Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Branje grožđa
  • 01.09.2022. 15:00

Berba grožđa 2022. obavlja se tri tjedna ranije, negdje i noću

U Španjolskoj, Francuskoj, Italiji grožđe je spremno za berbu, a dnevne temperature su i dalje visoke

Foto: Depositphotos/benjaminet
  • 4.377
  • 195
  • 0

Berba grožđa u nekim dijelovima Španjolske je već počela, i to tri tjedna ranije od uobičajene. Grožđe je zrelo, nema se što čekati, a dnevne temperature i dalje su visoke, neizdržive do te mjere da su vinogradari odlučili ovaj posao obavljati - noću. 

Tri tjedna ranija berba

U vinogradima vinarije Andres Morate koja je smještena u blizini Madrida, u samom srcu Španjolske, radnici beru grozdove s naglavnim lampama, poput rudara.

Na ovu su odluku vinogradare primorale previsoke ljetne temperature i suša, piše Reuters.

Ondje inače s tim poslom započinju sredinom rujna, no ove su ga godine započeli već 24. kolovoza. Vlasnik kaže kako se rokovi već godinama pomiču. 

Vruće i sušno ljeto primoralo i francuske vinogradare na raniju berbu. Ona je također, umjesto u rujnu započela već ovoga mjeseca, posebno sorti od kojih se proizvodi šampanjac. 

Neizvjesno je koliki će biti prinosi ove godine (Foto: Depositphotos/Miljan)

Dolazi do prezrijevanja

Jer, važno je grožđe ubrati prije nego postane prezrelo i s previše šećera. "Mislim da smo na prekretnici", izjavio je za rte.ie Charles Philipponnat, voditelj obiteljske vinarije koja proizvodi nekoliko stotina tisuća boca vina godišnje. "Do sada je globalno zatopljenje pomagalo jer smo mogli brati u dobrim vremenskim uvjetima bez kiše ili hladnoće, s dobrom zrelošću i malo truleži", komentirao je za prisjetivši se prošle godine kada su prvo mraz, a onda plijesan opustošili vinograde. 

Ipak, pri ovakvim vremenskim uvjetima, dolazi do prezrijevanja. To će primorati vinogradare i vinare na drugačije pristupe, od ranije berbe, preko načina proizvodnje vina ili pak uzgoja novih sorti.

Nezapamćena suša u Italiji 

U Italiji pak nemaju tako dobre prognoze. WineNews piše da bi u pokrajini Brescia, na sjeveru zemlje zbog suše moglo doći do pada prinosa između 10 i 20 posto. Ovogodišnju berbu zbog nezapamćenih kako dnevnih tako i noćnih temperatura te ekstremne suše koja ondje traje od veljače, već sada nazivaju jedinstvenom. 

U drugim dijelovima zemlje nije tako dramatično, no u mnogim je nasadima branje grožđa već započelo. 


Tagovi

Berba grožđa Rana berba Francuska Španjolska Berba noću


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]