Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Drvene bačve za vino
  • 04.02.2018. 12:00

Ivan Enjingi: Bez dobre slavonske hrastovine nema ni dobrog vina!

Inox i ostalo posuđe je dobro pomoćno sredstvo, ali pravog vina nema bez dobre bačve, kaže Ivan Enjingi, u čijem su podrumu neke bačve starije i od 70 godina.

Foto: screenshot/youtube.com
  • 1.862
  • 337
  • 1

Rijetko koji ljubitelj dobre kapljice u Hrvatskoj nije čuo za Ivana Enjingija, svjetski poznatog vinara i vinogradara. No, mnogi ne znaju, da osim vrhunskih vina, on ima i svoju proizvodnju drvenih bačvi. Prema njegovim riječima, kvalitetna "drvena podloga za ležanje vina", jedan je od neizostavnih čimbenika proizvodnje.

"Inox i ostalo posuđe je dobro pomoćno sredstvo, ali pravog vina nema bez dobre bačve. Imamo reparirane bačve, koje čekaju jednu dobru berbu. Međutim, godina za vina je bila loša i one ostaju pripremljene za sljedeću sezonu. Većina je za crna vina, ali nešto će poslužiti i za bijela", rekao je Enjingi.

Postupak obnove ili reparacije, nije jednostavan i vrijedi otprilike 10% od cijene prosječne nove bačve.

Koriste slavonsku hrastovinu

"Postupak reparacije kreće sa skidanjem dna i unutarnjim hoblanjem. Bačva se stavi na vatru, pri čemu vanjska temperatura treba biti 200 stupnjeva. Drži se najmanje pola sata, da se sterilizira cijela debljina. Bačva je gotova kad dobije prekrasnu rumenu boju", pojasnio je postupak Enjingi.

Iskusni vinar i vinogradar Antun Adžić iz Kutjeva, klasične drvene bačve, od 500 i 1.000 litara, uglavnom koristi za oplemenjivanje crnih sorti. Naši sugovornici, kada je riječ o drvenim bačvama, koriste isključivo slavonsku hrastovinu.

"Francuzi kupuju hrastovinu u Hrvatskoj, odvoze ju i te bačve nama prodaju po jako visokoj cijeni. Sve ove bačve su od slavonskog hrasta, "srednje paljene". Iz njih se dobiva jedno visoko kvalitetno crno vino", rekao je Adžić

Svaki mjesec raditi kontrolu svake bačve

A kako bi vino bilo vrhunsko, bačvu je potrebno zatvoriti plutenim čepom.

"Svako vino, bez obzira koliko je staro, treba živjeti. Ako ga zatvorite navojnim ili kruna čepom vi ste ga ugušili i ono ne može se razvijati. S pravim plutenim čepom ono se razvija i dalje živi i u bačvi i u boci", otkriva Enjingi.

Kod drvenih bačvi potrebna je konstantna kontrola i provjera razine vina u njoj.

"Svaki mjesec morate izvršiti kontrolu svake bačve. Ona je živa i tu uvijek malo nedostaje vina, koje je povremeno potrebno nadolijevati. Kod mene je u bačvama trenutno berba 2015. Tri godine se konstantno vodi briga o tome vinu. Ako čujete da je neko crno vino skupo, to je glavni razlog", otkriva Adžić.

Bačve stare i po 70 godina

U Enjingijevom podrumu, neke su bačve starije i od 70 godina.

"Sve su bile nove, kada pričamo o većima, ali ima onih starih koje su čak vlastite proizvodnje. Imamo ovdje bačvi iz 50-ih godina koje sam osobno pravio, a veće bačve je radio jedan odličan majstor. Sve su isključivo od slavonskog hrasta", rekao je za kraj Enjingi.

Foto: Vedran Stapić

 


Tagovi

Ivan Enjingi Vinar Vinogradar Drvene bačve Inox Vino


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo