Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Međunarodni lov
  • 31.01.2018. 09:00

Umjesto divljačine sladili se gofovima

Lovci Lovačkog društva "Sokol" Gornji Draganec organizirali su lov po mnogočemu poseban od lovova u drugim lovištima.

Foto: Tugomir Pemper
  • 911
  • 81
  • 0

Proteklog su vikenda u mnogim lovištima u Hrvatskoj održani posljednji zimski lovovi na divlje svinje prije nego u lovištima zvlada višemjesečni mir koji je potreban divljači zbog dolaska na svijet i othranjivanja novog podmlatka. Preostaje još lov na štetočine kao što su lisice dok i one ne budu visoko bređe. Od mnogih lovova koji su održani, lov koji su organizirali lovci Lovačkog društva "Sokol" Gornji Draganec u šumi pokraj rijeke Česme po mnogočemu je poseban lovački doživljaj. Ne propuštaju ga oni koji su samo jednom bili njihovi gosti. Po čemu je taj lov poseban?

Prije svega što su lovci došli iz gotovo svih hrvatskih krajeva, od Dalmacije do Hrvatskog zagorja, Prigorja, Međimurja, Posavine i Podravine, ali i iz susjedne Slovenije, pa se tako može reći da je to bio pravi međunarodni lov. Druga posebnost je bila broj lovaca koji su sudjelovali u lovu. Bilo ih je blizu 200, a toliki broj lovaca se u lovištima rijetko susreće. A najveća posebnost, koja lov u dolini rijeke Česme i organizaciji lovaca "Sokola" čini drugačijim, je bila priprema ribe, a ne divljačine za okrjepu gostiju.

To je jedna višegodišnja tradicija koja se održava zahvaljujući prijateljskim vezama s lovcima iz Dalmacije. Tako su za jutarnji doček pripremljene pržene ribice, a na kraju lova pekli su se gofovi na gradelama. Naravno bilo je i graha u kotlu, kobasica i slanine pečenih na vatri, kuhanog vina u kotliću i mnogo toga drugoga za omastiti lovački brk. Tako je lovački dan i druženje trajalo pod lovačkom nadstrešnicom u šumi sve do večernjih sati uz glazbu zagorskog benda.

I kako nam je rekao Zlatko Salaj, predsjednika LD "Sokol" to nije bio najveći takav lov do sada. U nekima je sudjelovalo više od 200 lovaca i iz više različitih zemalja. Istovremeno je najavio da će i ubuduće nastaviti s ovom tradicijom svehrvatskog okupljanja lovaca.

Foto: Tugomir Pemper


Fotoprilog


Tagovi

Međunarodni lov Divljačina Gof Riba


Autor

Tugomir Pemper

Više [+]

Nakon 30-godišnje profesionalne karijere u Večernjem listu, na mjestu novinara i urednika te pisanja i uređivanja više informativnih tiskovina lokalnog i regionalnog karaktera, i dalje objavljuje tekstove u raznim tiskovinama i na portalima, a bavi se i publicističkim radom, ponajviše iz područja lovnog turizma, biciklizma i različitim drugim temama koje su povezane sa životom u prirodi. Član je Hrvatskog novinarskog društva (zamjenik predsjednika ogranka HND Bjelovar).