Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rast izvoza
  • 27.10.2014. 14:10

Značajan rast izvoza drvne industrije

U prvih šest mjeseci ove godine hrvatska je drvna industrija zabilježila značajan rast izvoza, a u Industrijskoj strategiji Hrvatske proizvodnja namještaja uvrštena je u strateške djelatnosti

Foto: freedigitalphotos.net
  • 390
  • 25
  • 0

Hrvatska drvna industrija u ovoj je godini zabilježila značajan rast izvoza, što je za ovaj sektor, ozbiljno uzdrman ekonomskom krizom, vrlo ohrabrujuće. Drvna industrija ima izniman značaj za gospodarstvo RH, a o potencijalu njenog daljnjeg rasta dovoljno govori podatak da je u prvoj polovini ove godine drvni sektor zabilježio izvoz od 667 milijuna dolara, čime je ostvaren suficit trgovinske bilance s inozemstvom, i to od 391 milijuna dolara. Prema priopćenju Hrvatske gospodarske komore, riječ je o povećanju od 40,2% u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje.

Proizvodnja namještaja i podnih obloga

Udio drva, drvnih proizvoda i namještaja u ukupnoj robnoj razmjeni RH sa inozemstvom za prvih šest mjeseci ove godine iznosio je 10%. Hrvatska drvna industrija svoju budućnost vidi u proizvodnji namještaja i podnih obloga, prvenstveno masivnih parketa cijenjenih na stranim tržištima. Čak 65% od ukupne proizvodnje ove industrije plasira se na izvozna tržišta, a važno je spomenuti da više od 60% ukupnog izvoza čine finalni proizvodi, dok se ostatak odnosi na polufinalne.

Najviše se izvozi u Njemačku, Italiju i Austriju, a ulaskom Hrvatske u EU, izvoz je znatno olakšan pa se očekuje da će ovaj sektor nastaviti pozitivan trend rasta. Smatra se da bi uzor hrvatskoj drvnoj industriji trebale biti Poljska i Austrija, gdje je upravo ova industrija strateška grana gospodarstva. U Austriji drvna industrija na godišnjoj razini uprihoduje više od 12 milijarde eura, dok u Poljskoj taj iznosi prelazi 13 milijardi eura.

Drvoprerađivačka industrija zadovoljna izmjenom Industrijske stategije

U Udruženju drvnoprerađivačke industrije HGK, zadovoljni su ispravkom prvobitne verzije Industrijske strategije kojom je proizvodnja namještaja uvrštena u djelatnosti u skupini strateških djelatnosti Republike Hrvatske. Zadovoljstvo je time veće što su ranije uputili prigovor u kojem je predloženo da podloga za izradu Industrijske srategiju bude i drvna industrija (prerada drva i proizvoda od drvai pluta, osim namještaja). Upravo taj segment čine brojni proizvođači proizvoda visoke dodane vrijednosti, zaposlenosti i izvoza.

Foto: freedigitalphotos.net


Tagovi

Drvna industrija Rast izvoza Ekonomska kriza Izvozna tržišta HGK Namještaj Podne obloge Strateška grana gospodarstva Industrijska strategija Dodana vrijednost

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer