Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

 • Vinska omotnica
 • 17.01.2021. 09:00

Donosimo izračun najavljenog natječaja za mjeru Restrukturiranje i konverzija vinograda

Ovo je mjera koju je financijski najlakše realizirati. Idealna je za vinogradare i vinare koji žele promijeniti sortiment vinove loze kao i onih koji žele promijeniti tehnologiju kako bi vinograde prilagodili strojnoj berbi.

Foto: Depositphotos/rogit
 • 943
 • 129
 • 0

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju je  14.01.2021. najavila Natječaj za mjeru Restrukturiranje i konverzija vinograda, a koji bi trebao biti objavljen u veljači 2021. godine.

Svrha najave natječaja je da se krajnjim korisnicima omogući duži vremenski period za pripremu natječajne dokumentacije. Njegovo je trajanje trenutno nepoznato s pretpostavkom da će to biti minimalno mjesec dana (dosadašnja iskustva).

"Restrukturiranje i konverzija" je mjera iz skupa mjera nazvane zajedničkim nazivom "Vinska omotnica" koja pripada programu "zajednička organizacija tržišta".

Najmanji financijski utjecaj na poslovanje korisnika

Ona je specifična zbog toga što direktno utječe na primarnu poljoprivrednu proizvodnju. Utjecaj se ogleda kroz financiranje aktivnosti vezane za nasade vinograda kao i zbog načina financiranja i intenziteta potpore. Napominjem, ovo je mjera koju je financijski najlakše realizirati. Idealna je za vinogradare i vinare koji žele promijeniti sortiment vinove loze (zbog drugačijih zahtjeva tržišta) kao i onih koji žele promijeniti tehnologiju proizvodnje kako bi vinograde prilagodili strojnoj berbi (zbog sve manje raspoloživosti fizičke radne snage).

Naime, kroz nju se priznaju troškovi vlastitog rada, ali i trošak naknade za izgubljeni prihod za trogodišnji period (samo u slučaju sadnje vinograda na istoj površini).  

Primjer: Restrukturiranje 1 ha vinograda

Nakon izvršenog krčenja vinograda kojega je korisnik izvršio sam, podnosi se Zahtjev za isplatu I. rate u kojem prijavljuje trošak vlastitog rada u mogućem iznosu od 20.000,00 HRK, a što je po dosadašnjem intenzitetu potpore prihvatljivo 75%, odnosno 15.000,00 HRK. Također je s prvom ratom moguće tražiti financijsku naknadu za trogodišnje razdoblje, a koja iznosi oko 30.000,00 HRK po ha i godini što ukupno iznosi 90.000,00 HRK. Ukupan iznos je 105.000,00. 

Iz svega navedenog je vidljivo da se kod isplate prve rate mogu realizirati sredstva koja su potrebna za daljnja ulaganja.

Krajnji korisnici i kriterij prihvatljivosti vinogradarske površine

Krajnji korisnici su pravne i fizičke osobe upisane u Vinogradarski registar kao proizvođači grožđa, a što znači da moraju imati vinograd koji planiraju restrukturirati. Također, to su i fizičke osobe (OPG-i i obrti) koji moraju biti obveznici poreza na dohodak ili dobit. 

Kriteriji prihvatljivosti vinogradarske površine:

 • površine vinograda  na kojima se  planiraju provoditi mjere Restrukturiranje moraju biti u naravi vinogradi, a koji su prijavljeni u Vinogradarskom registru pod ARKOD šiframa vrste uporabe poljoprivrednog zemljišta 410 (vinograd) ili 490 (mješoviti višegodišnji nasad);
 • poljoprivredna površina koja se planira restrukturirati može se saditi na istoj ili se ista veličina poljoprivredne površine može premještati na drugu, pri čemu  iskrčena mora odgovarati novozasađenoj;
 • minimalna starost vinograda je 10 godina;
 • nisu prihvatljive one na kojima se prijavljuje nova sadnja, odnosno premještanje bez prijavljenih postojećih površina vinograda predviđenih za krčenje;
 • korisnik je dužan dokazati da raspolaže površinama na kojima se planira ulaganje. Vlasništvo ili ugovori o najmu najmanje pet godina nakon dana isplate potpore.

Intenzitet i maksimalan iznos potpore

Intenzitet potpore je 75% s mogućnošću povećanja intenziteta na 90% (najavljeno u najavi natječaja).

Evo i izračuna za maksimalni iznos potpore po 1 ha vinograda;

Površina: 1 ha
Potrebne aktivnosti: krčenje, priprema tla, nabava gnojiva i gnojidba, kupnja sadnica, sadnja, nabava i postavljanje armature i sustava za navodnjavanje.
Vinograd: 24.000 eura
Armatura: 7.500,00 eura
Navodnjavanje: 4.050 eura
Maksimalno moguća ukupna potpora: 35.500 eura (75% od 26.662,5 eura), a u slučaju potpore od 90% moguća potpora je i do 31.500 eura.

Savjeti u prikupljanju ponuda

Prikupljanje ponuda za usluge i robu koju nije moguće provesti vlastitim radom, a koji i po natječaju moraju biti minimalno 50% troškova je najzahtjevnija aktivnost kod pripreme projekta. Važno je držati se nekoliko pravila kako biste izbjegli eventualne greške koje mogu izazvati traženje dopune, a ponekad i odbijanje troška.

 • Potrebno je prikupiti minimalno jednu ponudu.
 • Dostavljene ponude moraju sadržavati bitne tehničke karakteristike materijala, opreme i usluga. Svaka stavka mora sadržavati: jedinicu mjere, količinu, jediničnu i ukupnu cijenu stavke te ukupnu cijenu ponude s iskazanim iznosom sa i bez poreza na dodanu vrijednost.
 • Prikupljene ponude moraju biti izražene u eurima (EUR) za strane dobavljače, odnosno u hrvatskim kunama (HRK) za domaće dobavljače.
 • Ponude moraju biti važeće na dan podnošenja prijave i obavezno potpisane i ovjerene žigom
 • Podnositelj ne smije pribavljati ponude od ponuditelja roba, radova i usluga s kojima je povezan vlasničkim odnosima.

Povećanje intenziteta glavna novost

Glavna novost vezana uz ovaj Natječaj je najava mogućnosti povećanja intenziteta potpore sa 75% na 90%, a za koji se očekuje odobrenje Europske komisije u ovom mjesecu.

Temeljem dosadašnjih iskustava iz provedenih projekata i činjenici da je priprema i prijava zahtjevan proces, s pripremom je potrebno započeti što ranije tj. odmah, koristeći postojeće informacije s prošlih natječaja, a koje su dostupne na stranicama Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, na ovoj poveznici.

Podsjetimo, Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju je 11. siječnja 2021. najavila i Natječaj za mjeru Ulaganja u vinarije i marketing vina, a koja je također jedna od mjera iz Vinske omotnice. Glavna novost vezana uz ovaj Natječaj je najava mogućnosti povećanja intenziteta potpore s 50% na 70%, a za koji se očekuje odobrenje Europske komisije ovoga mjeseca. 


Tagovi

Vinska omotnica Povećanje intenziteta Natječaj Promjena sortimenta Strojna berba Restrukturiranje vinograda


Autorica

Marica Čubela

Više [+]

Diplomirana inženjerka agronomije i konzultantica sa značajnim iskustvom iz javnog (Ministarstvo poljoprivrede i APPRRR) i privatnog sektora - u poljoprivrednoj proizvodnji i korištenju EU fondova. Sudjelovala u implementaciji SAPARD i IPARD programa kao i današnjeg Programa ruralnog razvoja u poljoprivredi RH. Vlasnica konzultantske tvrtke Fito ekologija d.o.o. iz Zagreba

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]