Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Hrvatske šume
  • 18.03.2015. 07:55

Svjetski dan šuma i 250 godina hrvatskog šumarstva

U Hrvatskoj šume rastu na 2,5 milijuna hektara i u njima trenutno raste oko 300 milijuna tona drva. Svake godine šume u našoj zemlji proizvedu novih osam milijuna tona drva, odnosno pet milijuna tona suhe tvari, Pri tome iz atmosfere povuku 2,5 milijuna tona ugljika, zadrže preko 17 milijuna tona prašine te usput proizvedu oko 5 milijuna tona kisika.

  • 614
  • 74
  • 0

U srijedu 18. ožujka 2015. godine u 11:00 sati u prostorijama Hrvatskog šumarskog društva u Zagrebu svečano će biti obilježeni Svjetski dan šuma i 250 godina hrvatskoga šumarstva.

Sudionici, među kojima će biti i ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina, osvrnut će se tom prigodom na značaj šumarstva u Hrvatskoj. Uz prezentaciju 250 godina hrvatskog šumarstva ili kako su nastale naše šume akademika Igora Anića s Akademije šumarskih znanosti, skupu će se obratiti i Oliver Vlainić iz Hrvatskog šumarskog društva i Ivan Ištok, predstavnik Hrvatskih šuma d.o.o.

250. obljetnica šumarske struke

Inače u povodu, 250. obljetnice organizirane šumarske struke u Hrvatskoj, tematsku je sjednicu nedavno održao i Odbor za poljoprivredu Hrvatskoga sabora. Predsjednik Odbora Franjo Lucić čestitao je našim šumarima na ovoj impoznantnoj obljetnici te istaknuo kako su više funkcionalnost i općekorisne funkcije šuma kao i dodana vrijednost koja proizlazi iz gospodarskih aktivnosti povezanih sa šumama, rezultat rada hrvatskih šumara u svim segmetnima gospodarskih i društvenih zbivanja.

Predsjednik Akademije šumarstva, akademik Igor Anić, podsjetio je kako je 90 % tala Republike Hrvatske u funkciji poljoprivrede i šumarstva te upozorio na važnost pametnoga i održivog gospodarenja šumama, dok je pomoćnik ministra poljoprivrede Domagoj Križaj upoznao sudionike sjednice s načinom rada Uprave za šumarstvo koja djeluje unutar Ministarstva poljoprivrede.

Upotreba drva u industriji i turizmu

U Hrvatskoj se primjenjuje najskuplji način gospodarenja šumama, jer je 90 % naših šuma prirodno uzgojeno, istaknula je Silvija Zec, tajnica Komore inženjera šumarstva i drvne tehnologije. Podsjetila je i kako dio šuma još uvijek nije očišćen od mina. Također je naglasila kako je potrebno više promovirati upotrebu drva u izravno i neizravno povezanim granama gospodarstva kao što su građevinarstvo, drvna industrija i turizam.

Ivan Ištok, član Uprave Hrvatskih šuma, podsjetio je kako je Hrvatska jedna od rijetkih zemalja u Europi s udjelom šuma u državnom vlasništvu od 78 % i udjelom drvnih zaliha u ovim šumama od 80 %. FSC certifikat, koji imaju Hrvatske šume d.o.o., potvrda je gospodarenja šumama prema strogim ekološkim, gospodarskim i socijalnim kriterijima. Ištok je podsjetio kako su sredstva ostvarena gospodarenjem šuma u državnom vlasništvu, posredno prihod državnoga proračuna, kojim se između ostalog financira i gospodarenje šumama.

Nesređenost katastra i zemljišnih knjiga

Predstavnik Udruženja šumovlasnika Miljenko Županić, upozorio je kako su privatne šume slabije kvalitete te kako je samo četiri posto tih šuma certificirano. Županić je upozorio i na nesređenost katastra i zemljišnih knjiga kad je riječ o privatnim šumama, nedostatak šumskih prometnica, potrebu zakonskoga reguliranja sječe šuma u privatnim šumama te nužnost uspostave jedinstvene baze podataka o privatnim šumama.

Dekan Šumarskog fakulteta, Sveučilišta u Zagrebu Vladimir Jambreković, prezentirao je saborskom Odboru za poljoprivredu stanje u visokom obrazovanju, znanosti te transfer tehnologija gdje je konstatirao kako je Šumarski fakultet u Zagrebu na najboljem putu postati najboljim šumarskim fakultetom u regiji. Znanstveno istraživački rad u šumarstvu u ime Hrvatskog šumarskog instituta predstavila je ravnateljica Dijana Vuletić predstavivši rad i funkcioniranje instituta te upoznavši nazočne s trenutno aktualnim projektima.
O značaju naknade za općekorisne funkcije šuma, popularni OKFŠ o kojem je bilo dosta polemika u hrvatskim medijima, govorio je Ivica Tikvić sa Šumarskoga fakulteta, podsjetivši saborske zastupnike o kako malom ulaganju se radi, a koliko dobroga on donosi hrvatskome društvu.

Završno izlaganje pod nazivom EU fondovi u šumarstvu održao je Domagoj Troha, viši stručni suradnik Službe za strateški razvoj i upravljanje organizacijskim promjenama Hrvatskih šuma, koji je objasnio koji fondovi i koja sredstva mogu šumarstvu u Hrvatskoj donijeti korist i razvoj od kojeg će cijelo društvo imati koristi.


Tagovi

Hrvatsko šumarsko društvo Zagreb Svjetski dan šuma 250 godina hrvatskoga šumarstva Igor Anić Akademija šumarskih znanosti Oliver Vlainić Ivan Ištok Hrvatske šume d.o.o. Odbor za poljoprivredu Hrvatski sabor Franjo Lucić Općekorisne funkcije pu


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]