Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Čiji je teran?
  • 10.03.2017. 12:00

EK odgodila Istranima pravo na teran?

Nastala situacija velika je pobjeda slovenske diplomacije koja je praktično cijeli slučaj vratila na početak u trenutku kada se očekivala samo još službena objava koja bi Istranima omogućila prodaju terana.

Foto: Željko Suhadolnik, Vinocom
  • 1.263
  • 97
  • 0

Nastavlja se hrvatsko-slovenski spor oko terena. U predzadnjoj rundi Europska komisija je ustvrdila da Hrvatska može prodati "Teran" vino iako je Slovenija registrirala sortu teran zaštićenom oznakom izvornosti.

Čekao se još samo formalni akt EK, čime će konačno biti riješen višegodišnji spor između Hrvatske i Slovenije. U međuvremenu je slovenska strana optužila hrvatsku stranu za "krivotvorenje" dokumentacije, zbog čega su u EK, nogometnim rječnikom rečeno, stali na loptu u cijelom slučaju.

Nakon slovenskih optužbi da smo krivotvorili dokumentaciju za teran

Slovenski ministar poljoprivrede Dejan Židan tvrdi kako je dobio informaciju da je EK obustavila postupak usvajanja delegiranog akta s ciljem provjere novih činjenica vezanih uz priznavanje izuzetka terana.

Prvenstveno se to odnosi na optužbe slovenskih vinara, koje sada u EK provjeravaju i čak ukazuju na povlačenje prvotne odluke ako se njihove tvrdnje dokažu točnima. Nastala situacija velika je pobjeda slovenske diplomacije, koja je praktično cijeli slučaj vratila na početak, u trenutku kada se očekivala samo još formalna službena objava koja bi Istranima omogućila prodaju terana.

Hrvatska i Slovenija vode spor oko imena teran više od dvije godine. Slovenija je 2000. godine zaštitila teran kao autohtoni proizvod te je ulaskom u EU zaštitu prenijela u europski sustav zaštićenih autohtonih sorti.

To je rezultiralo uklanjanjem vina teran hrvatskih proizvođača, izuzev starih zaliha, s polica trgovina. Do slovenskih optužbi, EK je imala stav da se hrvatskim vinarima u Istri omogući da i dalje prodaju vino pod imenom teran. Hrvatski teran bi na etiketama imao natpis Hrvatska Istra, a ispod bi manjim slovima pisalo teran.

Foto: Željko Suhadolnik, Vinocom


Tagovi

Teran Odgoda Hrvatska Istra


Autor

Ante Vidović

Više [+]

Novinarstvom se bavi 16 godina, a redovni je član HND i član je Zbora agrarnih novinara. Prati aktualna zbivanja u poljoprivredi, a najviše ga zanimaju teme vezane za maslinarstvo, ribarstvo i pčelarstvo.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]