Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nestašica vina
  • 08.11.2013. 11:19

Hrvatski potencijal u svjetskoj nestašici vina

Dođe li do preokreta u politici prema vinarstvu, Hrvatska bi mogla pronaći put u blagostanje

Foto: freepik.com
  • 648
  • 31
  • 0

Nedavno se pročula vijest kako svijetu prijeti - globalna nestašica vina. S obzirom na podatak kako je u Hrvatskoj danas pod vinogradima tek nešto veća površina od one koja je prije stotinjak godina bila samo u Istri, ne treba nam dugo da dođemo do istog zaključka. Što se dogodilo s vinogradima? Razloga je nekoliko, od klimatskih do uobičajenog (ne)planiranja gospodarskog razvoja.

Velike probleme počinje izazivati globalno zatopljenje, jer vinogradi koji su izloženiji suncu dolaze u velike probleme jer se kod njih snažno povećava količina šećera. Time se narušavaju karakteristike sorte, ali i općenito kategorija koju nazivamo - pitkost. Već i neki dijelovi Hrvatske, poput Dalmacije, dolaze u zonu koja će sve teže proizvoditi vina kakva danas traži tržište, a u pravilu je riječ o laganim, niskoalkoholnim vinima. Proširimo li priču Mediteranom, u probleme dolaze dijelovi Turske, Grčke, Italije i Španjolske. Istina, problemu se može doskočiti i umjetnim putem, no to značajno poskupljuje proizvod, a smanjuje mu i kvalitetu te konkurentnost.

Kina, zemlja koja je veliki uvoznik vina, zainteresirana je za uvoz baš onih hrvatskih. Najnovije statistike govore kako je u Kini potrošnja vina litra po stanovniku, a prema očekivanjima porast potrošnje vina će rasti velikom brzinom. Očekuje se i udvostučenje potrošnje, a proizvodnja im se nije bitno povećavala, što znači da će sve više uvoziti. Kad zbrojimo dva i dva, Hrvatska bi itekako, ako to nadležni prepoznaju, mogla profitirati.

Dvije trećine proizvođača vina pripadaju Europi, dok iz Novog svijeta - Afrike, Australije, Južne i Sjeverne Amerike, dolazi ostatak od 33 posto. Iako smo vjerojatno zakasnili jer smo ulaskom u Europsku uniju prihvatili i razvojnu politiku koja se odnosi na poljoprivredu, a ona kazuje kako značajnija ekspanzija površina pod vinogradima nije dozvoljena, dođe li do preokreta u generalnoj politici prema vinarstvu i vinogradarstvu, mogli bismo konačno pronaći svoj put u blagostanje.

Prema procjenama, u Hrvatskoj se godišnje proizvede i popije oko 120 milijuna litara vina. U Europi su najveći proizvođači vina Italija, Francuska, Španjolska, a slijede Njemačka, Rumunjska. Raste i potražnja za austrijskim i švicarskim vinima, što se osim njihovoj tradicionalnoj kvaliteti ipak može pripisati i - globalnom zatopljenju. Baranjsko i iločko područje najvažniji su centri u Hrvatskoj za proizvodnju dobrih vina. Hrvatska ostaje u dobroj poziciji, jer i zagrebačko područje, a riječ je o županiji s najvećom proizvodnjom vina u Hrvatskoj, dolazi u bolji položaj jer će njihova svježa vina postati nešto alkoholnija, konkretnija i korpulentnija. Svako zlo za neko dobro, iliti kada se jedna vrata

Foto: freepik.com


Tagovi

Nestašica Potencijal Vino Klimatski faktori Kina Izvoz

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]