Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Drevna vinarija
  • 17.10.2021. 18:00
  • Izrael, Tel Aviv

Arheolozi otkrili vinariju veličine nogometnog igrališta staru 1.500 godina

Riječ je o vinariji veličine nogometnog igrališta i velikog kapaciteta u odnosu na tadašnju proizvodnju te predstavlja najveću otkrivenu iz Bizantskog doba. Tko je sve tada i zašto pio vino?

Foto: Youtube/Print Screen
  • 962
  • 85
  • 0

Veliki drevni kompleks za proizvodnju vina, star oko 1.500 godina otkrili su izraelski arheolozi. U posljednje dvije godine, koliko je trajalo iskapanje, pronađene su preše za grožđe, skladišta, peći za proizvodnju posuda, specifične, izdužene amfore u kojima se nekada čuvalo ovo piće te drugi predmeti. 

Riječ je o vinariji veličine nogometnog igrališta i velikog kapaciteta u odnosu na tadašnju proizvodnju te predstavlja najveću otkrivenu iz Bizantskog doba. Procjenjuje se da je mogla proizvesti dva milijuna litara godišnje.

Iskopine se nalaze u gradu Yavne, 30-ak kilometara južno od Tel Aviva. Kamene strukture koje su iskopali su tako dobro očuvane da je još uvijek lako vizualizirati kako je izgledala vinarija, kažu arheolozi.

Kakvog je okusa bilo vino?

Jon Seligman koji je rukovodio iskopavanjem, u videu kojega je na servisu You Tube objavila Izraelska uprava za antikvitete, kazao je da su vina "Gaza" i "Ashkelon", koja su se ondje proizvodila, bila poznata i prestižna te da su se izvozila širom regije. I imena su dobila po tamošnjim izvoznim lukama.

U ovome se nekada čuvalo vino

"Riječ je o laganim bijelim vinima koja su kupovale i zemlje oko Sredozemnog mora, uključujući Egipat, Tursku, Grčku pa čak i južnu Italiju", napomenuo je.

Vino je u to doba bilo piće koje se posluživalo i djeci i odraslima. "Nije služilo samo za uživanje i izvoz nego se moglo piti bez zabrinutosti o zdravlju. Voda je tada često bila zagađena zbog čega nije bila primjerena za piće", pojasnio je. Međutim, kaže da je nemoguće saznati je li ovo drevno piće imalo sličan okus kao danas.

U planu je napraviti kompleks koji će biti otvoren za turiste nakon završetka radova na njegovom očuvanju.

Više pogledaje u videu:


Tagovi

Izrael Arheolozi Drevna vinarija Vino Iskopine Amfore Yavne Jon Seligman Bijelo vino Gaza Ashkelon


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]