Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita od korova
  • 23.04.2015. 10:46

Dugotrajna zaštita voćnjaka i vinograda

Početkom proljeća kada temperatura narastu, a meteorološke prilike se stabiliziraju, vegetacija voćnjaka i vinograda počinje bujati. Iz tog istog "zimskog sna" bude se i korovi.

Foto: depositphotos.com,
  • 885
  • 40
  • 0

Korovi u vinogradima i voćnjacima crpe vodu iz tla, usisavaju hranjive tvari iz tla, čime se smanjuje njihova dostupnost kulturnoj biljci, zauzimaju prostor i ometaju rast i razvoj vinove loze i voćaka. Mnogobrojni korovi su prijelazni domaćini i prenosioci biljnih bolesti i štetnika. Zbog tih, ali i mnogih drugih čimbenika, održavanje tla bez korova donosi mnoge prednosti i veći urod.

Procjenjuje se da korovi u hrvatskom vinogradarstvu prosječno smanjuju prinose grožđa čak do 9%. Herbicidi kojima se suzbijaju korovi u rastu primjenjuju se obično nakon gnojidbe, odnosno prihrane, u proljetnom razdoblju. Korovi se u vinogradima i voćnjacima suzbijaju mehaničkim ili kemijskim putem. Mehaničkim putem obradom i okopavanjem tla i takvim putem korovi se vrlo brzo oporave pa učinak obrade ne traje dugo. Kemijsko suzbijanje je lakše, jednostavnije i dugotrajnije. Načini suzbijanja se razlikuje ovisno o području uzgoja i osnovnim obilježjima vinograda (položaj, prozračnost, nagib i sl).

Vinograd nakon tretiranja Herkulesom - bez korova

Preporuke su da se iznikli korovi prskaju kada dostignu 15 do 20 cm visine, najkasnije do početka svibnja, kako bi se u zemlji zadržala što veća količina vlage, a i kako bi istovremeno osušeni korovi služili kao pokrivač protiv nepoželjnog sušenja tla u toplim danima koji nastupaju.

Za uništavanje korova u vinogradima Chromos Agro d.d. preporuča provjereni herbicid HERKULES SUPER - neselektivni sistemični herbicid namijenjen suzbijanju jednogodišnjih i višegodišnjih korova. Upija se preko lista pa korovne biljke moraju biti razvijene, a optimalno vrijeme primjene je pri visini korova od 15-40 cm. Biljka ga vrlo brzo upija preko lista i translocira do korijena te se na tretiranim biljkama uočavaju promjene boje. Jednogodišnji korovi se osuše nakon sedam dana, a višegodišnji korovi za dva do tri tjedna.

Upotrebom kombinacije herbicida HERKULES SUPER i PLEDGE 50WP jedanput godišnje dobiva se zaštita u vinogradu tokom čitave vegetacijske sezone.

PLEDGE 50 WP djeluje na nove širokoliske i dio uskolisnih korova, koji niču iz korijena, podanaka i sjemena. Navedenom kombinacijom herbicida preporuča se suzbijanje korova na dva načina:

  • Tretiranje cijele površine HERKULES SUPER 4 l/ha i PLEDGE 50 WP 0,70 kg/ha
  • Tretiranje u trake širine 70 cm HERKULES SUPER 1,5 l/ha i PLEDGE 50 WP 0,25 kg/ha

Foto: depositphotos.com, @lightpoet


Tagovi

Chromos Agro Zaštita voćnjaka Zaštita vinograda Herbicid Suzbijanje korova Herkules Super Sistemični herbicid Pledge 50 WP


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle uspjeh je djelomičan. Prvo zahvala gđi Maji Celing Celić na savjetu i informacijama. Sjeme tikve sudovnjače je dalo rezultat. Ostalo sjeme (one tikve sa dugačkim vratom nisu uspjele, jako su se deformirale u oblik krastavca :-) ). U p... Više [+]