Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ogrjevno drvo
  • 18.08.2023. 07:30

Zašto sušiti drvo za ogrjev?

Kada je vlažno razvija se niža temperatura, slabije gori, stvara se puno dima, čađa i vodenast katran. To dovodi do niza problema

Foto: Depositphotos/cajuncohen
  • 24.106
  • 1.267
  • 0

Pred velikim brojem kućanstava je izazov kupovine ogrjevnog drveta. Osim cijene i vrste, veliku ulogu pri izboru igra i koliko je osušeno ili svježe. Svi znamo da postoji razlika i da lošim izborom možemo ugroziti svoje zdravlje, okoliš, ali i umanjiti efikasnost zagrijavanja što će značiti veći trošak.

Zašto uopće sušiti drvo za ogrjev?

Voda je neophodna za rast i razvoj drveta, ali ona ometa njegovo sagorijevanje. Kada je vlažno razvija se niža temperatura, slabije gori, stvara se puno dima, čađa i vodenast katran. To dovodi do niza problema.

Može se razviti ugljični monoksid koji dovodi do gušenja ukućana. Dimnjak je potrebno češće čistiti zbog nakupljanja čađi i katrana. Teže je upaliti vatru, peć dimi, nastaju smeđe mrlje na zidovima i odjeći u ormarima.

Sadržaj vlage u posječenom drvetu se kreće od 40 do 50 posto. Isparavanje vode dovodi do snižavanja te količine. Kod namjene za grijanje, treba biti ispod 20 posto, a kretati se od 10 do 15 posto. Najbolje je kada nacijepano drvo uskladištimo na suho i prozračno mjesto zaštićeno od oborina i slijevanja vode. U takvim uvjetima nakon jedne godine ono je dobro osušeno.

Osigurajte cirkulaciju zraka

Vrijeme sušenja ovisi i od vrste. Hrast se suši duže od bukve i graba, ali su hrast i bukva vrste veće gustoće i daju više topline, odnosno bolje griju. Taj proces se može ubrzati pravilnim skladištenjem. Najbolja je opcija da kupovinu obavimo tijekom proljeća i onda ogrjev ima dovoljno vremena da se lagano suši do zime. Potrebno ga je što prije nacijepati. Ostavi se nekoliko tjedana da se prosuši, a zatim slaže na prozračno mjesto.

Cijelo drvo se vrlo slabo suši. Voda ostaje zarobljena i započinju procesi truljenja i propadanja. Što duže tako stoji više gubi toplinsku vrijednost. Slažemo ih da osiguramo dobru cirkulaciju zraka i da je zaštićeno od oborina. Gomila mora biti pokrivena, odnosno da je iznad nje bilo kakav krov, dok strane trebaju biti otvorene što doprinosi ventilaciji i bržem sušenju.

Proces sušenja ide brzo po sunčanom i toplom vremenu. Proces se usporava kada je vrijeme hladno i vlažno.


Tagovi

Drvo Vlažno drvo Grijanje na drvo Ogrjevno drvo Sušenje ogrjevnog drveta Kupovina ogrjeva Sušenje drveta Drvo za ogrjev


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kao prvo molim Bosance da se ne sprdaju mojim bamijama 🤣🤣 Još uvijek berem krastavce posađene u 5. mj., a možda i novi dostignu ;) Ima i mahuna, tikvica, paradajza, bit će daikona, cikle, nadam se i kasnojesenske mahune i grašak. Još da u... Više [+]