Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Foto safari
  • 30.01.2018. 16:30

U lov fotoaparatom umjesto s puškom!

Trendovi u europskom lovstvu govore o sve većem zanimanju lovaca i svih drugih ljubitelja prirode za fotografiranje prirode i divljači.

Foto: Bigstockphoto/Oskanov
  • 854
  • 113
  • 0

Hrvatsko lovstvo s više od tisuću lovačkih udruga moglo bi ubuduće ostvarivati veći prihod od lovnog turizma nego što ga ostvaruje danas. To se može naslutiti iz sve veće promidžbe foto-lova kao nove vrste ponude u lovnom turizmu, koju se pokušava afirmirati na lovno-turističkom tržištu uključivanjem sve većeg broja lovačkih udruga na području cijele Hrvatske. Riječ je o odlasku u lov s fotoaparatom umjesto s puškom što je već u svijetu općeprihvaćena turistička usluga više poznata kao foto-safari.

Nova vrsta turističke ponude koja bi trebala postati uobičajena ponuda i u hrvatskom lovnom turizmu je doprinos odgovornom i održivom gospodarenju u hrvatskim lovištima, kažu odgovorni u hrvatskom lovstvu. Naime, potencijal hrvatskih lovišta je velik i raznolik, ali ima svoju granicu komercijalnog iskorištavanja u lovnom turizmu kada je u pitanju odstrjel. Porast broja lovaca turista ograničen je brojem divljači koju je moguće, odnosno dopušteno, odstrijeliti u jednoj lovnoj sezoni. Ukoliko se želi sačuvati biološka raznolikost i brojnost svih vrsta divljači, odstrjel je ograničen. Na taj način je ograničen i porast prihoda od lovnog turizma.

Infrastruktura postoji, nisu potrebna nova ulaganja

Ali, da se potencijal lovstva ipak može bolje koristiti, govori upravo foto-lov kao novi turistički proizvod koji proširuje ponudu u lovnom turizmu na fotografiranje divljači, a ne samo na odstrjel. I to tijekom cijele godine, bez lovostaja i ne samo na fotografiranje divljači nego i čarobnih prirodnih ljepota. Do sada takva vrsta ponude nije bila organizirana. Izostala je u turističkim aranžmanima i prema lovcima i prema drugim turistima koji vole boravak u prirodi i koji žele svojim kućama nositi foto-uspomene s raznih mjesta koja su posjetili. Dakle, umjesto lovačkih trofeja divljači takvi turisti odnose kući fotografije.

Iz tiska je izašla promidžbeno-edukativna publikacija našeg autora Tugomira Pempera

Za spomenutu vrstu ponude nisu potrebna nova ulaganja, jer postoji potrebna infrastruktura. To su čeke i lovno-tehnički objekti koje koriste lovci. Isto tako postoji znanje o tome gdje se divljač nalazi, a i iskustvo kako ih, kada i gdje čekati. Potrebno je samo organizirati odlazak u prirodu i takvu vrstu usluge naplatiti, a ne pustiti turiste da sami lutaju s fotoaparatima dovodeći i sebe ponekada u opasnost.

Trendovi u europskom lovstvu i turizmu govore o sve većem zanimanju lovaca, a i drugih ljubitelja prirode, za lovački užitak koji se s odstrijela trofeja proširuje na fotografiranje. Afirmacija za foto-lov u Hrvatskoj je nedavno tiskana promidžbeno-edukativna publikacija namijenjena lovcima, ali još više drugim ljubiteljima prirode i fotografije. U vodiču za foto-lov pod nazivom "Foto-lov u hrvatskim lovištima" na 150 stranica, s više od 200 fotografija različitih autora predstavljene su životinjske vrste u hrvatskim lovištima, zatim lovačka etika, običaji i lovačko ponašanje, ali i osnovni pojmovi o snimanju divljači i prirode s adresama gdje se i što može fotografirati.

Takvih informacija do sada nije bilo objedinjenih na jednom mjestu sažeto, jednostavno i razumljivo. "Foto-lov u hrvatskim lovištima" je izvor osnovnih informacija o prirodoslovnoj fotografiji, prirodi i lovstvu za najširu populaciju građana bez obzira na njihove godine, razinu obrazovanja ili iskustvo. Na pripremi knjige sudjelovao je veći broj suradnika iz svijeta lovstva i fotografije. U publikaciji, svojevrsnom poučniku za foto-lov, svi se zainteresirani za prirodoslovnu fotografiju mogu upoznati s osnovnim pojmovima iz fotografske prakse, divljim životinjama i životom u prirodi, kao i lovačkim običajima. Također su na raspolaganju i sve adrese i kontakti destinacija u kojima se može ostvariti takva vrsta turističke usluge i foto-lovačkog užitka.

Promijeniti udio u zaradi lovnog turizma

Procjenjuje se da bi nova turistička ponuda foto-lova mogla dodatno utjecati i na promjenu sadašnjeg omjera prihodovanja u lovnom turizmu koji je u Hrvatskoj potpuno obrnut od drugih lovno-turističkih destinacija u svijetu. Naime, u hrvatskom lovnom turizmu zarada je u omjeru 70 posto od odstrjeljene divljači, trofeja i mesa, a tek 30 posto od ostale turističke ponude. Taj je odnos nužno promijeniti u korist ostale turističke ponude, koju treba povećavati da bi se udio u zaradi od mesa i trofeja divljači smanjio. Moguće je to upravo novim turističkim proizvodima poput foto-lova.

Zainteresirani lovci, ljubitelji prirode i štovatelji fotografije mogu knjigu "Foto-lov u hrvatskim lovištima" nabaviti po promotivnoj cijeni od samo 50 kuna pozivom na telefonski broj 095 91 51 004.

Foto: Bigstockphoto/Oskanov; Tugomir Pemper


Fotoprilog


Tagovi

Foto lov Foto safari Lovni turizam Knjiga


Autor

Tugomir Pemper

Više [+]

Nakon 30-godišnje profesionalne karijere u Večernjem listu, na mjestu novinara i urednika te pisanja i uređivanja više informativnih tiskovina lokalnog i regionalnog karaktera, i dalje objavljuje tekstove u raznim tiskovinama i na portalima, a bavi se i publicističkim radom, ponajviše iz područja lovnog turizma, biciklizma i različitim drugim temama koje su povezane sa životom u prirodi. Član je Hrvatskog novinarskog društva (zamjenik predsjednika ogranka HND Bjelovar).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zagorska smokva danas :(
Foto: Facebook/Volim Zagorje
https://tinyurl.com/5kb3udrs