Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agrokor
  • 27.01.2016. 14:30

4 graševine i merlot sljubili na vrhu Banova brda

Prva žena Agrokora i glavna enologinja Belja manjem broju odabranih novinara otkrili tajne beljskih graševina i jednog merlota te ih sljubili sa specijalitetima proizvedenim na Belju.

  • 288
  • 40
  • 0

Dvije, po mnogima najmoćnije žene u hrvatskom svijetu vina, Suzana Zovko i Ljerka Puljić, proslavu dana Svetog Vinka iskoristile su da skupini novinara prezentiraju najnagrađivanija i najtraženija beljska vina.

Uglavnom su zamislile da na najvišoj koti Banova brda, među debelim zidovima beljske vile sljube delikatese baranjskog giganta i njihove graševine. I jedno crno vino. Zašto su baš one najmoćnije? Zato što je Ljerka Puljić žena koja i vodi i brine o tom dijelu posla Agrokora.

Najveći plantažni vinograd u zemlji

Kako su Suzana Zovko i Ljerka Puljić javnosti prezentirali najbolja beljska vina?

Danas je članica Nadzornog odbora Agrokora, a Suzana Zovko je upravo u Agrokoru glavna enologinja beljske vinarije i vinograda. A vinarija ove kuće je najvećeg kapaciteta i u Hrvatskoj i regiji, dok je plantažni vinograd od nekih 500 hektara najveći u zemlji. Što su imale za reći novinarima koji prate vinogradarstvo i vinarstvo?

Pričalo se o novom ministru, o vinima, o tome kako se razvijala beljska vinarija. U prazničnom i mirnom tonu pričalo se i o tome što i kako proizvodi Agrokor.

Vinima ništa ne nedostaje

Suzana Zovko. Na jednom mjestu smo našli kako lijepo piše da je enologinja koja poput brižne majke pazi da sve u vinogradu i podrumu bude na svom mjestu, da ni u kojem trenutku vinima ništa ne nedostaje te da iz podruma izađu prepoznatljiva kao vina Podunavlja, kao vina Belje. Ona nas je zajedno s prvom ženom Agrokora posjela za stol i održala nam slovo o graševini. Sljubila nam ih je s određenim jelima.

Za predjelo smo upoznali beljski kulen i ABC sir, a Zovko nas je ponudila vrhunskom graševinom berbe 2012. godine. Lepršavo, ugodno i vrlo pitko vino s voćnim aromama, istaknula je Zovko gledajući u čašu, mirišući i lagano kušajući.

Vino s položaja Vračevo

To je vino inače s položaja Vračevo, iz vinograda posađenog 2007. godine na jednom platou visine od 210 do 245 metara nadmorske visine. Brali su ga u drugoj polovici rujna 2012. A valja podsjetiti da je tu godinu obilježavalo relativno toplo proljeće i iznimno suho i vruće ljeto. Kako je rečeno na ovoj svojevrsnoj kušaonici, vino je zelenkaste boje sa žućkastim odsjajem. U dubokom i profinjenom okusu dominira zelena jabuka i profinjena mineralnost. Svježe, elegantno, dobro strukturirano vino s laganom gorčinom na kraju te dugo traje u ustima.

Valja istaknuti da smo nakon predjela u beljskoj vili jeli juhu od mladog kopuna s jetrenim knedlicama. Tu vino nismo sljubljivali, no nakon toga uslijedio je smuđ u ovitku od dimljene slanine na posteljici od poriluka. I uz njega nam je beljska enologinja ponudila Goldberg graševinu berbe 2011.godine.

Godina najviših ocjena

Vino koje je izuzetno kompletno, živo žute boje, a koje ima tako zrele note voća, zrele marelice. Ono nam daje punoću u ustima, a i kada ga progutamo imamo jednu težinu. I kako je rekla, dio odleži u drvetu, a dio u inoksu pa se onda radi kupaža, istaknula je ova vrsna enologinja.

Sjećamo se i te godine najviših ocjena koje su podijelili domaći i svjetski stručnjaci. Najveća su priznanja tada stigla iz Njemačke, s Mundus Vini ocjenjivanja koje okuplja vinare iz čak 42 zemlje svijeta. Dakako, dolazi s položaja Goldberg vinograda sađenog 1974. godine. Inače, poznato je da graševinu Goldberg krasi kristalna, zelenkasta boja sa žutom nijansom. Miris je vrlo dubok, izražajan, voćnog karaktera s dominacijom suhog voća, suhe jabuke, kandiranog voća, meda i nitima što upućuju na plemenitu plijesan. Okus je skladan, profinjen, pun i zaokružen.

Graševina vrhunska berba 2013. i uz nju odojak na polama krumpira. Kako je rekla Zovko, to je zapravo po mirisu i okusu nastavak 2012. godine, ali su u tome malo više note i zaista lijepe kiseline.

Merlot je rodio zgusnutim tamnim grozdovima

Nakon toga došlo je i vino koje je razveselilo i Ljerku Puljić, koja je istaknula da voli Merlot. Goldberg merlot berba 2012. godine sljubljena je s pisanicom od mladog jelena i Merlot-u na posteljici od brusnica. Berba 2012. bila je izuzetna godina za crne sorte grožđa, imale su iznimno visoke koncentracije šećera, ali i odličnu obojenost i izražene sortne arome. Merlot je rodio malim, zgusnutim, tamnim grozdovima, visokog sadržaja šećera, boje i voćnih aroma, čija je koncentracija dodatno naglašena kasnijom berbom i prosušenim bobicama.

I kako nam je pričala Suzana Zovko, karakter ovog vina dolazi od izabranih prosušenih bobica. A mi bi pak dodali kako je ovo vino jedinstveno po harmoničnoj punoći okusa koji se dugo zadržava u ustima. I svakako paše ovakvom jelu i drugim jelima od crvenog mesa i divljači. Na kraju je poslužena štrudla od sira, kao i štrudla od jabuka. A vino koje je išlo s ovim desertom je bilo Goldberg graševina berba 2013. godine.


Fotoprilog


Tagovi

Belje Farma Graševina Goldberg Sir Smuđ Merlot Jelen Suzana Zovko Ljerka Puljić Beljski kulen ABC sir


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.