Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Bolfan
  • 20.03.2015. 13:20

Bolfanova vinska eko filozofija!

Iz Steinerove ideje o prožetosti duhovnog i materijalnog u životnoj snazi tla, biljaka i drugih faktora bitnih za razvoj i opstanak života, proizašla je i Bolfanova konkretna današnja ekološka i biodinamička proizvodnja grožđa i vina na 20 ha predivnog vinskog imanja znakovita imena Vinski vrh.

  • 1.288
  • 138
  • 0

Ekološka proizvodnja grožđa i vina u svijetu raste, i zbog odabranih potrošača, ali i svjesnih i savjesnih znalaca koji su već dokazali da raubanjem eko sustava modernom agrotehnologijom skraćujemo opstanak planetarne populacije.

Povratak u ravnotežu rijetki hrabri i misleći ljudi pokušavaju na nekoliko načina, a ovo je jedan od primjera totalnog opredjeljenja i angažmana, kako u duhovno filozofskoj sferi, tako i u obradi tla.

Eko vinarstvo na djelu

Tomislav Bolfan

Za medijski prikaz hrvatskog vinara, tehničkog poduzetnika i kozmičkog duhovnjaka Tomislava Bolfana, zbog njegove egzotičnosti i ekstravagancije, zaista ima nebrojeno razloga i povoda, a ovaj puta neka to bude obljetnica rođenja (27. veljače 1861. U Donjem Kraljevcu) filozofa, pisca, ezoterika, vidovnjaka Rudolfa Steinera, utemeljitelja antropozofije te kreatora biodinamičke poljoprivrede, složene u glavi prije nepuna stoljeća u vrijeme početaka kemijskog zagađenja tla (čišćenje bojevih glava i sl) a koju danas Bolfan, zacijelo naš najodlučniji vinski eko filozof provodi u djelo. Isto tako, nešto je pokazala i klimatski vrlo nepovoljna godina za ekološku proizvodnju za koju je konvencionalna struka rekla, da eko vinogradari nisu imali što brati.

Iz Steinerove ideje o prožetosti duhovnog i materijalnog u životnoj snazi tla, biljaka i drugih faktora bitnih za razvoj i opstanak života, proizašla je i Bolfanova konkretna današnja ekološka i biodinamička proizvodnja grožđa i vina na 20 ha predivnog vinskog imanja znakovita imena Vinski vrh. Dok je prijevremeni (pa i današnji) Steiner zbog svojih disciplina imao grdih problema s etabliranim pravovjernicima, ekskluzivni vinar i sin veleposjedničkog vincilira Tomislav Bolfan danas najviše brine kako do nezatrovane kravlje balege, kako do dopuštenih sredstava za zaštitu u eko proizvodnji jer država nije odradila svoje, a ježi se na plastiku u produhovljenom drvenom vinskom domu u kojem je stara uzrečica, da milijunaš na vinu može postati samo onaj, tko je najprije bio milijarder, zaista potvrđena.

Samodostatnost gospodarstva

Vinski podrum

Jer ne radi se samo o otrovnosti zaštitnih sredstava ili količini sumpora u vinu nego i o zaokruženju samodostatnosti gospodarstva izažimajući primjerice prosječno 0,75 kg po trsu, ali kapljice zaista posebna sastava.

Iako tehnički precizan, što je vidljivo od (i vegetarijanskog) jelovnika do nepogrješivog internetskog cjenika za prefina vina opterećena jedino svjetskim priznanjima, ili biranih vanjskih i unutrašnjih detalja, Tomislav Bolfan, vinski filozof reći će kako zemlju treba vratiti seljaku, vinogradarstvo u doba Krista, a trs u muci izažimati čašicu blagotvornog soka koji se u gutljajčićima uživa i kao lijek djeluje upravo zbog onih dobrih isprepletenih silnica duhovnoga okruženja i materijalne stvarnosti. Zato odlaskom s ovog mjesta, ovaj put zaodjenutog bjelinom, iz istih razloga zbog kojih se pod zvijezdama i plima i oseka, javljaju, ostaje jedno uže silnica kao čvrsta cima kojom ste se negdje ukotvili.


Fotoprilog


Tagovi

Trsje Tomislav Bolfa Eko proizvodnja vina Eko grožđe SZB Biodinamička poljoprivreda Životna snaga Rudolf Steiner Vinski vrh Samodostatnost Moderna agrotehnologija


Autor

Rajko Polić

Više [+]

Novinar HND-a od 1973. Studirao filozofiju u Zagrebu, poljoprivredu u Križevcima, profesionalni novinar - reporter u Večernjem listu 30 godina, sudjelovao u pokretanju prvog specijaliziranog priloga Vrt

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]