Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pjenušac
  • 06.01.2019. 16:30

Francuzi na 34.000 ha obrnu pet milijardi eura na pjenušcu

Jeste li znali da francuski vinogradari i vinarije godišnje proizvedu 300-tinjak milijuna butelja pjenušca čija vrijednost doseže iznos od gotovo 5 milijardi eura?

Foto: Bigstockphoto/Gyuszko
  • 229
  • 62
  • 0

Jeste li znali da francuski vinogradari i vinarije godišnje proizvedu 300-tinjak milijuna butelja pjenušca čija vrijednost doseže iznos od gotovo pet milijardi eura, s time da je proizvodnja podijeljena između najpoznatijih imena okrenutih izvozu i manjih neovisnih vinogradara koji većinom proizvode za domaće tržište na kojem se konzumira polovica ukupne proizvodnje? 

Svojevrsno mjerilo luksuza, šampanjci dolaze isključivo iz francuske regije Champagne koja se nalazi na otprilike stotinjak kilometara istočno od Pariza, u smjeru Luksemburga i Njemačke. Vinova loza na kojoj se uzgaja grožđe za pjenušce prostire se na oko 34,3 tisuće hektara, u čijoj proizvodnji, punjenju i prodaji sudjeluje oko 15,800 vinogradara, 140 kooperativnih društava, te 320 vinarija (fr. Maison de Champagne) koje su najpoznatiji proizvođači pjenušca i među kojima se nalaze i najpoznatiji brendovi i imena, piše ABC portal.

Pola se popije, pola izveze

Od ukupne količine proizvedenog pjenušca podjela na domaću konzumaciju i na izvoz je otprilike pola-pola, s time da gotovo 90% izvoza čine pjenušci poznatih vinarija, dok nezavisni vinogradari i kooperativna društva pune butelje uglavnom za francusko tržište na kojem drže udio nešto veći od 40%.

Vinova loza na kojoj se uzgaja grožđe za pjenušce prostire se na oko 34,3 tisuće hektara, u čijoj proizvodnji, punjenju i prodaji sudjeluje oko 15.800 vinogradara.

Stotinjak vinarija dodatno tvori posebnu udrugu najpoznatijih svjetskih proizvođača tzv. "velikih imena", odnosno najpoznatijih brendova pjenušca (fr. grande marques). Nakon njih slijedi dvadesetak nešto manjih vinarija koje od prodaje pjenušca ostvaruju prihode u rasponu od 10 do 150 milijuna eura.

Neke od tih vinarija postoje već nekoliko stoljeća, dok su druge osnovane tek nedavno; neke imaju velike vinograde dok druge kupuju grožđe isključivo od neovisnih vinogradara, neke su usmjerene na izvozna tržišta, druge na domaće francusko, neke proizvode pjenušac isključivo pod vlastitim brendom, a druge opet za svoje klijente. Vinarije grožđe nabavljaju iz različitih vinograda, a sorte od kojih se proizvodi pjenušac - chardonnay, pinot crni i pinot meunier se nakon pretvaranja u vino miješaju u konačni proizvod, već prema običajima i tradiciji svake pojedine vinarije.

Amerikanci više plaćaju pjenušac od Britanaca

Francuska svoja vina najviše izvozi u Veliku Britaniju i SAD. Lani je u Veliku Britaniju isporučeno 18% izvoza čija je vrijednost bila 415 milijuna eura, dok je u SAD isporučeno 14% izvoza no njegova vrijednost je bila veća - gotovo 586 milijuna eura jer Amerikanci za bocu pjenušca daju i 25 eura, dok Britanci oko 15 eura. Dakako, riječ je o dobavljačkim cijenama koje su u maloprodaji bitno više, a poznato je da se u restoranima najskuplji pjenušci prodaju i po nekoliko stotina eura.


Tagovi

Francuska Pjenušac Šampanjac Vinograd Izvoz