Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Berba grožđa
  • 11.09.2015. 10:10

Ipak dobra godina za vinogradare!

Godina je do sada bila izvrsna, a takva je i kvaliteta grožđa - tvrdi iločki vinogradar Slavko Faletar koji na četiri hektara vinograda uzgaja uglavnom graševinu i nešto malo rajnskog rizlinga.

Foto: depositphotos.com/dwcreations
  • 226
  • 22
  • 0

Nakon prošle, izrazito kišne godine koja je mnogim vinogradarma donijela štetu, ovogodišnja berba grožđa u Srijemskom vinogorju trebala bi biti puno bolja. Doduše, visoke temperature i suša koje su obilježile cijelo ljeto, i kod vinove loze, kao i kod ostalih kultura, prouzročile su dosta stresa, ali sama kvaliteta grožđa u konačnici ipak ne bi trebala doći u pitanje.

"Sama suša nije bila toliki problem, obzirom kako vinova loza na našim terenima relativno dobro podnosi sušu. Veći problem je iznimno dugo razdoblje visokih temperatura koji je usporio fotosintezu bez koje nema normalnog razvoja biljke, tako da usprkos očekivanju velikih sladora u grožđu, to za sad nije tako", kaže stručna savjetnica Božica Dolić iz Savjetodavne službe Ispostave Ilok.

Nakon suše pale su kiše i uzrokovale bolesti

Visoke temperature su ponegdje pogodovale i razvoju bolesti i štetnika.

"Pepelnice je i ove godine bilo u našim vinogradima, ali ipak ne u razmjerima kao prošle godine. No, velike probleme i ove godine je radio sivi grožđani moljac, kojemu su više temperature pogodovale njegovom razvoju. Nakon dugog sušnog razdoblja pale su i veće količine kiše, što može dovesti do pucanja bobica i napada sive plijesni, posebno u vinogradima napadnutim sivim grožđanim moljcem i pepelnicom", navodi Dolić.

Dobri rezultati uz pravovremenu zaštitu

"Godina je do sada bila izvrsna, a takva je i kvaliteta grožđa", tvrdi iločki vinogradar Slavko Faletar koji na četiri hektara vinograda uzgaja uglavnom graševinu i nešto malo rajnskog rizlinga. "Malo je u lipnju bilo više kiše nego što smo priželjkivali. Neki su imali problema s pepelnicom, ali uz pravovremnu zaštitu loza se mogla sačuvati", kaže taj vinogradar.

Ove godine prinos iznadprosječan?

Da je ova godina, unatoč suši bila ipak dobra za vinograde na krajnjem istoku Hrvatske, potvrđuje i vinogradar Matej Pavković iz Bapske, ocjenjujući kako će kvaliteta grožđa biti još bolja ukoliko u narednih 15 do 20 dana ostanu stabilne vremenske prilike s puno topline i sunca.

"Ove godine prinos će sigurno biti iznadprosječan. Za koliko, još je teško reći ali sve upućuje kako je grožđe u izvrsnoj kondiciji", kaže Pavković dodajući kako naspram prošle, ova godina za vinogradare predstavlja pravo osvježenje.

Foto: depositphotos.com/dwcreations


Tagovi

Vinogradarstvo Pepelnica Berba grožđa Božica Dolić Srijemsko vinogorje Slavko Faletar Matej Pavković


Autor

Alen Kuns

Više [+]

Diplomirani novinar sa više od dvadeset godina staža na temama vezanim uz poljoprivredu, selo i ruralni razvoj. Dugogodišnji suradnik glasila Hrvatske gospodarske komore (HGK) Hrvatsko gospodarstvo, Gospodarskog lista te niz novina poput Glasa Slavonije i Vjesnika.