Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vinova loza
  • 14.03.2020. 07:30

Bolesti vinove loze: Prepoznajte simptome i obavite zaštitu na vrijeme

Na vinovoj lozi se od bolesti najčešće javljaju plamenjača, pepelnica, crna pjegavost, crvena palež i siva plijesan. Važno je njihove simptome prepoznati na vrijeme.

Foto: Flickr/entofito
  • 13.434
  • 173
  • 0

Od bolesti na vinovoj lozi se najčešće javljaju plamenjača, pepelnica, crna pjegavost, crvena palež i siva plijesan. Važno je njihove simptome prepoznati na vrijeme, a za uspješnu zaštitu vinove loze potrebno je dobro poznavati biologiju bolesti, klimatske uvjete i njezine fenofaze te način djelovanja sredstava za zaštitu bilja.

Plamenjača najčešće napada listove i bobe

Vinova loza oboljeva od plamenjače ili kako ju još nazivamo peronospore (Plasmopara viticola), a prisutna je u svim uzgojnim područjima. Ova bolest najčešće napada list i bobe, a rjeđe cvjetove, mladice i vitice. Prve znakove bolesti možete uočiti na donjim mladim listovima na kojima nastaju svijetlo zelene do žute zone koje se nazivaju uljane mrlje. One se povećavaju, a s njihove donje strane izbijaju bijele prevlake. Na kraju zaražene zone postaju crvenkasto–smeđe. Stari listovi postaju žuto-crvenkasti s mozaikom žila. Zaražene zone listova posmeđuju, tkivo odumire i suši se.

Što se tiče zaštite, važan je uzgoj otpornih kultivara, a vinogradi na nagnutim terenima, južnim ekspozicijama i propusnim tlima su manje napadnuti te oni koji su izloženiji vjetru. Važno je odstranjivanje mladica, a za suzbijanje plamenjače u vinogradima dozvoljena sredstva su: Bordoška juha, Captan, Champion Flow, Champion WG, Cuprocaffaro, Equation, Mikal Flash, Mikal Premium, Neoram, Nordox, Profiler i Quadris. 

I bolesti prezimljavaju u vinogradu - za plamenjaču potrebne "tri desetke"

Pepelnica predstavlja najveću opasnost kada je grožđe zaraženo od zametanja do šaranja

Pepelnica (Uncinula necator) nanosi velike štete, a urod može biti smanjen i do 90%. Ova bolest napada listove, zelene izboje, vitice, cvatove i bobice. Na zelenim dijelovima se javlja sivo pepeljasta prevlaka, napadnuto mlado lišće se deformira, a kod jakih zaraza i suši. Najveću opasnost pepelnica predstavlja za grožđe koje je zaraženo od zametanja pa do šaranja. Mlade bobe su također prekrivene prevlakom, smežuraju se i suše i radi toga dolazi do velikog gubitka prinosa.

Kod kasnijih zaraza bobice često i pucaju, a te pukotine su idealna mjesta za ulaz gljivice roda Botrytis što dovodi do dvostruke štete. Važno je uzgajati otpornije kulrivare. Skidanjem listova u okolini grozdova stvara se manje vlage, a i više fungicida dospije na njih prilikom zaštite. Neki od dozvoljenih fungicida su Chromosul, Cosavet, Difcor, Domark, Falcon, Folicur, Fond, Indar, Kalinosul, Kossan, Nativo, Sulfolac, Quadris. 

Crvena palež napada isključivo listove

Crvena palež (Pseudopeziza tracheiphila) se najčešće javlja na lakim tlima gdje nema dovoljno vode, a jačina napada ovisi o oborinama u početku vegetacije kao i osjetljivosti sorte. Ova bolest napada isključivo listove. Parazit prodire u provodne snopove i onemogućuje kolanje sokova u njima zbog čega se tikivo između žila suši i odumire pa na njima nastaju pjege omeđene nervaturom lista ili rubom plojke.

Važno ih je razlikovati od uljanih pjega jer su u početku slične, a kasnije se boja pjega postupno mijenja od svijetložute do crvenkasto smeđe s jasnim prijalazom u zdravo tkivo. Kod crvenih sorti listovi poprimaju crvenkastoljubičastu boju, a centralni dio pjege se suši pa izgleda kao spaljen. Kod bijelih sorti pjege su svjetlije. Ukoliko se zaraza pojavi uz glavnu žilu plojke ona se suši i smežura. Zaoravanje listova je korisna mjera, a zaštita se vrši fungicidima. Dozvoljeni fungicidi su Bordoška juha, Caffaro, Champion Flow, Champion WG, Cuprocaffaro, Difcor, Neoram, Polyram, Profilux i Airone.  

Simptomi crne pjegavosti se mogu vidjeti prije nego što krene vegetacija

Crna pjegavost rozgve (Phomopsis viticola, naslovna fotografija) postepeno iscrpljuje biljku smanjujući urod iz godine u godinu, a napada mladice, rozgve i listove. Glavni simptomi se mogu vidjeti prije nego što krene vegetacija kada su lucnjevi svijetlo sive boje s puno crnih točkica koje vire iz kore. Jači napad na čokotu dovodi u pitanje pravilnu rezidbu jer za lucnjeve i reznike nema dovoljno zdravog drva.

Prepoznavanje bolesti vinove loze tijekom zime i rezidbe

Na listovima se javljaju žute pjege s crnom točkom u sredini, a oni mogu biti deformirani i raspucani. Na mladicama se javljaju tamnoplave nekroze duguljastog oblika, a na peteljkama i bobama tamnoljubičasta boja. Kora postaje srebrnkasta, a pupovi se na zaraženoj rozgvi otvaraju kasnije. Prilikom rezidbe treba odstraniti zaraženu rozgvu i iznijeti iz vinograda, a važna je umjerena gnojidba dušikom. Dozvoljeni fungicidi za zaštitu su Mikal Flash, Mikal Premium, Nordox, Polyram, Penncozeb i Cuprablau. 

Siva pijesan uzrokuje lošiju kvalitetu vina

Sivu plijesan vinove loze uzrokuje gljiva Botrytis cinerea, a ona pravi direktne i indirektne štete. Direktne nastaju zbog smanjenog uroda, a indirektne u lošijoj kvaliteti vina jer ova gljiva troši veće količine šećera i kiselne. Ova gljiva napada listove, mladice, peteljke i bobe, a obično se javlja pred berbu. Na zaraženim bobama nastaju smeđe pjege koje se povećavaju i zahvaćaju cijelu površinu bobice, a ako je sušno vrijeme one se smežuraju i suše. Ukoliko su vlažni uvjeti na njima se javlja pepeljasto siva prevlaka koja za nekoliko dana može zahvatiti cijeli grozd. 

Zlatna žutica je najopasnija bolest vinove loze, na vrijeme je zaštitite od američkog cvrčka

Na zelenim izbojima može doći do truljenja internodija, a kod nekih sorata primjerice kod Silvanca može doči do opadanja dijela ili čitavog grozda. Važno je saditi otporne kultivare i koristiti manje bujne podloge i mjesta gdje je vjetrovitije. Pravovremenim zakidanjem zaperaka i skidanjem listova u okolini grozdova se smanjuje vlaga, a dušičnu gnojidbu primjeniti umjereno. Važno je obaviti zaštitu od štetočina koje oštećuju bobe, a fungicidi za zaštitu od ove bolesti su Cantus, Pyrus i Switch. 

Foto: Servis Flickr licenca CC


Tagovi

Bolesti vinove loze Plamenjača Pepelnica Crvena palež Crna pjegavost Siva plijesan


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Baranji nova balvan revolucija. Uskoro opširnije