Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Briga za divljač
  • 11.01.2016. 09:35

Zašto je bitna sol u lovstvu?

Na području lovišta Sjeverna Babja Gora I koje je smješteno u jugozapadnom dijelu Požeško-slavonske županije dvaput tjedno ostavljaju se žitarice i voće.

  • 1.070
  • 166
  • 0

Zbog veće količine snijega na zemlji i drveću divljači je otežan put do hrane, stoga je u zimskim mjesecima neizbježna prihrana. Na području lovišta Sjeverna Babja Gora I koje je smješteno u jugozapadnom dijelu Požeško-slavonske županije dvaput tjedno ostavljaju se žitarice i voće.

"Svaka vrsta potražuje svoja hranilišta. Imamo sedam spremišta iz kojih uzimamo kukuruz i za divlje svinje ga polažemo na tlo. Za jelensku divljač namijenjena su četiri hranilišta koja sadrže jasle sa sijenom i suhom djetelinom, zatim koš sa zrnatom hranom poput ječma, zobi i kukuruza te valov koji služi za polaganje repe ili jabuka", objasnio je Boris Janić, predsjednik Lovačkog društva Jelen.

Hranilišta za srne, jelene, fazane i zečeve

Na 1.800 hektara ovog lovišta nalazi se još sedam sličnih hranilišta za srneću divljač, isto toliko za fazane te četiri namijenjena zečevima. Naš sugovornik ističe kako je osim hrane bitno ostaviti i sol.

"Polažemo minerale jer ih određene vrste ne mogu samostalno uzeti u prirodi. Zbog toga smo dužni ostaviti isključivo prirodnu sol rudu s kojom divljač dolazi u izravan kontakt".

Prva prihrana treba biti odrađena već u jesen kako bi životinje na vrijeme naučile gdje mogu naći sastojke bez kojih ne mogu opstati, ali i da bi se izbjegle neželjene posljedice.

"Kad ne bi ostavljali hranu vjerojatno bi bilo puno više štete na šumskim kulturama. U nekim dijelovima Požeštine šumari su već naplatili kazne, stoga se trudimo da i mi ne dođemo u takvu situaciju jer bi imali financijskih poteškoća. Lakše nam je na označenim mjestima položiti hranu", zaključio je Janić.


Tagovi

Prihrana divljači Boris Janić Požeško-slavonska županija Lovstvo Lovačko društvo "Jelen"


Autorica

Maja Đurić

Više [+]

Novinarstvom se bavi već nekoliko godina, a specijalizacija su joj poljoprivredne teme. Suradnica je mnogih medija vezanih za agrar.


Partner