Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vinska udruga
  • 10.07.2019. 18:00
  • Grad Zagreb, Zagreb

Dobili smo i četvrtu regionalnu organizaciju vinara - udrugu Bregovita Hrvatska

Turistički smo orijentirana zemlja, a vrlo malo koristimo resurse kontinentalnog dijela. Trebamo ponuditi gostima ono najbolje što imamo, a to su autohtona hrana i vino. Kroz rad ove Udruge ćemo to nastojati poboljšati, kazao je Marko Miklaužić, izabrani predsjednik osnovane Udruge Bregovita Hrvatska.

Foto: Marinko Petković
  • 780
  • 59
  • 0

Na osnivačkoj Skupštini udruge Bregovita Hrvatska, koja pokriva osam središnjih županija i Grad Zagreb, a koja je održana u utorak u središnjici HGK u Zagrebu, za njenog prvog predsjednika izabran je Marko Miklaužić iz Popovače, a za zamjenika Josip Tržec, direktor vinarije Šafran.

Nakon jednoglasnog izbora predstavnika županija, Miklaužić je kazao da nije pripremio nikakav govor te dodao da je vinarstvo i vinogradarstvo najrazvijeniji dio naše poljoprivrede i da dosta doprinosi gospodarstvu. "Turistički smo orijentirana zemlja, a vrlo malo koristimo resurse kontinentalnog dijela. Trebamo ponuditi gostima ono najbolje što imamo, a to su autohtona hrana i vino. Kroz rad ove Udruge ćemo to nastojati poboljšati", kazao je Miklaužić, čija obitelj se bavi poljoprivredom, a već pet generacija njeguje tradiciju proizvodnje vina u Moslavini.

Udruga mora prerasti u regionalnu Središnju bregovinu Hrvatsku

Kako se čulo, Miklaužićeva vinarija proizvodi godišnje 100.000 litara vina, ima sedam stalno zaposlenih u obrtu koji funkcionira već 29 godina.  S ciljem razvoja i jačanja vinarstva u Hrvatskoj, a uz poticaj HGK, osnovana je i četvrta regionalna organizacija vinara, predviđena novim Zakonom o vinu, koji okuplja vinare i vinogradare s područja Bjelovarsko-bilogorske, Karlovačke, Koprivničko-križevačke, Krapinsko-zagorske, Međimurske, Sisačko-moslavačke, Varaždinske  i Zagrebačke županije i Grada Zagreba.

Osnivačka Skupština udruge Bregovita Hrvatska 

Miklaužić nam je rekao da bez udruživanja jer ono što je bilo prije da imamo 100-ak vinskih udruga se pokazalo nevaljalim, više ne možemo naprijed. "Očekujem stvarnu suradnju vinara i vinogarada jer moramo sukladno Zakonu o vinu, imati 25 posto proizvođača vina ili 33 posto površina, da bi bili reprezentativna regionalna udruga - Središnja bregovina Hrvatska, koja ima prava na javne ovlasti kod brediranja, ali i ocjenjivanja vina. To znači 200-ak članova, 30 po županiji, od 650 proizvođača vina na tržištu od ukupno 1.900 proizvođača vina upisanih u registar na području osam županija i Grada Zagreba". Naime, Bregovita Hrvatska ima 1.900 vinara i vinogradara od kojih 650 stavlja vino na tržište, a da bi regionalna udruga bila reprezentativna mora imati 25 posto proizvođača vina ili 33 posto vinograda. Dakle, 200-ak članova.  

Pokrivenost uvoza izvozom vina tek 53 posto

Potpredsjednik HGK za poljoprivredu i turizam dr.sc. Dragan Kovačević kazao je da središnja Hrvatska, osam županija i Grad Zagreb, ima veliki vinogradarski i vinarski potencijal, jer pod vinogradima je 20 posto od ukupnih hrvatskih vinogradarskih površina. Ovdje se proizvodi 17,5 posto ukupne hrvatske proizvodnje grožđa i vina prema evidencijama iz Vinogradarskog registra, a isto tako treba istaknuti da se od 12 zaštićenih oznaka izvornosti čak njih pet na razini vinogradarskih podregija odnosi na Središnju bregovitu Hrvatsku.

Dodao je da se nada da je ovo početak uspješnog djelovanja Udruge i da će se zajedno s još tri postojeće regionalne udruge, (Vinistra, Vina Dalmacija i Graševina Croatica) uklopiti u jedinstveni mozaik klimatskih, povijesnih, zemljopisnih i sortnih specifičnosti hrvatskih regija. Sjedište  regionalne Središnje bregovine Hrvatske bit će u Zagrebu (HGK), a članstvo redovito i izvanredno, za sve one koji vide svoj interes u njoj.  

Izvoz vina lani je porastao za 23 posto 

Inače, prema podacima HGK, izvoz vina prošle godine porastao je za 23 posto, i to prvenstveno u segmentu kvalitetnih i vrhunskih buteljiranih vina i pjenušaca, ali i dalje pokriva uvoza izvozom vina tek 53 posto uvoza. Radi se godišnjoj proizvodnji vina 70 do 80 milijuna litara. Stoga je stvaranje i jačanje regionalnih organizacija, uz rješavanje sivog tržišta i prekomjernog uvoza, ali i ukidanja administrativnih barijera, kao što su bile markice na vinu, jedna od najvažnijih karika u lancu povećanja konkurentnosti i brendiranja Hrvatske kao vinske turističke destinacije.


Fotoprilog


Tagovi

Udruga Bregovita Hrvatska Zakon o vinu Marko Miklaužić Vinari Vinogradari


Autor

Marinko Petković

Više [+]

Dugogodišnji novinar s diplomom Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu koji prati poljoprivredu i prehrambenu industriju. Danas na iste teme izvještava za brojne domaće medije. Predsjednik Zbora agrarnih novinara pri HND-u.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Predsjednik Zoran Milanović i ministrica poljoprivrede Marija Vučković na ovogodišnjem su Noćnjaku obišli izlagače i kušali njihove proizvode. Pogledajte više u našoj galeriji: https://www.agroklub.com/agrogalerija/nocnjak-2024-sadnja-masli... Više [+]