Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • EK na strani Hrvatske
  • 26.12.2016. 07:30

Dopustiti korištenje imena teran

Hrvatska strana u sporu uvjerava da je Slovenija zaštitila sortu teran, a ne vino. Europska pravila dopuštaju iznimke u slučajevima kada se sorta grožđa podudara s imenom vina i zato Komisija predlaže da se Hrvatskoj dopusti korištenja imena teran!

Foto: bigstockphoto.com, Radiokafka
  • 2.329
  • 272
  • 0

Europska komisija smatra kako Hrvatskoj pod određenim uvjetima treba dopustiti korištenje imena teran čije je geografsko porijeklo Slovenija zaštitila.

Hrvatska i Slovenija vode spor oko imena teran već dvije godine. Slovenija je 2000. godine zaštitila teran kao autohtoni proizvod te je ulaskom u EU zaštitu prenijela u europski sustav zaštićenih autohtonih sorti. To je rezultiralo izbacivanjem vina teran hrvatskih proizvođača, izuzev starih zaliha, s polica trgovina.

Razlika između hrvatskog i slovenskog vina teran postoji. U Hrvatskoj se on proizvodi od sorte teran, a Sloveniji sorte refošk. Hrvatska strana u sporu uvjerava da je Slovenija zaštitila sortu teran, a ne vino. Europska pravila dopuštaju iznimke u slučajevima kada se sorta grožđa podudara s imenom vina i zato Komisija predlaže da se Hrvatskoj dopusti korištenja imena teran. Komisija dodaje da se naš teran prodaje uz oznaku Hrvatska Istra. Na predloženi način riješeno je 50-tak sličnih vinskih sporova u EU.

EK je prvo zahtijevala da hrvatska i slovenska strana postignu sporazum, ali do njega nije došlo jer je druga strana uporno odbijala razgovarati o tome. Zbog nepostizanja dogovor, izgledno je da će se problem riješiti na ovaj način.

Ako ova iznimka bude prihvaćena, to će predstavljati veliku i važnu hrvatsku pravnu pobjedu. Međutim, u Sloveniji ne planiraju napustiti svoj dosadašnji tvrdoglavi stav kojim ne pristaju na kompromis. U tamošnjem ministarstvu poljoprivrede već sada najavljuju pokretanje svih pravnih sredstava potrebni za zaštitu slovenskih proizvođača.

Hrvatska i Slovenija vode spor i oko naziva kulena, je li on slovenski ili slavonski. Ministar Tomislav Tolušić smatra kako je hrvatska strana u pravu i u ovom slučaju.

Foto: bigstockphoto.com, Radiokafka


Tagovi

Trean Hrvatska Istra SLovenija Hrvatska Europska komisija


Autor

Ante Vidović

Više [+]

Novinarstvom se bavi 16 godina, a redovni je član HND i član je Zbora agrarnih novinara. Prati aktualna zbivanja u poljoprivredi, a najviše ga zanimaju teme vezane za maslinarstvo, ribarstvo i pčelarstvo.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dio vinograda Belja koji čekaju obnavljanje. Snimljeno na Banovom brdu povrh Kotline