Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kontrola vina
  • 16.02.2019. 13:30
  • Požeško-slavonska, Kutjevo

Branko Mihalj: Bez pretakanja i kontrole dok sazrijeva nema ni vrhunskog vina

Posjetili smo vinski podrum renomiranog kutjevačkog vinara Branka Mihalja i saznali koji su aktualni radovi u podrumu te kada se koje vino pretače.

Foto: Youtube/screenshot
  • 1.729
  • 98
  • 0

Posjetili smo vinski podrum renomiranog kutjevačkog vinara Branka Mihalja i saznali koji su aktualni radovi u podrumu, ali krenuli smo s njegovim vinskim počecima.

"Mi smo to tu od 1953. kada smo kupili vinograde, a negdje od 1990. godine sam ja preuzeo očev i svoj vinograd i počeo s prvim etiketama. Od 1997. godine imamo obrt i od tih bijelih vina imamo graševinu 75 posto. Inače graševina je najčešća hrvatska sorta jer zauzima preko 30 posto vinograda u Hrvatskoj. Ja često kažem da je Kutjevo svjetski centar graševine, hrvatska vinska prijestolnica. Mi proizvodimo rajnski rizling, traminac koji inače radimo u ledenoj berbi, cabernet sauvignon, cabernet frank, portugizac koji obično pobjeđuje u Mađarskoj na svjetskom prvenstvu sa zlatnim medaljama, merlot, a muškat ružu imamo jedini u kontinentalnoj Hrvatskoj, u zadnje vrijeme samo u Pleternici rade na tome. Uglavnom pokušavamo na ovim najboljim terenima proizvesti maksimalna dobra vina", rekao je za početak Branko Mihalj.

Koja vina se pretaču, a koja ne?

No da bi se to postiglo, potrebna je konstantna kontrola vina, pogotovo pri sazrijevanju: "Graševina se u ovo doba godine ne dira. Na zdravom talogu ona odrasta i nju prvi put ne pretačemo jer ju ravno poslije filtriranja stavljamo u bocu i ona ide u prodaju", ističe Mihalj.  

Kada je riječ o rajnskom rizlingu, ova sorta će za pretakanje biti spremna za otprilike mjesec dana: "Skida se s taloga, on ima jako specifične i fine mirise. Kada je riječ o tramincu, izbornoj berbi, njega upravo ću ovih dana skinut s taloga i pustiti ga da dobije finu boju da se ga možda isfiltriramo i onda stavljamo u bocu", priča Mihalj.

Prije no što se crna vina pretaču u drvenu bačvu, potrebna je određena kontrola sastava tekućine.  

"Uzmemo pumpu, pretočimo iz jedne u drugu posudu, izmjerimo sumpor, dodamo sumpor jer ih on štiti. Sada je to vrijeme, kada se razvedri malo, kada vani bude lijepo vrijeme, pazimo na te prirodne cikluse. Uvijek je i pretakanje i punjenje vina dobro raditi pri lijepom vremenu i ako je ikako moguće u vremenu kad je pun mjesec. Treba koristiti sile mjeseca, ako on diže more i pravi plimu i oseko, on isto tako pomaže i kod tog punjenja. Uvijek se to radi po bistrom i burnom vremenu, kada puše naš kutjevački vihor, koji nam pomaže u svemu", ističe Mihalj.

Problem može stvarati sumporovodik

Prema riječima našeg sugovornika, sada je bitno skinuti crna vina s taloga

"Talog je kod crnih vina problem jer može ići prema sumporovodiku. Crna vina vole više zraka od bijelih, jer ona imaju te svoje divlje tanine. U ovoj fazi i prelaze iz jabučne kiseline, koje ima puno u početku, prema mliječnoj, a vinska kiselina je uvijek tu. To se može najviše dogoditi u drvenim bačvama jer zrak prolazi kroz njih, posebno u hrastovini jer ona ima u sebi nešto od tih pozitivnih stvari. Ja volim reći da nama svima trebaju stare drvene bačve gdje ta vina sazrijevaju, a ne dobiju puno od samog drveta. Tako u drvenim bačvama može stajati par godina, onda prelazi u boce u kojima može stajati. Naša graševina može dugo stajati, a crna vina ove količine alkohola mogu stajati 20, 30 godina i više", otkriva Mihalj.   

Mihalj ističe da se graševina mora pretakati kada vinari osjete da na dnu ima sumporovodika. 

"Ja mogu razumjeti velike vinare i firme koje se bave vinarstvom, one moraju to raditi zato što se ne smiju igrati, ali uvijek im predložim da uzmu od pet do deset posto tih vina i neka ostave s tim prvim, jer uvjet je da imaju zdravo grožđe. Bez zdravog grožđa neće moći ići na priču da budu što duže na talogu. Problem je sumporovodika i zato se vina pretaču", pojašnjava Mihalj.   

"Mlado vino je kao malo dijete"

Stoga Branko mladim vinarima preporučuje svakodnevnu kontrolu vina. 

"Svaki dan moraju paziti na donju pipu i pregledavati, ako ima sumporovodika onda moraju pretočiti, ako ne, opet moraju biti svaki dan u podrumu. Mlado vino je kao malo dijete", rekao je Mihalj. 

Dugo će trajati i glas o kvaliteti kutjevačke graševine, jer je ova sorta briljirala na nedavno održanom prestižnom kušanju mladih bijelih vina - En primeur.

"Veći dio somelijera okupljenih oko portala Kult Plave Kamenice govore da ih je graševina Mihalj najviše oduševila uz ostala bijela vina, a posebno ističu graševinu Mihalj. Normalno da smo ponosni jer mi smo sada u toj fazi kada naša graševina nije zrela, ali je prepoznatljiva stručnjacima. Imamo blago u podrumu", zaključuje Mihalj.


Tagovi

Branko Mihalj Vinar Vinski podrum Pretakanje vina Graševina Rajnski rizling Sazrijevanje vina


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jeste li uočili kampanju?