Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Urbano šumarstvo
  • 27.05.2017. 18:00

Urbano šumarstvo: Zeleni pojas oko grada

Zelena infrastruktura je mreža prirodnih ili polu prirodnih područja te zelenih prostora koja pruža usluge ekosustava unutar urbanih dijelova i na taj način povećava kvalitetu života.

  • 2.083
  • 137
  • 0

Osim šuma i općenito ruralnih područja, na klimatske promjene znatno utječu i gradovi zbog gustoće prometa, betonizacije i manjka zelenila.

Stoga je nužno potrebno promijeniti pristup ozelenjivanja površina na način da se daje prednost drveću pred travnatim površinama, poveća ukupna količina zelenih površina i uspostavi koncept tzv. "Zelene infrastrukture" kao nužno potrebnog modela urbanog šumarstva.

Klima i gradovi

Zelena infrastruktura je mreža prirodnih ili polu prirodnih područja te zelenih prostora koja pruža usluge ekosustava unutar urbanih dijelova i na taj način povećava kvalitetu života. To mogu biti pravilno dizajnirani parkovi unutar gradova, zeleni zidovi odnosno živice koje štite od buke, čestica i plinova s prometnih površina, vodeni elementi sa širim spektrom bioraznolikosti, zeleni krovovi, skupine drveća za ptice, eko-mostovi iznad prometnica, eko-kanali, urbani vrtovi.

26 megapolisa i 90 održivih pametnih gradova

Ti elementi u gradu, osim što značajno poboljšavaju zdravlje stanovnika, povećavaju kvalitetu životne sredine i sredstvo su u borbi protiv klimatskih promjena. Prema nalazima globalne studije koju je provela konzultanska kuća Fost&Sullivan do 2025. godine na svjetskoj razini razvit će se 26 megapolisa i 90 održivih pametnih gradova, a oko 50% od njih nalazit će se u Sjevernoj Americi i Europi.

Vertikalna šuma u Milanu

Upravo u megapolisima novost i zanimljivost jesu vertikalne šume koje predstavljaju novi način ozelenjivanja gradskih sredina te pomažu u smanjenju zagađenja od ispušnih plinova te stanovnicima život čine podnošljivijim. Prva takva vertikalna šuma, Bosco vertikale, niknula je u Milanu, a trenutno se slične "zelene građevine" grade i u Kini. Dizajn je to arhitekta Stephana Boerija, koji tumači ovaj projekt kao "gradsko pošumljavanje koje doprinosi obnovi okoliša i urbane bioraznolikosti bez implikacija širenja grada na teritoriju".

900 stabala na 27 katova

Boeri tvrdi kako uključivanje stabala dodaje samo 5% troškova gradnje, te je prijeko potrebni odgovor na širenje modernog grada. U prvoj vertikalnoj šumi na svijetu, visokoj 27 katova, smješten je gotovo jedan hektar šumskih stabala, to jest nevjerojatnih 900 stabala, 5.000 grmova i 11.000 različitih biljaka.

Prekrivena biljnim životom, zgrada pomaže u balansiranju zagađenosti zraka filtriranjem čestica prašine koja je prisutna u svim gradovima, a poznato je da je Milano jedan od najzagađenijih gradova u Europi.

Navodnjavanje kroz otpadne vode

Svaki stan ima balkon sa zasađenim stablima koja odgovaraju svim vremenskim uvjetima. Tijekom ljeta stabla pružaju prirodni hlad te filtriraju zagađenje, a zimi golo drveće bez lišća omogućava sunčevoj svjetlost da prodire do stanova. Navodnjavanje biljaka vršiti će se kroz otpadne vode koje se nalaze u svim zgradama na svijetu.

Vertikalne šume i u Aziji

Nakon Milana gradnja je započela i u Aziji. Tornjevi Nanjinga biti će visoki 200 odnosno 109 metara, a po njima će se zasaditi više od 1.000 stabala te oko 2.500 grmova i 23 različitih domaćih vrsta. Važnost urbanih šuma sve se više uviđa. Fascinantne su i zanimljive vertikalne šume, ali imamo li one prave "domaće" horizontalne, valja ih i sačuvati.

Green4you - šume za gradove

Brojni hrvatski gradovi stoga provode projekte zaštite i očuvanja te uređenja postojećih zelenih površina. Tijekom 2015. godine Rovinj i Celje u susjednoj Sloveniji provodili su projekt Green4you - šume za gradove. Kroz projekt je uređeno sportsko penjalište u kamenolomu Muntravo u park šumi Zlatni rt - Punta Corrente u Rovinju sa čak stotinu postavljenih smjerova.

Urbane zelene površine

Obnovljena je povijesna matrica Park šume s više od 900 vrsta drveća, grmova i trajnica. Opremljena je doživljajno-rekreativna i edukativna staza, postavljeni su smjerokazi, kućice za ptice, vjeverice i šišmiše, izrađen je i postavljen info-totem, uzdužni i poprečni presjek starog stabla te je postavljena brončana ruža vjetrova na kamenom postolju. Nešto južnije, točnije u Zadru također se ulaže u zelenu infrastrukturu.

Projekt "Urbane zelene površine - pametni integrirani modeli za održivo upravljanje urbanim zelenim površinama u svrhu stvaranja zdravijeg i ugodnijeg urbanog okruženja" odobren je unutar 1. poziva na dostavu projektnih prijedloga iz programa transnacionalne suradnje Središnja Europa 2014. - 2020.godine.

Zeleni katastar u gradovima srednje Europe

Glavni cilj je racionalno i sistematično upravljanje gradskim krajobraznim površinama te uspostava Zelenog katastra u nekoliko gradova srednje Europe. Ukupna vrijednost projekta je preko dva milijuna eura od čega Agenciji za razvoj Zadarske županije ZADRI NOVOJ pripada 141.000,00 EUR-a. Projekt je započeo sa provedbom 1. lipnja 2016. godine i trajat će 36 mjeseci, odnosno do 31. svibnja 2019. godine.

Zelene površine, osim što služe za provođenje slobodnog vremena i sportskih aktivnosti, čine zrak čišćim, reduciraju gradsku buku i čak poboljšavaju urbanu klimu te ujedno čine "pluća" napučenih gradova. Upravo stoga je pametno upravljanje ovim zelenim površinama kroz suradnju stanovnika i vlasti, koristeći se alatima 21. stoljeća, u fokusu projekta "Urbane zelene površine".

Osijek primjer dobre prakse

U Hrvatskoj je Osijek primjer dobre prakse uvođenja ovog modela koji je napravio i korak dalje pozvavši svoje građane da se uključe u sistematsko vođenje brige o zelenilu, budući da je Zeleni katastar javno dostupan na službenim internet stranicama Grada.

Europski fondovi za zelenu infrastrukturu

Da se o urbanim šumama sve više vodi računa kazuje i prošlogodišnji natječaj europskih fondova za provedbu mjera 8.5.2. pod nazivom "Uspostava i uređenje poučnih staza, vidikovaca i ostale manje infrastrukture". Uređenjem poučnih staza, šume u okolici gradova postaju dostupnije širem građanstvu, zanimljivije i edukativnije.

A poznata je ona izreka da nešto zavoliš tek kada upoznaš. Upoznavanjem šume jača se svijest potrebe zaštite šumskog ekosustava i njegove vrijednosti. Uostalom ako svaki vikend pohodiš šumu zbog rekreacije i opuštanja teško da ćeš od ponedjeljka do petka u tu istu šumu odlagati otpad. U konačnici sve kreće od edukacije, a ne postoji bolje mjesto za učenje o šumi od same šume.

Izrada poučnih staza

Društvo Hrvatske šume d.o.o. već dugi niz godina stalni su partner općinama i gradovima u izradi poučnih staza. Krajem prošle godine na virovitičkim ribnjacima otvorena je poučna staza od četiri kilometra u sklopu projekta Poučne staze virovitičke Bilogore. Na projektu vrijednom 25 tisuća kuna partner su bile i Hrvatske šume.

Duž staze postavljeno je 11 informativnih ploča s kojih se može doznati više o bogatstvu flore i faune Virovitičke Bilogore, a za odmor i uživanje u prirodnim ljepotama postavljeno je pet klupa i natkrivena sjenica. Jedna od prvih poučnih staza u Hrvatskoj ona je na području Uprave šuma Zagreb i Parka prirode Medvednica.

U zajedničkoj suradnji davne 2001. godine izgrađena je dva milijuna kuna vrijedna šumska poučna staza Bliznec, čija posebnost je i u tome da je prilagođena invalidima. Od tada, ova Uprava šuma ali i brojne druge ostvarile su dobru suradnju s lokalnim i područnim upravama, ustanovama za zaštitu prirode i drugim pravnim subjektima te pomogle u podizanju više desetaka šumskih poučnih staza diljem Hrvatske.

Tekst: Irena Devčić, Foto:bigstockphoto.com castenoid


Izvori

Časopis HŠ


Tagovi

Zelena infrastruktura Urbano šumarstvo

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tko je ono pričao da će biti još lijepih dana?
Prevarili ste me!
Prizori iz malog Agroklubovog vrta.