Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Napad vuka
  • 29.01.2023. 16:00
  • Splitsko-dalmatinska, Gornje Igrane

Vukovi zaklali tri krave u Gornjim Igranima

Na istom tom predjelu nestao je i lovački pas. Sumnja je odmah pala na vuka.

Foto: Depositphotos/fotokosticfaeton288@gmail.com (ilustracija)
  • 1.839
  • 113
  • 0

Domaće životinje zabiokovskog stanovništva sve češće su na jelovniku šumskih predatora. Nažalost, krvave slike s tog područja svakodnevno pune stupce tiskovina i portala sve u cilju kako bi se našlo načina da se napokon, argumentirano i bez ustezanja donese zakonska regulativa ne bi li se stalo na kraj mukama stočara.

Ništa bolje nije ni južnije u podbiokovskim selima. U toj zavjetrini biokovskog masiva vukovi sve češće zalaze. Do jučer su 'jurcali' za divljači u Parku prirode, a danas se hrane u dijelu planine južno od ceste Makarska –Vrgorac od kuda su u samo zadnjih mjesec stigle tri prijave šteta, uglavnom na govedima. 

Jedna takva došla je iz Gornjih Igrana od obitelji Hrstić kojima su vukovi zaklali tri goveda. Na istom tom predjelu nestao je i lovački pas. Sumnja je odmah pala na vuka s obzirom da je u zadnjih nekoliko godina između Stupice i Dugih njiva, uz samu granicu s Parkom prirode Biokovo stradalo desetak lovačkih pasa isključivo od vukova. 

Stradalo govedo (Foto: privatni album obitelji)

Rijetki stočari uglavnom se bave govedarstvom što je itekako primamljiva "delicija" zvijeri sa kamenjara. Brojnost mu, tvrde upućeniji, stagnira. Navodno ni više ni manje gledano unatrag nekoliko godina. Uglavnom se spominje jedan čopor koji obitava na južnoj strani planinskog masiva.

Promašeni natječaj za zaštitu od vuka mogao bi se ponoviti - već četvrti put

Mada, lovci tvrde suprotno. Toliku štetu navode, ne može prouzročiti jedan čopor. U koularima se spominju dvije, pa čak i tri vučje družine, što nije isključeno s obzirom na količinu pojedene hrane. Istovremeno, sve manje ih se viđa sjevernije od spomenute prometnice.

Je li to zbog hrane ili se iz temelja mijenja njihova migracijska ruta, struka tek treba dati odgovor. 


Tagovi

Napad vuka Stradala goveda Obitelj Hrstić Šteta Predatori


Autor

Mladen Nejašmić

Više [+]

Novinar mnogih domaćih tiskovina i internetskih portala. Obrađuje razne teme ruralnog dijela života Dalmacije - kako priobalja tako i Zagore.