• Božo Metković
  • 05.12.2017. 15:00

Graševina i buržuj s krajnjeg juga Hrvatske!

Božo Metković najjužniji je hrvatski vinar iz čijeg vinograda stiže čak i odlična graševina! Poznat je i po dubrovačkoj malvasiji, chardonnayu, cabernet sauvignonu, ali i pjenušcu osebujna imena.

Foto: Željka Rački-Kristić
  • 954
  • 134
  • 0

Božo Metković najjužniji je hrvatski vinar. I ne, nije iz Metkovića. Živi u mjestu Molunat, kod Prevlake, vinogradi su mu u Konavoskom polju, a iz njegove vinarije stiže i graševina! Vino koje se zapravo većinom proizvodi u Slavoniji i hrvatskom Podunavlju.

"Kad sam prije 15-ak godina počeo obnavljati vinograde, jedino sam mogao pronaći graševinu. Svjesno sam išao u sadnju jer sam pretpostavljao da će dobro uspjeti i u Konavoskom polju", prisjetio se na nedavno održanom međunarodnom festivalu vina, delicija i ugodnog življenja WineOs u Osijeku.

Dubrovačka malvasija proglašena lijekom

Dakako, Božo Metković proizvodi i chardonnay i dubrovačku malvasiju (točnije, ukupno uzgaja 15 različitih sorti!) no graševina mu se pokazala najotpornijom. Ove godine, naime, mraz mu je uništio 90% chardannaya i 80% malvasije dok je tek 30% graševine stradalo.

Božo Metković na WineOs festival donio je mlada vina

"Od svih bijelih sorata, ona je najjednostavnija", kaže vinar čije su vinograde ove godine posjetili i stručnjaci sa zagrebačkog Agronomskog fakulteta te obavili uzorkovanje. Graševina s juga Hrvatske pokazala se odličnom.

No, Božo Metković jedan je od vinara koji je u život vratio i dubrovačku malvasiju koja je poslije Domovinskog rata skoro iščeznula. Danas je opet na zasluženoj razini.

"Malvasija je najstarija sortu koju je još Dubrovačka Republika zaštitila, određivala joj cijenu, ali i ostavljala rezervu godinu dana. Zanimljivo je i da su sultan i Židovi malvasiju proglasili lijekom da bi je mogli piti", otkrio je Božo čija je malvasija proglašena najboljim vinom za sljubljivanje sa stonskim kamenicama!

Pjenušac Buržuj

Inače, dodaje, u punom rodu ima oko 100.000 boca. Ove godine zbog mraza ima 20.000 boca. "Malvasija je jako zeznuta sorta. Jako osjetljiva na pepelnicu", dodao je vinar poznat i po inovaciji - cabernet sauvignonu koji se servira isključivo hladan. Kako to postiže, naravno, neće otkriti. Međutim, ni to nije sve što taj vrhunski vinar nudi. Božo ima i pjenušac kojeg je registrirao pod imenom "buržuj".

"Nije mi jasno da se nitko prije nije dosjetio tog imena", smije se vinar otkrivajući da njegov pjenušac, premda "buržuj", nije bogat alkoholom. Dapače, sadrži ga jako malo.

Foto: Željka Rački-Kristić


Tagovi

Božo Metković Buržuj Dubrovačka malvasija Graševina Molunat Konavosko polje


Autorica

Željka Rački-Kristić

Željka Rački-Kristić

Željka je diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi