Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda
  • 16.01.2009.

Enologinji Veri Zima titula Prve dame vina

VELIKI USPJEH ILOČKIH PODRUMA I NA17. OCJENJIVANJU VINA “ATELJE OKUSA”

  • 875
  • 41
  • 0

Od 2005. godine, u okviru ocjenjivanja vina “Atelje okusa”, koje provode tvrtka MAM-VIN i časopis "Svijet u čaši", vinarija Iločkih podruma svake godine bude ocijenjena jednom od 20 zlatnih vinarija u svijetu.

Osim toga, u Potrošačkom putokazu za 2008. godinu “Svijeta u čaši”, pri ocjenjivanju 500 uzoraka hrvatskih i stranih vina uzetih s tržišta, iločki traminac 2006. - izborna berba bobica, ocijenjen je, u konkurenciji vina iz 14 zemalja, jednim od najboljih vina. Ta je nagrada to vrjednija jer je i rezultat elektronskog glasanja potrošača vina, što je naravno i izuzetno priznanje svim djelatnicima "Iločkih podruma", među kojima i glavnoj enologinji, dipl. ing. agr. Veri Zima.

Vino - mladenačka ljubav

Ljubav za vinarstvo kod Vere je poticana još u mladosti u iločkoj obitelji, koja je, kao i mnoge, imala i vlastiti mini podrum. Čim je završila srednju školu, uspijeva dobiti međunarodnu stipendiju za studij agronomije u Nitri, u Slovačkoj, gdje diplomira 1985. godine. Ali tek 1998. godine dobiva posao u Iloku, u početku kao enolog, a od prije dvije godine i kao glavni enolog u Iločkim podrumima, naslijedivši na tom radnom mjestu ing. agr. Mladena Papka, danas predsjednika Uprave te tvrtke.

Godine povratka

Bilo je to u prvim godinama povratka Iločana iz progonstva, kada je Ilok već bio poprilično zaboravljen na tržištu vina. Trebalo je mnogo truda da bi se ponovno dobila kvaliteta kraljevskog vina.
- Prvih godina povratka proizvodili smo tek dva milijuna litara, pretežito graševine. Takve su nam tada bile mogućnosti jer je za vrijeme Domovinskog rata većina vinograda bila zapuštena. Rodnih vinograda ostalo je tek trećina od površina koje je Ilok imao prije rata. Trebalo je podizati nove površine, mijenjati asortiman, podizati stoljećima poznatu kvalitetu. Zapuštene bačve trebalo je izmijeniti, a i investirati velika sredstva u novu tehnologiju. Sada već proizvodimo gotovo tri puta više vina nego u početku. Tri godine nakon povratka nabavili smo novu pneumatsku prešu za grožđe, prošle godine još dvije, te uređaje za kontroliranu fermentaciju i izmjenjivač za hlađenje mošta. Od prije dvije godine slador i PH u grožđu očitavaju se elektronski. Ulagali smo i u punionicu, etiketirnicu i čepilicu. Imamo i 300 kooperanata. Iz godine u godinu iločka vina su dobivala i sve ljepše ruho, a i asortiman se mijenjao prema zahtjevima tržišta - priča nam Vera Zima, kojoj je prošle godine prvi put na priredbi “Atelje okusa - žene u vinu”, dodijeljena titula Prve dame vina. Ali ipak joj je draža nagrada što se danas Iločki podrumi ubrajaju među 20 zlatnih vinarija i što iločka vina ponovno blistaju i nalaze svoje mjesto na stolovima Europe pa i šire.

Sulejman SALIHOVIĆ