Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Napad grinja
  • 01.10.2019. 18:00

Grinja šiškarica na vinovoj lozi

Prvi i klasični tip simptoma je erinoza lišća kada se na naličju lista javljaju deformacije u vidu bradavičastih izraslina ispunjenih sitnim grinjama bjeličaste boje.

Foto: Depositphotos/carlosmoura
  • 4.329
  • 92
  • 0

Iz godine u godinu se sve češće javlja napad grinja na vinovoj lozi. I ove godine su se u nekim vinogradima pojavile grinje (Calepitrimerus vitis i Eriophyes vitis).

Lozine grinje šiškarice, (Eryophies vitis), uzročnik su erinoze koja, najčešće, ne nanosi veće štete vinovoj lozi, osim u slučaju kad se prenamnoži.

Simptomi ovise od tipa oštećenja

Ovisno od tipa oštećenja, simptomi na vinovoj lozi mogu biti različiti.

Prvi i klasični tip simptoma je erinoza lišća kada se na naličju lista javljaju deformacije u vidu bradavičastih izraslina ispunjenih sitnim grinjama bjeličaste boje. Na naličju lista se javljaju udubljenja ispunjena vunastom prevlakom što često može dovesti do pogrešnog zaključka da je u pitanju plamenjača vinove loze. I vunaste prevlake su također ispunjene kolonijom grinja. Ovisno od sorte, ova prevlaka kasnije može dobiti crvenkasti ili ljubičasti sjaj što, na kraju, dovodi do sušenja listova, a grinje iz takvih listova prelaze na mlađe dijelove biljke.

Drugi tip oštećenja se javlja na pupoljcima, gdje prezimljava odrasla grinja, izazivajući izumiranje pojedinih pupoljaka i deformaciju mladica u vidu kratkih internodija, formirajući rozetu u obliku "vještičine metle", ili cik-cak rasta mladica.  S obzirom da se nalaze u pupoljku, grinje se u nove nasade mogu prenijeti zaraženim sadnim materijalom, ili cijepljenjem u istom nasadu putem zaražene plemke.

Treći tip oštećenja je uvijanje lišća, kao posljedica sisanja sokova, bez pojave vunaste prevlake. List dobiva cilindričan oblik i najjače je izražen na vršnom lišću koje mijenja boju iz zelene u smeđu i na kraju otpada.

Obavezno je zimsko tretiranje 

S obzirom da je pri kraju vegetacijski period, vinogradarima je preporučeno da sada izostave mjere zaštite, ali da obavezno izvrše zimsko tretiranje s nekim od uljnih insekticida (crveno, bijelo, plavo, mineralno) u vrijeme otvaranja pupoljaka kako bi sredstvo dospjelo do grinja koje su tu prezimile. Pored navedenih insekticida, u novije vrijeme, se koriste i pokazala su dobre rezultate i sredstva na bazi sumpora.

Pored kemijske zaštite, lozine grinje imaju i velik broj prirodnih neprijatelja, posebno predatorskih grinja.

Vinogradari, odnosno vlasnici okućnica s vinovom lozom trebaju se na vrijeme obratiti svom savjetodavcu kako se ne bi ponovilo isto stanje i iduće godine.

Autorica: Radmila Pašić, Savjetodavna RS


Tagovi

Napad grinja Grinje vinove loze Simptomi Bradavica na listu

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]