Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dobre priče
  • 10.09.2014. 08:45

I švedski kralj na Škauljevim dvorima!

"Mi svi skupa trebamo težiti jednom profesionalnom nivou i samo takav pristup može dovesti do napretka nas kao pojedinaca i cijelog kraja."

  • 816
  • 87
  • 0

Malo je onih u vinskom svijetu koji nisu čuli za Šimu Škaulja iz Nadina kod Zadra. Šime je prošao veličanstven put od početnika do proizvođača vrhunskih eko vina. Prvi je vinar u Zadarskoj županiji koji je proizveo vrhunsko vino, njegovi cabernet sauvignon i merlot su službena vina u Europskom parlamentu, samo su neke od stepenica koje je Škaulj prošao na svom vinu. "Treba to voljeti", kaže on danas iskreno i ima pravo. Onaj tko ne voli svoj posao, ne može biti uspješan u njemu, a Šime je uspješan u svome.

Vrhunska eko vina Škaulj

Škauljevi dvori

Škaulj je čovjek s velikim životnim iskustvom, osobito u proizvodnji i trženju vina. Vrhunska vina proizvodi skoro pet godina. Naime njegov vino Cabernet sauvignon dobilo je oznaku vrhunsko 2009. godine i od tada Škaulj ne ide ispod te razine. Stekao je ogromno iskustvo u trženju proizvoda. Njegov zaključak - najbolja je prodaja na kućnom pragu, kroz turizam. Šime gotovo više i ne želi više imati posla s dobavljačima, ugostiteljima, trgovcima koji ne plaćaju njegovu robu. Gotovo da čovjek dođe u situaciju da mora moliti da mu se plati njegova roba. On ne želi nikoga napadati te kaže da tu ima i opravdanih razloga zbog kašnjenja, ali ipak ti opravdani razlozi nisu nešto s čime on može platiti svoje troškove. Zato je on na svom gospodarstvu uredio kušaonicu koja se s pravom može nazvati Škauljevi dvori. Prekrasno zdanje koje su otkrile i turističke agencije koje sada u Nadin na čašicu vrhunskog vina dovode turiste autobusima.

Škauljevi dvori

"Po mom osobnom mišljenju i iskustvu, ovo je jedini ispravan način za plasman svoje proizvodnje. Ne kaže se uzalud da je najbolja prodaja na kućnom pragu. Glavni razlog je što ovdje imamo naplatu odmah. Ove godine sam proširio kušaonicu, napravio objekt koji može primiti 100-tinjak ljudi.

Mi ovdje nudimo degustaciju vina, uz koje naravno ide i feta sir i pršut. Ponekad i napravimo peku, ali to ide po narudžbi. Sve što im nudimo su proizvodi s našeg obiteljskog gospodarstva", kaže Škaulj te dodaje:

Napredak pojedinca i cijeloga kraja

"Zadovoljan sam suradnjom s agencijama. Moj objekt je objekt od četiri zvjezdice. Ljudima treba ponuditi određenu razinu kvalitete usluge. Nema više svaštarenja i improviziranja. Ne mogu dovesti ljude i staviti ih vani pod murvu, u prašinu da piju vino. Današnji gost traži, ne samo kvalitetu proizvoda, nego i kvalitetu prostora. Mi svi skupa trebamo težiti jednom profesionalnom nivou i samo takav pristup može dovesti do napretka nas kao pojedinaca i cijelog kraja." Nije Šime sam u svom poslu. Tu su supruga Dušanka, sin Tomislav po kojem je nazvao svoj cuvée i snaha Elvira. Obiteljska je to priča i jedna od uspješnijih u Ravnim kotarima. Da nije sve u uspjehu jednoga pojedinca, Šime ističe važnost zadrugarstva, jer se na tržištu velikom kao europsko ne može uspjeti bez količine.

Budućnost svoga gospodarstva Škaulj svako vidi u povećanju površina, a planira koristiti i sredstva iz EU fondova. Njegova su vina tražena i u inozemstvu, osobito u Njemačkoj i Poljskoj, a u Los Angelesu proglašena su vinima mjeseca svibnja. A cijela je priča počela prije 11 godina, kada je Šime registrirao svoje gospodarstvo i gotovo od početka krenuo u ekološku proizvodnju. Dugogodišnji rad i trud itekako su se isplatili pa sada ne može zadovoljiti potražnju, a kvaliteti njegovih vina u prilog govori i činjenica da je vinograde obitelji Škaulj prošle godine posjetio i švedski kralj.


Tagovi

Šime Škaulj Eko vina Europski parlamnet Merlot Cabernet sauvignon Nadin Cuvee Kvaliteta Kušaonica Škauljevi dvori Ponuda OPG Trženje Prodaja na kućnom pragu Degustacija Obiteljski posao


Autor

Ante Vidović

Više [+]

Novinarstvom se bavi 16 godina, a redovni je član HND i član je Zbora agrarnih novinara. Prati aktualna zbivanja u poljoprivredi, a najviše ga zanimaju teme vezane za maslinarstvo, ribarstvo i pčelarstvo.