Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Radovi u vinogradu
  • 24.05.2022. 13:00
  • Požeško-slavonska, Kutjevo

Bakar za bolesti, sumpor za grinje - u tijeku i plijevljenje vinograda

O gljivičnim bolestima, grinjama, zaštiti vinograda i plijevljenju ekipa Poljoprivredne televizije razgovarala je s Marijanom Maljkovićem, voditeljem vinograda Škomić.

Foto: Youtube/Printscreen
  • 4.299
  • 144
  • 1

"Obavljamo prvu zaštitu, a početak je kada lozin pup izlazi iz vunastog. Prskamo bakrom preventivno za plamenjaču i crnu pjegavost, a protiv grinje se borimo sumporom", ispričao je Marijan Maljković, voditelj vinograda Škomić iz tvrtke Kutjevo d.o.o. za Poljoprivrednu televiziju.

Nešto više o grinji i spomenutim bolestima otkrio je voditelj proizvodnje Zdravko Raguž. "Phomopsis (crnu pjegavost) determiniramo tako što vršimo preglede i ako uočimo crne točkice tzv. piknide to znači da bi se gljiva mogla aktivirati ako padne 10 mm kiše i temperatura bude preko 10°C", pojasnio je.

Druga bolest koja im je bitna i prezimi na trsu je pepelnica. "Ako smo godinu prije imali problema s njom, onda ove moramo voditi računa o njezinoj pojavi", kazao je rekavši da zato oni tretiraju s jačom dozom sumpora i tretiranje fungicidima.

Što se tiče grinje, kaže da ona ima puno generacija godišnje, a u nasadima je prisutna cijelo vrijeme. "Sada pravi veće štete zato što je loza manja, ona se hrani sisanjem sokova u listu", objasnio je. Kako ističe, kada je rast loze usporen grinja je gladna, puno više siše i pravi veću štetu.

Prskanje se odvije pomoću atomizera, a u Kutjevu d.d. ih imaju u tri veličine. "Zaštitu obavljamo s trorednim, dvorednim i jednorednim atomizerima. Jednorednom je potrebno 45 minuta da zaštiti jedan hektar, dvorednom 22 minute, a trorednom koji je zapremine 1.500 litara 15 minuta", naglasio je Maljković.

U vinogradima radnici trenutno obavljaju pljevljenje, a kako to učiniti pogledajte u videoprilogu:


Tagovi

Vinogradi Zaštita Pljevljenje Marijan Maljković Zdravko Raguž


Autorica

Marija Jurišić

Više [+]

Urednica emisije Zlatno klasje Poljoprivredne televizije.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dio vinograda Belja koji čekaju obnavljanje. Snimljeno na Banovom brdu povrh Kotline