Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Dobrovac
  • 30.09.2017. 07:30

Imate li sreću raditi što volite, rezultati neće izostati

Uz proizvodnju grožđa i vina obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Dobrovac iz Belog Manastira vidi šansu i u bavljenju seoskim turizmom. Za gradnju i opremanje smještajnih kapaciteta kandidirat će se na natječaje za mjere Programa ruralnog razvoja.

Foto: Vjekoslav Hudolin i arhiva OPG Dobrovac
  • 1.116
  • 211
  • 0

Iako u Baranji ima dosta dobrih i većih vinogradara i vinara koji proizvode vrhunska vina, u samom gradu Belom Manastiru nema ih puno. Među malobrojnima je obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Dobrovac koje ima registriranu proizvodnju grožđa i vina, vinski podrum, vinotočje, odnosno kušaonicu vina u kojoj mogu poslužiti i hranu.

"Sestra Vesna, nositeljica OPG-a, i ja sa članovima naše obitelji ubrajamo se među manje vinogradare, jer trenutno obrađujemo 2 hektara vinograda. Nalaze se iznad Belog Manastira na jugozapadnoj ekspoziciji mikrolokacije Gospodsko brdo na planini Banska kosa, gdje je nekad bilo puno vinograda", počinje priču Zdravko Dobrovac, podsjećajući i na malu obiteljsku tradiciju. Kaže, baka i djed su imali vinograd na području Orahovice, a prije 35 godina otac Ivan posadio je na ovoj lokaciji 900 čokota vinskih sorti vinove loze. Od njih je ovaj diplomirani ekonomist stekao prva iskustva u uzgoju vinove loze i proizvodnji vina, a ozbiljnije se posvetio vinogradarstvu i vinarstvu prije 17 godina, nakon što je ostao bez posla u tvrtki Belje.

Zadovoljni prinosom i kvalitetom grožđa

"Pored vinograda što smo ga naslijedili od oca u međuvremenu smo u okolici kupili nekoliko manjih parcela zemlje i proširili nasad vinove loze. Budući da sam ostao bez posla, u ovoj proizvodnji vidio sam šansu za ostvarenje prihoda za obitelj i preživljavanje, pa sam se ozbiljno posvetio stručnom usavršavanju. Puno sam učio i čitao na internetu, na stručnim savjetovanjima, ali i u druženjima sa vinarima koji u svojoj proizvodnji primjenjuju nove tehnologije", kaže Dobrovac. Ističe da je član dviju udruga: Udruge vinogradara Sveti Martin u Belom Manastiru i i Udruge vinogradara i vinara vinogorja Baranje iz Kneževih Vinograda.

Prerada grožđa

OPG Dobrovac trenutačno ima hektar vlastitog vinograda, a hektar u zakupu. Ponekad za preradu i kupuju grožđe kojeg u Baranji ima dosta. Što se tiče sortimenta kod njih prevladava graševina, imaju nešto pinota sivog, bijelog sauvignona i neoplante, a od crnih sorti zastupljeni su cabernet sauvignon, vranac i merlot.

"Za ovu godinu možemo reći da je kod nas bila dosta dobra, a i većina baranjskih vinogradara s kojima sam razgovarao zadovoljni su i prinosima i kvalitetom grožđa. Mi smo do sada obrali graševinu i druge bijele sorte grožđa, a za vikend (30. rujna) brat ćemo crne sorte. Što se tiče kvalitete bijelih sorti vrlo smo zadovoljni, šećeri su bili preko 21,5, a kiseline negdje oko 6, tako da će to, ako dobro odradimo poslove u podrumu, sigurno dati kvalitetna vina kao i ranijih godina", optimist je Dobrovac koji je do sada na izložbama i ocjenjivanjima vina osvajao zlatna i srebrna odličja. Kaže kako to potvrđuje da je dobrano svladao tehnologiju proizvodnje. Nada se da će tako biti i s njihovima vinima iz ovogodišnje berbe.

Puno ulaže u dodatnu naobrazbu o vinima

Kaže da je kroz višegodišnju vlastitu praksu u vinogradu i podrumu, ali i družeći se sa brojnim dobrim prijateljima vinarima, njihov OPG stekao veliko iskustvo.

Zdravko Dobrovac

"S članovima naših dviju udruga pratim i rad vinara s drugih područja, zanima me to, putujemo po Hrvatskoj, Mađarskoj, Srbiji, Italiji da vidimo i što i kako oni rade. Za sve to vrijeme puno sam uložio u dodatnu naobrazbu. Smatram da, pogotovo u današnje vrijeme, čovjek mora stalno učiti, ako želi proizvesti kvalitetno grožđe i vino, ali tako je to i u drugim oblastima - potrebno je cjeloživotno učenje.

Moja životna filozofija je da čovjek mora raditi, da bi se dokazao kao ljudsko biće. I još ako imate sreću raditi ono što volite, onda možete postići dobre rezultate. Evo nakon raznoraznih peripetija u životu radim posao s kojim sam jako zadovoljan, koji volim, trudim se i dalje što više naučiti. Posebno sam sretan kada naša vina dobiju dobre ocjene na ocjenjivanjima kvalitete, kada ih vinoljupci hvale, to me ispunjava. Nije mi ništa teško raditi u vinogradu i podrumu, radim to s ljubavlju i sa zadovoljstvom. Kada se tako radi sve je nekako ljepše i lakše", kaže Dobrovac, dok uživa na obiteljskom gospodarstvu iznad rodnog grada.

Žalostan je što na tom području ima još zapuštene zemlje i vinograda i što mladi odlaze iz Baranje u potrazi za boljim poslom i lakšim životom.

Vinogradarsko-vinska oaza za odmor i opuštanje

Taj dan kada smo obilazili gospodarstvo OPG-a Dobrovac, u kušaonici smo zatekli grupu gostiju koji su uživali u njihovim vinima i hrani.

"Ovdje sam sa nekoliko grupa dolazio više puta i uvijek sam se ugodno osjećao zbog lijepog domaćinskog odnosa prema gostima, njihovog odličnog crnog vina koje obožavam, lijepe prirode i mjesta odakle se pruža prekrasni pogled prema Mađarskoj. Ovakve zelene i mirne oaze izvrsna su mjesta za odmor i opuštanje", rekao nam je Damir Mendler, ravnatelj belomanastirske osnovne škole, napominjući da je Baranja prekrasna i da treba obići i bolje upoznati njezine prirodne bisere, gastronomsku ponudu, vrhunska vina...

Moja životna filozofija je da čovjek mora raditi, da bi se dokazao kao ljudsko biće. I još ako imate sreću raditi ono što volite, onda možete postići dobre rezultate.

I drugi gosti bili su zadovoljni ljepotom okruženja na Gospodskom brdu, što obitelji Dobrovac govori da su na dobrom putu.

"Vino uglavnom prodajemo na kućnom pragu i ovdje u kušaonici. Najviše ga kupuju Baranjci, ali dolaze nam i kupci iz Valpova, Belišća, Miholjca, imamo i kupce iz Bosne i Hercegovine i Slovenije. Dosta našeg vina ide u Zagreb, ponešto u Srbiju i Mađarsku", kaže Zdravko. Ističe da još više moraju poraditi na tržištu i marketingu, jer konkurencija je velika, a cijenu kvalitetnim domaćim vinima ruši i prekomjeran uvoz jeftinih vina.

Šansu vide u razvoju seoskog turizma

Proizvodnju grožđa i vina obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo želi Dobrovac jače povezati sa seoskim turizmom u koji su već zakoračili kroz kušaonicu vina, ali ne misle stati na tome. Zdravko kaže da su na tom planu u Baranji najviše napravili u Karancu, Suzi, Zmajevcu i Batini gdje je dosta uloženo u vinarije, ugostiteljske objekte sa smještajnim kapacitetima i dobrom gastronomskom ponudom i gdje su pojedini OPG-ovi, obrti i tvrtke već iskoristili novac EU kroz mjere Programa ruralnog razvoja.

OPG Dobrovac

"I mi vidimo priliku za proširenje naše ponude, jer jedino tako možemo opstati u ovom poslu. Kao obiteljsko gospodarstvo želimo urediti smještajne kapacitete i proširiti vinariju da bi imali malo više mjesta, jer sad smo prilično skučeni. Ovi prostori koje sada imamo nisu bili od prvog dana namjenski rađeni za vinariju nego za nešto drugo. Želimo nabaviti i novu opremu. Nadamo se da ćemo to i ostvariti, ako nas posluži zdravlje i ako se još malo poboljšaju uvjeti da bez nekog straha i zadrške možemo investirasti dio svog i novca europskih fondova.

Kao obitelj imamo pripremljene projekte, ali čekamo raspisivanje natječaja za mjere Programa ruralnog razvoja, jer želimo na njih aplicirati. Nažalost, to se odužilo, ali nadamo se da će do kraja godine krenuti", planira Dobrovac.

Kaže da u udrugama vinogradara i vinara razgovaraju i o mogućnostima i potrebi izgradnje zajedničke vinarije u Baranji koja bi otkupljivala grožđe od manjih proizvođača, koja bi mogla proizvoditi i plasirati na tržište i voćna vina. Radi promocije i prodaje baranjskih vina želja im je i otvaranje Kuće vina u Belom Manastiru. U tome očekuju razumijevanje i pomoć mjerodavnih - grada, ali i županijskih i državnih institucija.

Foto: Vjekoslav Hudolin i arhiva OPG Dobrovac


Fotoprilog


Tagovi

Belom Manastiru Vesna Zdravko Dobrovac Vinograd Ivan Gospodsko brdo Banska kosa Sveti Martin Udruga vinogradara Graševina Damir Medler Kušaonicu vina Seoskim turizmom Programa ruralnog razvoja Kuće vina.


Autor

Vjekoslav Hudolin

Više [+]

Inženjer poljoprivrede sa 38-godišnjim iskustvom u profesionalnom novinarstvu. Nekada novinar HRT-a, dopisnik Glasa Slavonije, suradnik Gospodarskog lista, Agroglasa, Poljoprivrednog vjesnika, Večernjeg i Jutarnjeg lista, a danas voćar koji u obiteljskom kolekcijskom voćnjaku uzgaja oko 260 starih sorata jabuka i krušaka.