Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Hrvatski kvasac
  • 31.08.2016. 13:30

Hrvatski kvasac za proizvodnju hrvatskog vina!

Povijesni trenutak za sektor vinarstva!

  • 4.485
  • 215
  • 0

Po prvi puta u Hrvatskoj koristiti će se kvasci od Istarske Malvazije i Terana u proizvodnji istoimenih vina! Razvojna agencija Brtonigle (RAB) u surandnji s talijanskim poduzećem Italiana Biontecnologie u cilju poboljšanja kvaltete vina, nedavno je proizvela autohtoni suhi kvasac Saccharomyces cerevisiae izoliran od autohtone sorte Malvazije i Terana.

Drugim rječima, po prvi puta u Hrvatskoj su stvoreni autohtoni kvasci od Istarske Malvazije i Terana.

Navedeni kvasci će se koristiti u proizvodnji istoimenih vina tijekom vinifikacije berbe 2016. Budući da se radi o novitetu koji je još uvjek u fazi istraživanja, RAB je uključila u istraživanje 10-tak vinara kojima su nakon anketiranja besplatno dodijeljeni kvasci.

Zadatak tih vinara jest koristiti navedene kvasce prema uputama RAB-a. Ujedno, za vrijeme i nakon proizvodnje vršiti će se razna ispitivanja u brtoniškom vinskom laboratoriju, kako bi se utvrdile kararkeristite proizvedenog vina.

Eksperiment s kvascima

Na kraju vinifikacije očekuje se da će vinska ponuda na tržištu biti bogatija i ukusnija te da će Istarska Malvazija i Teran, koji su nastali u tom procesu imati prepoznatljiv autohtoni okus koji će zadovoljiti i najzahtjevnije vinoljupce.

Po prvi puta u Hrvatskoj koristiti će se kvasci od Istarske Malvazije i Terana u proizvodnji istoimenih vina!

"Velike količine vina na području Istre i šire kupuju turisti, kojima uz kvalitetu je izuzetno bitna autohtonost proizvoda. Tu dolaze do izražaja kvasci Istarske Malvazije i Terana koji su izolirani od autohtone sorte Istarske Malvazije i Terana, što daje pravu autohtonost vinu", izjavila je Ingrid Palman, struč.spec.ing.arr., direktorica RAB-a.

Povijesni trenutak za sektor vinarstva

Svoje oduševljenje nije mogao sakriti ni Doriano Labinjan, načelnik općine Brtonigle koji među ostalim rekao: "Radi se o nastavku projekta 4 zemlje pokrenutog 2012., dok se s realizacijom projekta autohtonih kvasaca krenulo prošle godine. To je veliki iskorak za Brtoniglu, ali i za vinarstvo, budući da će od sada mirisi i okusi vina navedenih vina biti još autohtoniji. Brtonigla, s time dobiva kvalitetnija vina, dodatnu promociju, a imati će i ekonomsku računicu, budući da će se ti kvasci prodavati u Brtonigli."

"Ponosan sam što je Brtonigla prva pokrenula tako značajan projekt na području Hrvatske", zaključio je.

Navedene kvasce će biti moguće kupiti uskoro, a do onda Razvojna agencije Brtonigle je odlučila, u cilju unaprijeđena kvalitete vina, pružati dodatne povoljnosti vinarima u sklopu Vinskog laboratorija u Brtonigli.


Tagovi

Hrvatski kvasac Malvazija Teran


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."