Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Jematva
  • 30.08.2014. 17:10

Čarolija hvarskih vinograda u Zaraću

Južne padine otoka Hvara su doista čarobne. I upravo u toj čaroliji nastaju i čarobna vina. Bijela i crna. Pošiš, plavac.

  • 389
  • 60
  • 0

Vinogradi na vinorodnim položajima južnih padina otoka Hvara, na potezu Zavala - Milna upravo počinje. Mare ima mali vinograd ali kaže, ne može se više čekati.

Bolesti će pojačati i kreće berba bijelih sorti. Na tom dijelu otoka, strmine su od 40 - 60 %. Prevladava sorta plavac mali. Isključivo ručna obrada vinograda i mala rodnost oko 0,70 kg grožđa po trsu je odlika ovoga područja. Nepotrebna je zaštita vinograda kemijskim sredstvima zbog posebnosti klime, tla i uzgojnog oblika. No, ove godine je mnogo vlage i to se osjeti na grožđu. Proveli smo dan na padinama kod mjesta Zaraće. Imamo osjećaj da je tu na litici iznad mora prvo počelo.

Povijest vinogradarstva na Hvaru seže u 4. st. pr. Kr., kada su Grci u Starogradskom polju, uz grad Pharos, organizirano udomaćili tu kulturu. S geometrijskom preciznošću rasparcelirano je Starogradsko polje u mnogobrojne parcele – hore, što zajedno čine Ager Pharensis, odnedavno pod zašititom UNESCO-a. Od tada se na najplodnijim tlima otoka njeguje loza, a vinogradarstvo je kroz povijest ostalo osnova života na Hvaru. Krajem prošlog stoljeća Hvar je imao 5.750 ha vinograda, što predstavlja više od 19 % njegove ukupne površine, dok danas ima svega 300 ha, uz daljnji trend nestajanja vinograda.

Sunčeve zrake obasjavaju vinograde od ranog jutra do kasnog predvečerja. Zbog velikog nagiba terena u najvažnijim fazama razvoja padaju gotovo pod pravim kutom, stvarajući mikroklimu izuzetno povoljnu za uzgoj vinove loze. Izmjenjujući se s prirodnom vegetacijom, optočeni suhozidima, dodirujući morsku obalu i penjući se u visine do 300 m nad morem, ovi vinogradi čine zadivljujući krajobraz koji nikog ne ostavlja ravnodušnim. Od bijelih sorti najviše je tu Pošipa, pa Kašteleta i Bogdanjuše. Iako bi svi rekli plavac mali. No, Hvar je i bijelo i crno.


Fotoprilog


Tagovi

Hvar Pošip Vino Vinograd Grožđe Stari Grad Bogdanjuša Mikroklima Nestanak vinograda Zaraće Bijele sorte


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.