Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.
 • Jerković
 • 12.01.2018. 10:30

Claas Nexos traktori malih dimenzija velikih performansi

Nexos serija je specifična izvedba traktora za uske vinogradarske i voćarske redove s karakterističnim sužavanjem "struka", a poseban filtracijski sustav 4. stupnja pročišćava zrak u kabini!

Foto: claas.co.uk
 • 1.112
 • 195
 • 0

Claas je predstavio svoju novu generaciju uskih Nexos traktora. Nexos serija je specifična izvedba traktora za vinograde i voćnjake. Krase ju visoke performanse i ekonomičnost, a uz dodatnu opremu se mogu prilagoditi svim potrebama.

4-cilindrični motor sa snagom od 72 do 101 KS omogućuje ugodno iskustvo prilikom vožnje. Modificiran prema učinku traktora, 3,2 l motor osigurava visok stupanj pokretljivosti i u manjim modelima. Motor zapremnine 4,5 l u većim modelima razvija bolje preformanse te nudi širi međuosovinski razmak za superiorniju snagu i stabilnost. Oba motora podliježu strogim zakonima standarda TIER 3 koji regulira emisiju ispušnih plinova. Dodatne 24 brzine omogućuju u svakom trenutku vožnju u odgovarajućoj brzini.

Nexos generacija obuhvaća 14 modela

Nova Nexos generacija obuhvaća ukupno 14 modela traktora različitih dimenzija, no svi modeli opremljeni su FPT 4-cilindarskim motorom (75 do 112 KS) visokog okretnog momenta, a niskih vibracija. Konkretno, Nexos 240 ima F5D 3,4-litreni motor s 4 cilindra, 4 ventila po cilindru i turbopunjačem, maksimalne jačine 76 kW, odnosno 103 konjske snage.

Nexos serija obuhvaća 14 modela traktora različitih dimenzija

Za informaciju, na najvećim modelima 250 VL i 250 F moguće je i pojačanje snage s Claas Power Managementom (CPM) za 9 KS pod opterećenjem (kod rada priključnog vratila ili u transportu) i postizanje maksimalnog okretnog momenta od 440 Nm, što je 10% više snage od prethodne serije.

S elektonskim common rail ubrizgavanjem, i na Nexos seriji je moguće podešavanje memorirane brzine motora jednostavnim pritiskom na dugme (standard je jedna, a opcijski i dvije memorirane brzine) što kod rada s priključcima koji su pogonjeni priključnim vratilom osigurava pravu brzinu i visoku učinkovitost. Standardni obujam spremnika goriva je 75 litara, a dostupna je i opcija od 103 litre. Na novim je motorima povećan servisni interval sa 500 na 600 sati.

Dizajniran za uske redove

Nexos 240 VE dizajniran je za osobito uske vinogradarske redove gdje im je međuredni razmak neznatno veći od jedan metar. VL modeli su širine 1,26 metara, dostatni za šire redove vinove loze, dok su F modeli širine 1,45 metara namijenjeni voćarskim radovima. Posebna je pozornost poklonjena VE modelima na kojima je optimizacijom kabine, okvira i ispušne cijevi postignuta širina traktora nešto manje od metra.

Posebno dizajniran za uske vinogradarske redove

No, unatoč ovim kompaktnim dimenzijama, svi modeli ove serije imaju motore koji zadovoljavaju treći stupanj (Stage IIIb/Tier4i) EU standarda emisije ispušnih plinova zahvaljujući filtru dizel-čestica, konverteru katalitičke dizel-oksidacije i recirkulaciji plinova s vanjskim hlađenjem.

Nexos ima karakteristično sužavanje "struka" odnosno udubljenje kod prednje osovine (kao i kod većih modela Claasa) koje omogućava nesmetano zakretanje kotača odnosno manji kut okretanja i veću manevrivost. Stabilnosti traktora pridonosi duži međuosovinski razmak (za 50 mm) te opcija pogona na sva četiri kotača koja se automatski isključuje kad senzor registrira određeni kut kotača.

Prednji i bočni priključni uređaji

Priključni uređaji na Claas Nexos traktoru

Zbog svojeg promišljenog dizajna, Nexos može biti opremljen prednjim i bočnim priključnim uređajima specifičnim za vinogradarstvo za što su namijenjene dodatne hidraulične poveznice te opcija povratnog protoka direktno na prednje povezivanje. Na raspolaganju je osim konvencionalne brzine prednjeg priključnog vratila od 1.000 okr/min i ekonomičnih 540 okr/min.

Hidraulička crpka protoka 60 l/min dovoljna je za opskrbu svih hidrauličnih "potrošača", no za zahtjevnije radove tu je kombinacija hidrauličkog sustava sa 60 l/min za vanjske ventile (do maksimalno 4 mehanička ventila, opcijski 4 elektronička) i 27 l/min za stražnje povezivanje. Stražnji podizni kapacitet je 3,1 tona, a prednji 2,9 tona.

Sustav koji pročišćava zrak u kabini

Zbog specifičnosti primjene ovih traktora u vinogradarstvu i voćarstvu, gdje je ponajviše radova upravo s kemijskim sredstvima za zaštitu bilja, Nexos može biti opremljen kabinom s filtracijskim sustavom 4. stupnja koji štiti operatera i od praškastih, plinovitih te aerosol sredstava. Ovaj Claasov sustav ne samo da pročišćava zrak u kabini nego i sprječava ulazak sredstava zahvaljujući stvorenom nadtlaku. Sustav je montiran izvan kabine i moguće ga je skinuti te prema potrebi montirati i na druge traktore.

S tri različite širine i velikim izborom guma varijante VE, VL, FB i F nude odgovarajuće rješenje za svakog korisnika.

Karakteristike Claas Nexos traktora:

 1. Modeli s 4 cilindra, maksimalna snaga motora od 72 do 101 KS1
 2. Minimalna ukupna širina kod NEXOS VE 1,00 m, kod NEXOS VL 1,26 m i kod NEXOS F 1,46 m
 3. Četiri varijante prijenosa, po izboru
 4. Reverzer bez uporabe kvačila REVERSHIFT za veću udobnost
 5. Maksimalna podizna snaga od 3,1 t (VE maksimalno 2,6 t) na točkama kopčanja stražnje podizne hidraulike
 6. Brzine kardanskog vratila: 540, 540/540 ECO ili 540/1.000
 7. Do četiri elektronska upravljačka uređaja, od kojih se s dva rukuje pomoću navigacijske tipke ELECTROPILOT
 8. Stražnja podizna hidraulika s integriranim prednjim kardanskim vratilom
 9. Klima uređaj za ugodno rashlađeno radno mjesto
 10. Filter s aktivnim ugljenom za dodatnu zaštitu vozača kod prskanja
Claas Nexos traktor

Posebnosti Claas Nexos traktora:

 • kombinacija sa snagom - sklopiva prednja podizna hidraulika s integriranim prednjim kardanskim vratilom omogućuje vožnju s kombinacijama uređaja i uštedu prijevoza.
 • izvrstan pogon - 24 brzine omogućuju kod svakog rada odgovarajuću brzinu vožnje.
 • veliki učinak hidraulike - s pumpama hidraulične snage i do 111 l/min NEXOS može ispuniti najviše zahtjeve.
 • okretan na rubnom dijelu polja - NEXOS pod svim uvjetima dokazuje svoju veliku manevarsku sposobnost.

Za više informacija o Claas Nexos traktoru, obratite se tvrtki Jerković na jedan od niže navedenih kontakata.

Foto: claas.co.uk


Tagovi

Traktor Claas Nexos Jerković Voćarstvo Vinogradarstvo Performanse Snaga Motor Hidraulika


Partner