Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Drvna industrija
  • 10.04.2015. 13:30

Zajednički nastup na trećim tržištima?

Pomoćnik ministra poljoprivrede u Vladi RH Domagoj Križaj slaže se s potrebom ulaganja u drvoprerađivačke kapacitete, ali je mišljenja kako se ne treba izgubiti iz vida činjenicu da je šuma ograničeno prirodno bogatstvo.

  • 350
  • 52
  • 0

Četrdesetak predstavnika drvoprerađivačkih i šumarskih tvrtki iz Hrvatske i Srbije okupilo se na vinkovačkom izletištu Stari Kunjevci kako bi razmijenili iskustva, sagledali postojeće stanje na tržištu, ali i razgovarali o planovima i mogućnostima zajedničkih nastupa na trećim tržištima, prvenstveno bliskoističnom i ruskom.

"Riječ je prije svega o mogućnostima koje nam u tom pogledu pružaju europski projekti prekogranične suradnje. Mislim da bi kroz taj vid suradnje mogli povući dosta ozbiljnih sredstava, a uz to bi jačali i kapacitete jedne i druge industrije", mišljenja je Marijan Kavran, direktor Hrvatskog drvnog klastera. Prema njegovim riječima, posljednjih godina drvna industrija u Hrvatskoj zauzima jednu od glavnih industrijskih pozicija, a drvna industrija i šumarstvo dosta su važan dio i u Srbiji.

Više prerađivačkih kapaciteta nego sirovine

Prema riječima izvršnog direktora Srbijašuma Branislava Ilčića, zahtjevi tržišta su sve oštriji i zahtjevniji te bi o zajedničkim nastupima na trećim tržištima koristi imali i Srbija i Hrvatska, poglavito što i jedna i druga država raspolažu dostatnim prerađevičkim kapacitetima i kvalitetnom drvnom sirovinom.

"Problem je donekle što imamo više prerađivačkih kapaciteta nego sirovine i to nas najviše muči",ocijenio je tajnik Udruženja za drvnu industriju Privredne komore Srbije Vladimir Burda ukazavši na potrebu podizanja i ujednjačavanja kvalitete drvoprerađivačkih kapaciteta.

Pomoćnik ministra poljoprivrede u Vladi RH Domagoj Križaj slaže se s potrebom ulaganja u drvoprerađivačke kapacitete, ali je mišljenja kako se ne treba izgubiti iz vida činjenicu da je šuma ograničeno prirodno bogatstvo i da jednostavno ne smijemo posjeći sve što imamo jer, kako je kazao, nakon toga više nećemo imati šta za sjeći.


Tagovi

Suradnja Međugranične šume Hrvatska Srbija Poljoprivreda Šume Vladimir Burda Domagoj Križaj Srbijašuma Klaster Drvna industrija Prerađivački kapaciteti Drvni klester Tvrtke Ministarstvo poljoprivrede


Autor

Alen Kuns

Više [+]

Diplomirani novinar sa više od dvadeset godina staža na temama vezanim uz poljoprivredu, selo i ruralni razvoj. Dugogodišnji suradnik glasila Hrvatske gospodarske komore (HGK) Hrvatsko gospodarstvo, Gospodarskog lista te niz novina poput Glasa Slavonije i Vjesnika.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Uljemat

Nemoguće je pronaći prodavače M/Ž. Zato se pripremam za montažu uređaja (umjetna inteligencija) koji će raditi na obnovljive izvore, dati doprinos u klimatskoj neovisnost...

Više [+]