Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Graševina
  • 29.08.2013.

Graševina Croatica osvaja nova tržišta

Slavonskoj graševini počasno mjesto u Poljskoj

  • 555
  • 26
  • 0

Udruga proizvođača graševine Slavonije i PodunavljaGraševina Croatica” osnovana je prije točno dvije godine, s ciljem jedinstvene promocije vina sorte graševina. No, u tijeku su pripreme za onu najznačajniju do sada. Naime, udruga je dobila usmeni, a za nekoliko dana pristići će joj i pisani, poziv najpoznatijeg poljskog vinskog časopisa “Vino” da na tradicionalnoj najvećoj godišnjoj vinskoj manifestaciji u toj zemlji, koja će se ove godine održati u Varšavi 8. i 9. studenoga, predstavi vina svojih članica.

Prigodom jučerašnjeg sastanka čelništva udruge u Županijskoj komori Osijek priređena je i degustacija ponajboljih graševina članica udruge te su odabrane najbolje, koje će biti predstavljene na gala večeri što će se, u nazočnosti poljske gospodarske i političke kreme i najvećih vinara svijeta - izvoznika vina u Poljsku, poglavito Italije, Francuske, Španjolske i zemalja Južne Amerike, prigodom te manifestacije održati.

Hrvatski vinari ondje će predstaviti i druge svoje vinske vrste te pregovarati s najvećim poljskim trgovcima i distributerima vina. Predsjednik udruge “Graševina Croatica”, Vlado Krauthaker, ističe da je za hrvatsku graševinu, pa i sva ostala hrvatska vina, tržište Poljske iznimno značajno i zato mu daju veliku, čak najznačajniju, marketinšku pozornost. Ta zemlja ubrzanog gospodarskog razvitka, s 38 milijuna stanovnika, jedna je i od najbrže rastućih vinskih tržišta u svijetu. Prosječna potrošnja po stanovniku od samo dvije litre 1980. godine sada je narasla na 12 litara i raste za litru-dvije na godinu. Hrvatska može na tom tržištu postati iznimno značajan izvoznik vina, to više što Poljaci imaju velike simpatije prema njoj i dobro poznaju njezina vina. To osobito potvrđuje podatak da je ove godine u Hrvatsku stiglo 24 posto više poljskih turista negoli godinu dana prije.

Za sada, premda još uvijek u simboličnim količinama, vina u Poljsku izvoze Belje, vinarije Zdjelarević i Krauthaker, a odnedavno i vinarije Feravino i Erdutski vinogradi te neki istarski vinari. Sljedeća velika marketinška kampanja udruge “Graševina Croatica” bit će usmjerena na tržište bogate Švicarske, kaže Krauthaker za Glas Slavonije.


Tagovi

Belje Krauthaker Erdutski vinogradi Vlado Krauthaker Feravino Udruga proizvođača graševine Slavonije i Podunavlja Graševina Croatica Varšava