Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vinarija Grgić
  • 04.04.2015. 17:45

Grgić vina u bačvama od francuskog hrasta!

Prilikom predstavljanja vina Plavca malog Krešimir Vučković je naglasio kako se grožđe za ovo izvrsno vino bira iz najboljih vinograda poznatih lokacija Dingač i Trstenik na poluotoku Pelješcu.

  • 651
  • 55
  • 0

Obiteljska vinarija Grgić Vina osnovana 1996. od strane legendarnog vinara Miljenka Grgića, njegove kćeri Violet Grgić i nećaka Ive Jeramaza. Njihov cilj je proizvodnja vrhunskih tradicionalnih vina hrvatskih sorti grožđa, ponajviše Pošipa i Plavca malog.

Vinarija Grgić se nalazi u Trsteniku na poluotoku Pelješcu, sjeverno od povijesnih zidina grada Dubrovnika, u južnom vinorodnom području Hrvatske, s prekrasnim pogledom na Jadransko more.

Vinograde hladi blagi maestral

Bogata prošlost vezana uz proizvodnju vina, iskustvo stečeno dugogodišnjim radom, te nagrade i priznanja koja je do sada vinar Miljenko Grgić dobio jamče da se u ovoj vinariji proizvode najkvalitetnija vina svjetskog glasa. Sva vina vinarije Grgić u Trsteniku imaju vrhunsku razinu kvalitete. Vina Pošip kao i Plavac Mali su već više puta nagrađeni i priznati kao najbolja hrvatska vina na tržištu.

Uz vino ide i pjesma

Na svečanoj večeri u restoranu Kaštel, u hotelu Bastion, vina Pošip i Plavac mali gostima je predstavio Krešimir Vučković, direktor Grgić vina d.o.o.

"Vino Pošip se proizvodi od bijelog grožđa s istoimenim imenom Pošip, koje uspijeva na području Čare na otoku Korčuli. U ljetnom razdoblju blagi maestral hladi vinograde i doprinosi umjerenoj temperaturi zraka koja pruža idealne uvjete bijeloj sorti grožđa. Fermentacija Pošipa odvija se lagano na kontroliranoj niskoj temperaturi oko 12 °C. Pod navedenim uvjetima vino Pošip zadržava okus sortnih i voćnih aroma. Nakon fermentacije, vina odstoje četiri do šest mjeseci u posebnim bačvama od francuskog hrasta.

Raznolikost okusa Pošipa i aroma hrastovih bačvi

Zbog niske opskrbe zraka, vino diše i dalje se razvija. Istovremeno kroz hrastove bačve vino se obogaćuje ugodnim ekstraktima arome vanilije. Nakon punjenja u boce od 0,75 l, vino dozrijeva oko šest mjeseci u našem hladnom podrumu.

Jedinstveni buke

Tijekom tog vremena, raznolikost okusa vina Pošip ujedinjuje se sa aromama hrastovih bačvi i stvara jedinstveni buke, što je tipično za vina koja su proizvedena po metodi Miljenka Grgića. Nakon proizvodnog procesa vino sadrži 13 -14,5 % alkohola i ugodnih 6 g kiseline po litri. Naše vino Pošip je zlatno žute boje, preporučuje se piti ohlađeno na temperaturi izmedu 10 i 12 °C i konzumirati uz razne školjke, lagane sireve i ribu spremljenu na razne načine", rekao je Krešimir Vučković.

Prilikom predstavljanja vina Plavca malog Krešimir Vučković je naglasio kako se grožđe za ovo izvrsno vino bira iz najboljih vinograda poznatih lokacija Dingač i Trstenik na poluotoku Pelješcu. Istaknuo je kako je vino napravljeno u stilu i pod nadzorom Miljenka Grgića koji je poznat u Kaliforniji i svijetu kao jedan od najbolji proizvodača vina Chardonnaya i Zinfandela.

Nježni tanini i aroma kupine

"Fermentacija ovog vrhunskog vina odvija se s prirodnim kvascima na kontroliranoj temperaturi zbog čega zadržava svoj karakter i voćni okus. Nakon fermentacije, vino odstoji oko 15 mjeseci u posebnim bačvama od francuskog hrasta, koje vinu daju ugodan okus hrastovine. Nakon toga vino sazrijeva oko dvije godine u bocama, u kojima se arome sjedinjuju te dobiva profinjen okus. Vino Plavac mali sadrži 14 -15,5 % alkohola i oko 5 do 5,5 g kiseline po litri. Plavac mali je bogat s nježnim taninima i ugodnim aromama kupine i dalmatinskog cvijeća, rubinasto crvene boje. Preporučujemo ga piti na temperaturi oko 18 °C uz crveno meso, pečenja, divljač i jake sireve", kazao je Krešimir Vučković.


Fotoprilog


Tagovi

Grgić vina Miljenko Grgić Pošip Plavac mali Krešimir Vučković Bijelo grožđe Blagi maestral Vinograd Voćne arome Francuski hrast Raznolikost okusa Fermentacija Dingač Trstenik Prirodni kvasci Kiselina


Autorica

Maja Marinović

Više [+]

U novinarstvu je osam godina, a paralelno se razvila i ljubav prema fotografiji. Obrađuje teme vezane za maslinarstvo i uljarstvo, vinarstvo i vinogradarstvo. Ponosna vlasnica Zlatnog pera za promicanje i promidžbu maslinarstva.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi su uranili ove godine.