Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vinograd Slavka Matijaša
  • 13.07.2014. 09:55

Čudesna djela prirode - loza stara 70 godina!

Trs bijelog grožđa, Pošipa, star isto kao i njegov vlasnik, preko sedamdeset godina, još uvijek rađa! Na tom trsu Slavko bere i preko dvadeset kilograma kvalitetnog grožđa

Foto: depositphotos.com
  • 284
  • 36
  • 0

Da se priroda poigra sa čovjekom i njegovim djelima prava je rijetkost, ali ipak se događa. U to sam se uvjerio obilazeći vinograd gospodina Slavka Matijaša iz Vrsina. Trs bijelog grožđa, Pošipa, star isto kao i njegov vlasnik, preko sedamdeset godina, još uvijek rađa!

Na tom trsu Slavko bere i preko dvadeset kilograma kvalitetnog grožđa. Debljina trsa je poput starog stabla masline ili nekog drugog raslinja, a raste usred kamenjara u škrtoj dalmatinskoj zemlji. Teško je objasniti što ga je održalo u životu tolike godine, kada se i na najboljim vinogradskim područjima teško može naći takav slučaj. Slavko kaže da se prema toj lozi ponaša kao i prema ostalom vinogradu te da ona raste u najtežim uvjetima na tom području.

Što je uzrokom da trs tako dugo živi, teško je objasniti. Vjerojatno je i to dio dalmatinskog "dišpeta", inata da se poput težaka bori sa surovom prirodom i krševitom dalmatinskom zemljom.

Možda ovo ne bi imalo toliki značaj da se ne radi o najstarijem maslinaru i vinogradaru Slavku Matijašu iz Vrsina kod Marine, koji sa suprugom ima preko 160 godina, a još uvijek uzgaja oko 1.300 stabala masline, 3.000 trsova loze te oko 100 stabala mediteranskog voća. Loza stari zajedno sa svojim gospodarom i "ne da se". Slavka i njegovu lozu drži samo poznati dalmatinski dišpet.

Foto: depositphotos.com


Tagovi

Vinograd Vinogradarstvo Slavko Matijaš Trs Pošip Grožđe Dalmatinski dišpet Dalmatinski krš Priroda Vrsine


Autor

Tomislav Drezga

Više [+]

Dugogodišnji suradnik brojnih časopisa kao što su: Nova Zemlja, Zadrugar, glasilo Zadružnog Saveza Dalmacije, Glas slavonije - Agro Glas, Gospodarski list, Nova zadruga. Novinarstvom se bavi od 1989. godine.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]