on za Guardian.

Ovaj farmer organizirao je ured u kojemu rade članovi obitelji na prikupljanju ponuda. Većina upita odgovara se do slijedećeg dana, a isporuka sliljedi u roku 48 sati. Putem ove web stranice do sada su prodali oko dvije tone grožđa, što je gotovo dvostruko više negoli su prodavali putem posrednika.

Iako je uzgoj grožđa veliki posao, cijena koju lokalni farmeri dobivaju je mala u usporedbi s onim koju su trgovci dobivalil na otvorenom tržištu. Poljoprivrednici dobivaju maksimalno 50 rupija po kilogramu za grožđe ekstra kvalitete koje odlazi izvan granica Indije. Taj isti proizvod se preprodaje još tri do četiri puta na međunarodnom tržištu. Dok farmeri na indijskom tržištu dobiju između 20 i 25 rupija, prekupci zarađuju više od 60 rupija.

Visoki troškovi dostave

"Shvatili smo kako možemo zaraditi duplo više novca bez posrednika, ako budemo imali direktni pristup kupcima", kaže Dinkar Kamble, još jedan od poljoprivrednika koji se priključio ovoj inicijativi prodaje grožđa putem interneta. Bhaskar je ideju dobio od svojega prijatelja inženjera koji mu je kasnije pomogao dizajnirati website. No, pred ovom inicijativom je sada novi problem s kojim je suočena - visoki troškovi dostave.

"Ranije smo mislili kako ćemo dostave ograničiti samo na područje Nashika. No, međutim posljednjih nekoliko tjedana u prosjeku svaki dan primamo narudžbe za približno 30 kilograma i to najviše iz Mumbajija i Pune. Pojedinačna cijena u tim gradovima je velika, a naše marže su se rastegnule kako bi ga prodavali za samo 100 rupija po kilogramu", priča Dinkar Kamble. Bhaskar Kamlbe se, pak, nada kako će gospodarstvo pomoći farmerima da lakše apsorbiraju dugoročne troškove. No, njegova je incijativa trenutno ograničena na bliske prijatelje i rodbinu, ali bi želio da mu se u njoj priključi što više farmera, piše Guardian.

Foto: depositphotos.com, @Batareykin


Tagovi

Grožđe Indija E-trgovina Internet Prodaja Dolar Rupiji Uzgoj Poljoprivrednici Farmeri Proizvodi Indijsko središte Cijena Direktni pristup Trgovci Trošak dostave Narudžbe Prikupljanje ponude


Autorica

Ivana Barišić

Više [+]

Prije nego je upisala pravo, počela se baviti novinarstvom. I u njemu ostala. Pisala je za Večernji list, Poslovni dnevnik i Tportal, a televizijsko iskustvo stekla je na RTL-u. Kada ne piše, vozi bicikl, romobil ili skija :)

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi su uranili ove godine.