Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ugljični otisak
  • 23.11.2022. 12:00
  • Sisačko-moslavačka, Vurot

Zaposlenici tvrtke RWA Hrvatska i ICL-a posadili hektar šume

Glavni povod i cilj bila im je mitigacija ugljičnog otiska. Riječ je o projektu Earthyficial Park One.

Foto: ICL
  • 2.383
  • 2.971
  • 1

U svrhu ublažavanja ugljičnog otiska zaposlenici tvrtke ICL Specialty Fertilizers i njihovog distributera gnojiva RWA Hrvatska posadili su nedavno hektar šume u blizini grada Petrinje.

Tako je ona u mjestu Vurot u Sisačko-Moslavačkoj županiji postala bogatija za čak 1.000 stabala. Priliku za rast dobilo je 800 hrastova lužnjaka, 150 joha i 50 pitomih kestena, a riječ je o lokalno domicilnim drvnim vrstama.

Kako kažu, glavni povod i cilj bila im je upravo mitigacija odnosno smanjenje CO2 otiska. Poznato je da on podrazumijeva ukupnost stakleničkih plinova koji dovode do globalnog zatopljenja. Fotosintezom drveće i ostale biljke pretvaraju ugljični dioksid iz atmosfere u ugljikohidrate te ih koriste za rast debla, stabljika, lišća i korijenja.

Tisuću stabala dobila je šuma u blizini Petrinje

Količina ugljika koju drvo može pohraniti uvelike varira. Ovisi o vrsti drveća, o tomu gdje stablo raste i koliko je staro. Međutim, valja napomenuti da prosječno drvo godišnje preradi 50 kilograma ugljičnog dioksida.

Ova je sadnja organizirana 3. studenog od strane zagrebačke tvrtke Earthyficial koja provodi projekt Earthyficial Park One. Riječ je o hvalevrijednoj akciji koja ima cilj pošumljavanja površina koje su prije bile pod jednom poljoprivrednom kulturom (u ovom slučaju vinogradom) kako bi povećali apsorpciju CO2.

Kako je to izgledalo doznajte u videoprilogu i fotogaleriji:


Fotoprilog


Tagovi

Sadnja Stabla Šuma RWA Hrvatska ICL Earthyficial Park One


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Priroda je umjetnica sama po sebi, ali ne treba zanemariti ni kreativnost ljudi koji u njoj vide podlogu za svoja umjetnička djela. Bilo da se radi o zanimljivim instalacijama ili običnoj uličnoj umjetnosti, prizori poput ovih na fotografij... Više [+]