Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Festival graševine
  • 06.06.2017. 19:00

Graševini Krauthakera i Kutjeva šampionske titule

Simpozijem i dodjelom priznanja završen je Festival graševine u Kutjevu. Šest graševina dobilo je veliko zlatno priznanje, a dodijeljene su 43 zlatne plakete, 57 srebrnih plaketa, šest brončanih plaketa i jedno priznanje.

  • 717
  • 41
  • 0

Simpozijem o graševini zaokružen je u Kutjevu ovogodišnji Festival graševine te su dodijeljene šampionske titule i zlatne medalje za mladu graševinu i graševine starijih godišta. Ocijenjena su ukupno 133 uzorka graševine, a ocjenjivačkom komisijom predsjedao je prof. dr. sc. Edi Maletić. Medalje za nagrađena vina uručili su pomoćnik ministra poljoprivrede dr. sc. Krunoslav Karalić i predsjednik vinarske udruge Ivan Grgić.

Šest graševina dobilo je veliko zlatno priznanje, a dodijeljene su 43 zlatne plakete, 57 srebrnih plaketa, šest brončanih plaketa i jedno priznanje. Nakon dodatnog ocjenjivanja šampionske titule za najbolju mladu graševinu dodijeljene su Vinogradarstvu i podrumarstvu Krauthaker za graševinu Podgorje, berbe 2016. Za najbolju zrelu graševinu šampionska titula dodijeljena je Kutjevu d.d. za vino Vrhunska graševina Vinkomir 2015, a šampionska titula za najbolje predikatno vino dodijeljena je Kutjevu d.d. za vino Graševina ledeno vino 2015.

Posljednja faza projekta klonske selekcije

Tijekom simpozija o graševini raspravljalo se o brojnim i značajnim pitanjima s kojima se proizvođači graševine svakodnevno susreću. Istaknuti su podaci o posljednjoj fazi projekta klonske selekcije graševine koji je započeo 2004. godine u suradnji Agronomskog fakulteta u Zagrebu, Grada Kutjevo i Udruge Kutjevački vinari.

Cilj ovoga vrlo velikog i značajnog projekta bio je pronaći genotipove unutar populacije Graševine u Kutjevačkom vinogorju te ih nakon provedenog postupka klonske selekcije, certificirati kao klonove. Nakon vrlo stroge i velike selekcije stvorena su četiri klona Graševine. Istaknuto je i kako su dosadašnji rezultati praćenja karakteristika četiri klona graševine potvrdila odlične karakteristike te da je već pokrenut postupak njihova priznavanja, a među vinogradarima postoji interes za sadnju.

Vrlo značajno izlaganje o mjerama ruralnog razvoja Europske unije i otvorenim natječajima za vinogradare i vinare, održala je Marija Šarić, direktorica Poduzetničkog centra Pleternica.

Tijekom Dana otvorenih podruma u sklopu Festivala graševine brojni su posjetitelji i gosti Kutjeva mogli razgledati podrume kutjevačkih vinarija Sontacchi, Kutjevo d.d., Tandara, Galić, Adžić, Perak i Krauthaker. Mogle su se kušati neke od najboljih etiketa graševine, ali i drugih sorti koje se uzgajaju na prostranim brežuljcima Kutjevačkog vinogorja.


Fotoprilog


Tagovi

Festival graševine Kutjevo Priznanja


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]